Jan Sluijters, Kermesse à la Porte Mailliot, 1906, c/o Pictoright Amsterdam 2018

Jan Sluijters

De wilde jaren

17 november 2018 t/m 7 april 2019

Jan Sluijters (1881-1957) is – samen met Jheronimus Bosch en Vincent van Gogh – een van de drie uit Brabant afkomstige ‘kernkunstenaars’ waaraan Het Noordbrabants Museum met regelmaat aandacht besteed. Deze grote najaarstentoonstelling Jan Sluijters. De wilde jaren laat zien hoe als jongeman de kunstenaar aan het begin van zijn carrière tijd in Parijs heeft doorgebracht. Daar maakte hij kennis met de avant-garde kunst van die tijd.

Ongeveer vijftien jaar lang experimenteert hij met bijna alle nieuwe kunststromingen die hij in Parijs leerde kennen, wat essentieel blijkt voor zijn kunstenaarschap.
Het Noordbrabants Museum toont naast het werk van Sluijters ook enkele kunstwerken van zijn inspiratiebronnen en gelijkgestemden als Kees van Dongen, Georges Braque en Leo Gestel.
Daarmee plaatsten we zijn vroegere werk in de context van de nationale en internationale moderne kunst.

Van Sluijters zelf is een groot aantal kleurrijke schilderijen en tekeningen te zien. Naast zijn werk besteden we ook aandacht aan zijn leven: wie was deze man die aan het begin van de 20e eeuw de Nederlandse kunstwereld op zijn kop zette? De expositie geeft een beeld van de wilde jaren van Jan Sluijters, jaren waarin hij uitgroeide tot een van de grondleggers van de nieuwe Nederlandse schilderkunst en die vormend bleken voor zijn gehele schilderscarrière.

Koop tickets

Bekijk ook

Exclusief

Vriendenpreview Jan Sluijters

De wilde jaren
zaterdag 17 november 2018