In beeld

De keuze van de conservator

29 okt 2016 t/m 5 feb 2017

Het Noordbrabants Museum toont een selectie driedimensionaal werk uit eigen collectie. Te zien zijn kunstenaars Henk Visch, Willem Jan Kersten, Pieter Laurens Mol, Thijs van Kimmenade, Maria Roosen, Rini Hurkmans, Paul van Dijk en Mark Manders. Nieuwe conservator 20e en 21e eeuwse kunst Hans November selecteerde in totaal 10 werken op basis van hun relevantie binnen het persoonlijke oeuvre van de kunstenaars.

De meeste tentoongestelde werken dateren uit de jaren tachtig toen het museum zijn verzamelbeleid - onder voormalig conservator Maureen Trappeniers - voor hedendaagse Brabantse (beeldhouw)kunst intensivieerde. De rode draad in de selectie: een hang naar abstractie.

• Henk Visch, Take me to the River, 1988, Het Noordbrabants Museum, ’s-Hertogenbosch
  • Willem Jan Kersten, Vloer, 1978-1981, Het Noordbrabants Museum, ’s-Hertogenbosch
  • Mark Manders, Staged Android, 1999-2000, Het Noordbrabants Museum, ’s-Hertogenbosch
  • Rini Hurkmans, Preservation XIV: Anthropomorfe vorm, 1995, Het Noordbrabants Museum, ’s-Hertogenbosch
  • Maria Roosen, Home is where the Heart is, 1998, Het Noordbrabants Museum, ’s-Hertogenbosch
Ondanks dat de werken ruim dertig jaar geleden gemaakt werden, ogen ze opmerkelijk fris.
Hans November - conservator 20e en 21e eeuwse kunst

Kunstenaars

Van Henk Visch (Eindhoven, 1950) zijn twee monumentale werken zien ‘Right of Speech’ en ‘Take me to the River’ waarbij het gaat om een interpretatie van de werkelijkheid.

Kunstenaar Willem-Jan Kersten (’s-Hertogenbosch, 1949) speelt met conventies. In het kunstwerk ‘Vloer’. Acryl beschilderde doeken bedekken liggend, staand en leunend tegen de muur de vloeroppervlakte.

Werken uit de jaren 90 door Rini Hurkmans (Deuren, 1954) en Maria Roosen ( Oisterwijk, 1957) laten juist persoonlijke thema’s zien zoals herinneringen, fantasieën, verlangens en verwondering.  Een goed voorbeeld hiervan is het zelfportret van Roosen in de vorm van een enorme bedelketting.

Mark Manders

Mark Manders3 Voor Web Internationaal bekende Mark Manders is vertegenwoordigd met het werk ‘Staged Android’. Als kunstenaar is Manders altijd in ontwikkeling zijn oeuvre is nooit precies te definiëren. Onlangs kocht het museum ‘Unfired Clay Torso’ aan van deze kunstenaar. Een menselijk figuur in brons, afgewerkt alsof het van keramiek is. Ook dit werk is nu te zien in het museum.

De collectie van Het Noordbrabants Museum

Sinds 1984 verzamelt Het Noordbrabants Museum hedendaagse kunst, waaronder beeldhouwkunst. De focus hierbij ligt sinds de start op kunstenaars die in Noord-Brabant leven, wonen of werken. Ook is ervoor gekozen om met name in de diepte te verzamelen, met andere woorden om meerdere werken van enkele kunstenaars bij elkaar te brengen die een tendens of stroming vertegenwoordigen (in tegenstelling tot zoveel mogelijk kunstenaars te verzamelen). In de loop der jaren groeide de collectie uit tot circa 120 beeldhouwwerken. Onze collectie is ook online te bekijken.

Koop tickets