Foto Ben Nienhuis

Jan Fabre

Tribute to Hieronymus Bosch in Congo

11 jun t/m 18 sep 2016

De wereldberoemde Belgische kunstenaar Jan Fabre (Antwerpen, 1958) maakte tussen 2011 en 2013 een serie monumentale 'mozaïekpanelen' onder de titel 'Tribute to Hieronymus Bosch in Congo'. De serie maakt deel uit van zijn kritische reflecties over het koloniale verleden van België, een thema dat sinds 2002 veelvuldig voorkomt in het werk van Fabre.

Beeldtaal Jheronimus Bosch

Tribute to Hieronymus Bosch in Congo is een symbolische verbeelding van de wreedheden en de absurditeit die Congo heeft ondergaan, gebruikmakend van de beeldtaal uit de schilderijen van Jheronimus Bosch. Het beeld van elk mozaïekpaneel wordt gevormd door het toepassen van natuurlijk geruid iriserende prachtkever dekschilden. Het geeft ze een mysterieuze, onwerkelijks uitstraling, letterlijk en figuurlijk.

De werken van Jan Fabre maken duidelijk dat de beeldtaal van Jheronimus Bosch niets aan relevantie heeft verloren in de 500 jaar sinds zijn overlijden. Met de huidige generatie kunstenaars krijgt de beeldtaal van Bosch weer een nieuw publiek en een andere stem. Tegelijkertijd zijn deze werken van Fabre, met hun grote formaat en uniek materiaalgebruik, totaal anders dan het werk van Bosch zelf.

Ik schilder met licht
Jan Fabre
  • Foto Marc Bolsius
  • Jan Fabre, Postvogels van de Geschiedenis, 2013, Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch
  • Jan Fabre, Skull with the Tool of Power, 2013, copyright Angelos bvba
  • Foto Ben Nienhuis
  • Jan Fabre, De plunderende boodschapper van het paradijs, 2013
  • Foto Ben Nienhuis

Voor families

Fotograferende Student Werk Jan Fabre Gespiegeld Foto Ben NienhuisBij deze tentoonstelling hoort een gratis familiespeurtocht. Een handig speurblad met laagdrempelige informatie over de tentoonstelling. Vol met leuke opdrachten voor de hele familie. Meer informatie

Bosch Grand Tour

Logo LosDeze tentoonstelling maakt onderdeel uit van Bosch Grand Tour. Zeven vooraanstaande Brabantse musea presenteren in 2016 een hedendaags tentoonstellingsprogramma rondom Jheronimus Bosch. Een ontdekkingstocht langs actuele kunst, design en cultuur geïnspireerd op de meester. Laat je inspireren en verrassen in 's-Hertogenbosch, Breda, Eindhoven en Tilburg.

Reserveer deze rondleiding

Bekijk ook: