Landelijke Geschiedenis Quiz

voor scholieren

Op 17 maart 2018 vindt de finale van de Landelijke Geschiedenis Quiz voor middelbare scholieren plaats in de Statenzaal van Het Noordbrabants Museum. Deze landelijke quiz wordt georganiseerd door het Jacob-Roelandslyceum in Boxtel. De organisatie roept alle geschiedenisdocenten en leerlingen uit alle leerjaren op om hun middelbare school aan te melden voor de Landelijke Geschiedenis Quiz.

Hoe werkt het?

Logo Landelijke GeschiedenisquizDocenten van de deelnemende scholen zenden zelf allemaal een aantal vragen in waaruit de vragen voor de voorronde en de finale worden gekozen. De voorronde wordt samengesteld door de organisatie en door de deelnemende scholen zelf afgenomen en georganiseerd. Leerlingen uit alle leerjaren kunnen meedoen, maar meestal wordt de voorronde gewonnen door leerlingen uit de bovenbouw. Vervolgens worden de twee beste leerlingen afgevaardigd naar de grote finale die op 17 maart 2018 plaats vindt om hun school te vertegenwoordigen. De deelnemers maken kans op eeuwige roem en bijzondere prijzen. Leerlingen uit alle leerjaren kunnen meedoen.

Historische locatie

Statenzaal Voorgaande jaren werd de quiz vaak op een historische locatie gehouden. Het Valkhof Museum in Nijmegen en het Drents Museum in Assen zijn bijvoorbeeld al decor geweest van de quiz. Na twee jaar op het Jacob-Roelandlyceum is het dit jaar opnieuw gelukt een historische locatie te vinden: de Statenzaal van Het Noordbrabants Museum. Hier kun je de geschiedenis bijna aanraken. De gouverneur van Brabant hield in deze oude Jezuïeten kapel zijn feesten en partijen. Tot in de jaren 80 van de twintigste eeuw vonden er de raadsvergaderingen plaats van de Staten van Brabant. Als het te lang duurde riep de vrouw van de commissaris van de koning vanaf het balkon dat het eten klaar was. In 1794 amputeerden de Fransen in het aangrenzende gouvernementspaleis armen en benen van gewonde soldaten. En wat te denken van het Hellegat dat onder de Statenzaal door loopt!

Kennis activeren in het museum

18Mrt 2015 NBM Beekvliet 5206Voorafgaand aan de quiz gaan de leerlingen op onderzoek uit in Het Verhaal van Brabant en de Romeinenzaal. Zij krijgen vragen met zich mee gebaseerd op de Tijdvakkentour van het museum. Dit is een gratis tour voor 4-5 havo waarbij leerlingen voorwerpen moeten zoeken en linken aan de kenmerkende aspecten van de tijdvakken. Uiteraard komen deze vragen straks terug in de quiz.

De rondes

Landelijke Geschiedenisquiz 2016De quiz bestaat uit drie rondes van tien vragen. Dit zijn vooral meerkeuzevragen, maar er zit een enkele open vraag in. Op een PowerPoint lezen de leerlingen mee met de vragen die worden gepresenteerd door Suzanne van Gompel en Renate van der Linde, beide docent geschiedenis van het Jacob-Roelandslyceum. Er is ook een achtkoppige jury aanwezig, voorgezeten door Theo Hoog Antink, ook docent geschiedenis op het Jacob-Roelandslyceum. De jury zorgt dat tussen de rondes door de antwoorden van de leerlingen worden nagekeken, zodat er snel een tussenstand gegeven kan worden.

Aanmelden

Meld uw school aan via geschiedenisquiz@jrl.nl en stuur vóór 10 december ongeveer 5 quizvragen naar hetzelfde mailadres. Meer weten over de Landelijke Geschiedenis Quiz voor scholieren? Bekijk de Facebookpagina (https://www.facebook.com/landelijkegeschiedenisquiz/) voor actuele informatie én voor een terugblik op de voorgaande edities.

Bekijk ook:

Tijdvakkentour