Discomeisje met boombox, jaren '80

De jaren 80

Doemdenkers en positivo's

3 juni t/m 15 oktober 2017

Zaterdag 3 juni opent de tentoonstelling De Jaren 80. Doemdenkers en positivo's op feestelijke wijze voor het publiek worden geopend. Iedereen is tussen 11.00 uur en 17.00 uur welkom op de publieksopening . Het programma varieert van een DJ die alleen jaren 80 muziek draait en een kapper die de grootste kuiven maakt tot een Loesje schrijfworkshop.

Met thema’s die uiteenlopen van politiek en innovaties tot muziek en sport is deze tentoonstelling een feest der herkenning voor iedere tiener uit de jaren 80, ouders wiens kinderen opgroeiden in deze roerige jaren en iedereen die dit decennium bewust heeft meegemaakt. Van de inhuldiging van koningin Beatrix tot de val van de Berlijnse Muur, van Doe Maar tot Fame en van de Discman tot de Game Boy.

Bezoekers kunnen het allemaal herbeleven in de tentoonstelling De jaren 80. Doemdenkers en positivo’s. Het is een nieuwe cultuurhistorische expositie voor jong en oud in Het Noordbrabants Museum in navolging op de succesvolle tentoonstellingen De Gruyter, Knus - gewoon de jaren 50, Wauw - de jaren zeventig en Gezin XXL.

 

Bewogen decennium

Sinds de jaren 80 is er veel veranderd op het gebied van bijvoorbeeld techniek en mode. Maar er is ook veel geïnspireerd of doorontwikkeld op de rages en ideeën van toen. Ook deze vergelijking verdient een plek in de tentoonstelling. De jongste bezoekers van De jaren 80 ontdekken dat hun idolen van nu geïnspireerd zijn op de idolen van hun ouders. Ze bekijken oude en nieuwe protestposters van Loesje en bladeren door bijna historische edities van Flair en Libelle. En ze staan oog in oog met de krakers tijdens de inhuldiging van Koningin Beatrix, die niet veel verschillen van de krakers van de bekende krakersbeweging Vrankrijk in Amsterdam.

  • Foto Peter Cox
  • Foto Peter Cox
  • Foto Peter Cox
  • Foto Peter Cox
  • Foto Felix Janssens

Wat is er te zien?

Aan de hand van voorbeelden van hoogte- en dieptepunten rondom de thema’s politiek en maatschappij, innovatie, sport, milieu en gezondheid, mode en muziek, film en tv herbeleef je het hele decennium. Te zien zijn objecten, foto’s, films, nieuwsfragmenten en muziek uit die tijd.

Pronkstukken in de tentoonstelling zijn onder andere de schaatsen en olympische gouden medailles van Yvonne van Gennip en het ruimtevaartpak van Wubbo Okkels. Natuurlijk is er ook een stukje van de Berlijnse muur, Doe Maar fanattributen, een Trabant, originele Rubiks kubussen te zien en blijven een journaalitem over de Elfstedentocht met W.A. van Buren en een anti-aids poster niet uit.

 

 

Wat is er te doen?

In de tentoonstelling zijn allerlei interactieve elementen aanwezig. Je kan opdrachten volbrengen met bijvoorbeeld de bekende toren van Pisa uit Ron’s Honeymoonquiz, je Madonna-moves en Fame-danspasjes oefenen op de dansvloer van de silent disco, een Achterwerk in de Kast-filmpje maken, bladeren door bijna historische edities van Flair en Libelle en rondlopen in een tienerkamer uit de jaren 80.

Ook worden tijdens de looptijd van deze tentoonstelling, waarin de zomervakantie valt, diverse kinderworkshops en flankerende activiteiten voor het hele gezin georganiseerd.

 Ze bekijken oude en nieuwe protestposters van Loesje en bladeren door bijna historische edities van Flair en Libelle.