Jan Sluijters, Knotwilgen aan de slatuinen, ca. 1908, olieverf op doek, Het Noordbrabants Museum, ’s Hertogenbosch

Jan Sluijters

De wilde jaren

De wilde jaren laat zien hoe de jonge kunstenaar aan het begin van zijn carrière tweemaal een periode van enkele maanden doorbrengt in Parijs en daar in aanraking komt met de avant-garde kunst van zijn tijd: het werk van de ‘fauves’ (de wilden), het kubisme en het luminisme. Ongeveer vijftien jaar experimenteert hij intensief met vrijwel alle nieuwe kunststromingen die hij in Parijs leerde kennen.

Museumles met Workshop in het Spetterlab

Spetterlab Marc BolsiusHoe maak je echte kunst? - Groep 3 t/m 6
Deze tentoonstelling gaat over de zoektocht van Jan Sluijters naar zijn eigen stijl. Hij gaat op reis om inspiratie op te doen en experimenteert er op los met allerlei kunststromingen. Uiteindelijk vindt hij het antwoord op de vraag: Hoe maak je echte kunst? Na een rondleiding door de tentoonstelling gaan de leerlingen tijdens de workshop in het Spetterlab net als Sluijters het experiment aan.

Reserveer deze museumles

Rondleiding door de tentoonstelling

Pronkstuk LiesjeJan SLuijters - Groep 7-8
Jan Sluijters. De wilde jaren laat zien hoe als jongeman de kunstenaar aan het begin van zijn carrière tijd in Parijs heeft doorgebracht. Daar maakte hij kennis met de avant-garde kunst van die tijd. In interactieve kijk-opdrachten ontdekken de leerlingen de verschillen en overeenkomsten tussen de diverse kunststromingen waar Sluijters mee experimenteerde.

Reserveer deze rondleiding

De 'wilde jaren'

Vijftien jaar lang experimenteert hij met bijna alle nieuwe kunststromingen op zoek naar zijn eigen stijl. De tentoonstelling toont het werk van Jan Sluijters naast dat van de avant-gardisten die hem in Parijs inspireerden zoals Kees van Dongen, Henri Matisse en Georges Braque en de Nederlandse modernisten als Piet Mondriaan en Leo Gestel wiens werk hij op zijn beurt weer beïnvloedde.

Niveau groep 5 t/m 8
Duur 90 min.
Wanneer wo en do, tussen 10 en 17 uur
di en vrij, tussen 11 en 17 uur
Kosten Museumles €45 per 16 leerlingen (max 32)
Rondleiding €35 per 16 leerlingen
Begeleiding Gratis toegang voor begeleiders, minimaal 1 op 10 leerlingen
Voorbereiding Bij deze tentoonstelling is geen inhoudelijk voorbereidend lesmateriaal.
Reserveren 2 weken van te voren
Beschikbaar 17 november 2018 t/m 7 april 2019

Lesmateriaal

Docentenhandleiding

Binnenkort vind je hier de docentenhandleiding.

Museumregels

Handig document om de do's en don'ts in het museum uit te leggen aan de leerlingen.