Discomeisje met boombox, jaren '80

De jaren 80

Doemdenkers en positivo's

3 juni t/m 15 oktober 2017

Van de inhuldiging van koningin Beatrix tot de val van de Berlijnse Muur, van Doe Maar tot Madonna en van de discman tot de Nintendo Game Boy. De 80’s waren bewogen jaren en inspireerden taalvernieuwers Van Kooten en De Bie tot termen als doemdenkers en positivo’s. Herbeleef in de tentoonstelling hoogte- en dieptepunten op het gebied van politiek & maatschappij, innovatie & techniek, milieu & gezondheid, mode & muziek, film & tv en sport.

De tentoonstelling De jaren 80. Doemdenkers en positivo’s is de nieuwe cultuurhistorische expositie voor jong en oud in Het Noordbrabants Museum in navolging op de succesvolle tentoonstellingen De Gruyter, Knus - gewoon de jaren 50, Wauw - de jaren zeventig en Gezin XXL.

Bewogen decennium

Sinds de jaren 80 is er veel veranderd in de wereld en al is deze niet meer hetzelfde, de tentoonstelling laat zien dat we dit bepalende tijdperk ook niet helemaal achter ons hebben gelaten. Jaren 80 feesten zijn onverminderd populair, popidool Justin Bieber heeft Michael Jackson als inspiratiebron, Loesje posters worden verspreid via social media en op de grens van Mexico wordt weer een muur opgebouwd.

Wat is er te zien?

In de tentoonstelling wordt ieder jaar gekenmerkt door een mijlpaal: een bijzondere dag, aansluitend bij een van de thema’s. Objecten, foto’s en audio- en videofragmenten en een etalage vol jaren 80 kleding en een ingerichte tienerkamer brengen de jaren 80 tot leven.

Pronkstukken en herinneringen van BN-ers

Luister bij elk thema naar interviews met Yvonne van Gennip, Diana Ozon, Pauline Broekema, Ernst Jansz, Frits Spits, Pieter Winsemius en Milou van Rossum over hun persoonlijke herinneringen. Pronkstukken zijn de  inhuldigingsjurk van koningin Beatrix, de gouden medailles van Yvonne van Gennip, het ruimtevaartpak van Wubbo Ockels, de Oscar van Fons Rademakers en de plakboeken van Sonja Barend. Bekijk ook vele bekende voorwerpen en gadgets uit de jaren 80, zoals de Trabant, een stukje Berlijnse muur, Doe Maar fan attributen en niet te vergeten de Rubiks kubus.

  • Foto Felix Janssens
  • Foto Peter Cox
  • Foto Peter Cox
  • Foto Peter Cox
  • Foto Peter Cox

Wat is er te doen?

In de tentoonstelling is veel te zien, maar ook veel te doen. Dans met een silent disco koptelefoon op de muziek van de Dolly Dots en Michael Jackson, meet jezelf digitaal een jaren 80 kapsel aan, bedwing de zenuwslopende spiraal uit Willem Ruis’ Sterrenshow, maak een Achterwerk in de kast-filmpje en schaats even lang op een schaatssimulator als Evert van Benthem.

Familieprogramma: Vergelijk je rijk

Vrijwel onopgemerkt is de wereld flink veranderd sinds de jaren 80. Vergelijkingen zijn vaak hilarisch, maar tonen ook vooruitgang en inspiratie. Vergelijk onder begeleiding van een gratis doeblad enkele iconische voorbeelden uit de Jaren 80 met nu. Wat vind jij van het verschil tussen toen en nu?