Foto Studio Boot/Femke Reijerman

De industriële natuur van Kranen/Gille

11 feb t/m 14 mei 2017  

In 2007 ontwerpen Jos Kranen en Johannes Gille de stoel A Forest Chair. Nog datzelfde jaar wordt de stoel getoond op designbeurzen in Milaan en Miami. Een vliegende start voor het design duo Kranen/Gille, dat in de daaropvolgende jaren vanuit hun studio in ’s‑Hertogenbosch met succes werkt aan een eigenzinnig oeuvre.

Tienjarig jubileum

Ter gelegenheid van het tienjarig jubileum toont Het Noordbrabants Museum van 11 februari t/m 14 mei 2017 De industriële natuur van Kranen/Gille, de eerste museale solotentoonstelling over het tweetal. Kranen/Gille tekent zelf voor het ontwerp van de tentoonstelling. Een mix van prototypes, vrij werk en producten voor design labels illustreren de hoogtepunten en ontwikkelingen van de afgelopen tien jaar. In totaal zo’n 40 ontwerpen waaronder een nieuw, niet eerder getoond werk, een kroonluchter in de serie Plant.

We willen bezoekers inzicht geven in onze gedachtegang en de afwegingen die worden gemaakt tijdens het ontwerpen van een product.

Nieuw werk

Kranen Gille Plant Lamp Staal En Pyrex Glas 2008 Foto Frans LossieDe kroonluchter Plant is een nieuw ontwerp speciaal gemaakt voor de tentoonstelling in ’s‑Hertogenbosch. Dit vrije werk van groot formaat stond al lang op het wensenlijstje van Kranen/Gille. Het is onderdeel van de serie Plant waaraan het duo sinds 2008 werkt. Het uitgangspunt voor de ontwerpen in deze serie is de groeistructuur van planten. Kenmerkend is dat er geen rechte hoeken in voorkomen. In de tentoonstelling wordt een korte documentaire getoond die bezoekers inzicht geeft in het ontwerp- en productieproces van de kroonluchter.

Industriële natuur

Een andere inspiratiebron voor Kranen/Gille is de vormgeving van industriële bouwwerken als booreilanden, scheepswerven en onderzeeërs. Projecten van een enorme omvang, die nooit zijn ontworpen om mooi gevonden te worden. In hun ontwerpen brengt Kranen/Gille de vormen en materialen van deze constructies terug naar gedetailleerd uitgewerkte gebruiksvoorwerpen. De vormgeving van de tentoonstelling is ook gebaseerd op deze industriële inspiratie.

Veel van ons werk is geïnspireerd op de 19de eeuw, de industriële revolutie, de wereld van stoom en ijzeren hekwerk of bouwsels met romantische bloemmotieven.
  • Foto Studio Boot/Femke Reijerman
  • Kranen/Gille, Luftschiff, 2011. Foto Functionals.eu
  • Luftschiff lampen van Kranen/Gille in Mama Shelter, Istanbul
  • Kranen/Gille, Hensen chair, 2012
  • Hensen stoelen van Kranen/Gille in Wahaca restaurant Londen, 2013
  • Kranen/Gille voor Cor Unum, Terra Ducit lamp, 2016
  • Kranen/Gille, Island I Coffee Table, 2011
  • Kranen/Gille, Plant Lamp Gold, 2008
  • Kranen/Gille voor Cor Unum, Count Z, 2015

Over Kranen/Gille

Kranen Gille17Naast een fantasierijke geest, delen Jos Kranen (Tegelen, Nederland, 1977) en Johannes Gille (Marburg, Duitsland, 1979) een zwart gevoel voor humor. Rap na hun afstuderen aan de Design Academy in Eindhoven starten ze samen hun ontwerpbureau. In het begin maakt het duo vooral ambachtelijke, exclusieve producten in een lage oplage. Daarmee trekken ze snel de aandacht van galeries en internationale verzamelaars. De afgelopen jaren ontwikkelde Kranen/Gille ook een sterk netwerk van design labels, waaronder Pode, Functionals en Cor Unum. Hierdoor zijn hun ontwerpen ook bereikbaar voor een breed publiek.

Voor design naar het Museumkwartier ’s-Hertogenbosch

Goeddeels gelijktijdig presenteert het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch, dat samen met Het Noordbrabants Museum het Museumkwartier ’s-Hertogenbosch vormt, de tentoonstelling De laatste avant-garde. Radicaal design in Italië 1966 -1988 (18 feb t/m 11 jun 2017). Twee designexpo’s onder een dak.

De industriële natuur van Kranen/Gille is onderdeel van de serie Made in Brabant waarin Het Noordbrabants Museum hedendaags design uit Brabant in de schijnwerpers zet. In eerdere edities stond het design van Kiki van Eijk, Joost van Bleiswijk en Pieke Bergmans centraal.

 MDD Logogroot BlackDaarnaast maakt de tentoonstelling onderdeel uit van het programma ter gelegenheid van het themajaar Mondriaan tot Dutch Design. Kijk voor het volledige programma op www.nbtc.nl/mtdd.

Boek een rondleiding

Nog meer te weten komen over De industriële natuur van Kranen/Gille? Boek een rondleiding voor max. 15 personen door de tentoonstelling!

Koop tickets