Jan Sluijters, Knotwilgen aan de slatuinen, ca. 1908, olieverf op doek, Het Noordbrabants Museum, ’s Hertogenbosch

Jan Sluijters

De wilde jaren

De wilde jaren laat zien hoe de jonge kunstenaar aan het begin van zijn carrière tweemaal een periode van enkele maanden doorbrengt in Parijs en daar in aanraking komt met de avant-garde kunst van zijn tijd: het werk van de ‘fauves’ (de wilden), het kubisme en het luminisme. Ongeveer vijftien jaar experimenteert hij intensief met vrijwel alle nieuwe kunststromingen die hij in Parijs leerde kennen.

Rondleiding door de tentoonstelling

Pronkstuk LiesjeJan Sluijters - klas 3 t/m 5 (6)
Jan Sluijters. De wilde jaren laat zien hoe als jongeman de kunstenaar aan het begin van zijn carrière tijd in Parijs heeft doorgebracht. Daar maakte hij kennis met de avant-garde kunst van die tijd. In interactieve kijk-opdrachten ontdekken de leerlingen de verschillen en overeenkomsten tussen de diverse kunststromingen waar Sluijters mee experimenteerde.

Reserveer deze rondleiding

De 'wilde jaren'

Vijftien jaar lang experimenteert hij met bijna alle nieuwe kunststromingen op zoek naar zijn eigen stijl. De tentoonstelling toont het werk van Jan Sluijters naast dat van de avant-gardisten die hem in Parijs inspireerden zoals Kees van Dongen, Henri Matisse en Georges Braque en de Nederlandse modernisten als Piet Mondriaan en Leo Gestel wiens werk hij op zijn beurt weer beïnvloedde.

Zelfstandig bezoek zonder museumdocent

2013.07.08_Onderwijs _Marc Bolsius (33)Een Zelfstandig bezoek is helemaal gratis voor leerlingen en begeleiders. Onder het kopje lesmateriaal vind je een opdrachtenblad voor in de tentoonstelling.

Reserveer een zelfstandig bezoek

Niveau groep 5 t/m 8
Duur 90 min.
Beschikbaarheid 17 november 2018 t/m 7 april 2019
Wanneer wo en do, tussen 10 en 17 uur
di en vrij, tussen 11 en 17 uur
Kosten Rondleiding €35 per 16 leerlingen
Zelfstandig bezoek, gratis
Cultuurkaart Heb je een Cultuurkaart? Vermeld dan het Cultuurkaartnr van je school.
Begeleiding Gratis toegang voor begeleiders, minimaal 1 op 10 leerlingen
Voorbereiding Bij deze tentoonstelling is geen inhoudelijk voorbereidend lesmateriaal.
Reserveren 2 weken van te voren

Lesmateriaal

Museumregels

Handig document om de do's en don'ts in het museum uit te leggen aan de leerlingen.

Opdrachtenblad bij audiotour

Binnenkort vind je hier de opdrachten voor in de tentoonstelling. De antwoorden vind je straks in de audiotour. Wil je een antwoord model? stuur een email naar educatie@hnbm.nl

Tim 310815 1575Meer weten over de mogelijkheden voor jouw klas?
Neem contact op met:
Tim Veldhuis