Publiekspresentatie Collse Watermolen - Vincent van Gogh

16 december

Om de aankoop van de Collse Watermolen van Vincent van Gogh te vieren, opent Het Noordbrabants Museum op zaterdag 16 december van 11 tot 17 uur zijn deuren gratis voor het publiek. Natuurlijk kleden we de dag feestelijk aan met:

  • Een ‘green screen’ fotostudio waar bezoekers kunnen figureren in het schilderij
  • Museumdocenten geven toelichting bij het kunstwerk
  • Korting in de museumshop op Van Gogh artikelen
  • Bezoekers kunnen een paar Van Gogh schoenen winnen
  • Vrijwilligers van de Collse watermolen laten het publiek kennis te laten maken met hun ambachtelijke lekkernijen. (je kan ze zelfs proeven!)

Niet alleen Het Noordbrabants Museum is zaterdag gratis te bezoeken ook het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch is gratis toegankelijk.
Daarnaast zijn de Collse watermolen zelf (9.30-12.30 uur) en Vincentre in Nuenen (10-22 uur) ook gratis te bezoeken op 16 december.

 

 

Over de aankoop

Het Noordbrabants Museum heeft het schilderij Collse watermolen van Vincent van Gogh verworven. Dit lentelandschap met een watermolen met rode daken is een relatief heldere en kleurrijke voorstelling in het Brabantse oeuvre van Van Gogh. Het is een van de weinige belangrijke schilderijen uit de Brabantse periode van Van Gogh dat nog in particulier bezit was.

Vincent van Gogh woonde vanaf december 1883 bijna twee jaar in Nuenen bij zijn ouders. Tijdens zijn verblijf in Nuenen richtte hij zich sterker dan voorheen op het schilderen. Daarbij koos hij vaak voor de weergave van mensen aan het werk, bijvoorbeeld wevers, en voor de natuur, zoals in het nu door het museum verworven landschap met Collse watermolen. De watermolen met de draaiende raderen symboliseert het werkende bestaan.

Deze voor Het Noordbrabants Museum belangrijkste aankoop ooit past binnen de ambitie om een representatief overzicht te kunnen tonen van Van Goghs Brabantse periode aan de hand van originele werken van de kunstenaar. Hier kun je meer lezen over de aankoop.

Van Gogh in Het Noordbrabants Museum

Het Noordbrabants Museum toont als enige museum in Zuid-Nederland originele werken van Vincent van Gogh in een paviljoen gewijd aan zijn Brabantse periode. Dit paviljoen is onderdeel van Het Verhaal van Brabant. Naast het schilderij Spittende boerin en de aquarel De tuin van de pastorie te Nuenen (uit de eigen collectie van Het Noordbrabants Museum) beschikt het museum onder meer over twee permanente bruiklenen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en enkele tijdelijke bruiklenen van het Van Gogh Museum. Ook de nieuwe aanwinst zal te zien zijn in het Van Gogh-paviljoen.

Met dank aan

Het schilderij Collse watermolen kon worden verworven dankzij de financiële steun van de provincie Noord-Brabant, het Mondriaan Fonds, de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Alida Fonds en haar Jheronimus Fonds) alsmede dankzij een in 1999 door mevrouw Henriëtte M.J. van Oppenraaij aan het museum nagelaten legaat.

Koop tickets

Bekijk ook

Loving Vincent

de tentoonstelling
14 oktober 2017 t/m 28 januari 2018

Van Gogh

Doorgelicht
24 juni 2017 t/m 21 januari 2018