Foto bymarjo

Terugblik activiteiten 2017

De ontvangsten, previews en excursies

“De vaste collectie doorgelicht”

Onder deze uitdagende titel vindt op donderdag 21 september vanaf 16:00 uur de volgende vriendenontvangst plaats in Het Noordbrabants Museum. We zijn geïnspireerd door de tentoonstelling “Van Gogh doorgelicht”, waarin de bezoeker wordt meegenomen in de wereld van technisch onderzoek en aan de hand van vijf schilderijen uit de eigen collectie leert over de werkwijze van Van Gogh. Wat zit er onder het verfoppervlak? En waarom nam Van Gogh zijn bestaande doeken opnieuw onder handen?
In onze vriendenontvangst gaan we nog een stap verder: we gaan vier verschillende werken uit de vaste collectie “doorlichten”. Zo leert u het museum nog beter kennen!

Luisteren, kijken en ontmoeten
Het programma start om 16:00 uur in de Statenzaal, waarna er vier groepen worden gevormd die elk een rondgang gaan maken langs de vier geselecteerde kunstwerken. Bij elk kunstwerk zal een uitgebreide toelichting worden gegeven van ongeveer 15-20 minuten. Zo zal bijvoorbeeld conservator Paul Huys Janssen vertellen over een van de navolgers van Bosch: hoe is het gemaakt, op welk materiaal, wat zijn de bijzonderheden, waarom is het een navolger? En natuurlijk bezoeken we onder leiding van conservator Helewise Berger ook het Van Gogh paviljoen. Traditiegetrouw praten we na afloop rond 18.00 uur in de Rabobankgalerij na onder het genot van een drankje en een hapje.

Kosten en aanmelding
Aan de activiteit zelf zijn geen kosten verbonden. De vriendenontvangsten worden altijd druk bezocht dus meld u aan via dit registratieformulier. Heeft u andere vragen neem dan contact op met vriendenactiviteit@hnbm.nl of 073-6877877. 

Om logistieke redenen hanteren we een maximaal aantal deelnemers van 200 volwassenen. De aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. 

Collectie doorgelicht

“De vaste collectie doorgelicht”

Onder deze uitdagende titel vond op donderdag 21 september een vriendenontvangst plaats. Vier groepen worden langs vier geselecteerde kunstwerken geleid. Bij elk kunstwerk wordt een uitgebreide toelichting gegeven van ongeveer 15-20 minuten. Conservator Paul Huys Janssen verteld over een van de navolgers van Bosch: hoe is het gemaakt, op welk materiaal, wat zijn de bijzonderheden, waarom is het een navolger? En natuurlijk wordt onder leiding van conservator Helewise Berger het Van Gogh paviljoen. 

23 juni: Vriendentafel Shiota

M2404233De Vriendentafel, exclusief voor de Bruegel-, Bosch en Van Goghvrienden, vond plaats rondom de  tentoonstelling "Between the Lines" van Chiharu Shiota. De Vriendentafel werd gecombineerd met de officiële opening van deze tentoonstelling. De opening werd opgeluisterd door een optreden van de vermaarde harpiste Lavinia Meijer met werk van onder andere Philip Glass. Aansluitend speciaal voor de vrienden een diner in de Statenzaal.

4 juni: Vriendenontvangst

043 Bymarjo 03Jun 2017 NBM 80 5622Het tweede vriendenontvangst van 2017 was dit keer een familieontvangst waar (groot)ouders met hun (klein)kinderen op (her)ontdekkingsreis gingen. Tijdens de vriendenontvangst gaven Kings of Colors een introductie over de graffiti-scene in de jaren 80 gegeven en vertelde Pauline Broekema, verslaggever NOS Journaal, over belangrjike nieuwsmomenten uit die jaren zoals de val van de muur.

24 mei: Voorjaarsexcursie

museum moreMuseum MORE in Gorssel is een initiatief van Hans Melchers en toont een eeuw topkunst van grootmeesters zoals Carel Willink, Jan Mankes, Pyke Koch en Charley Toorop. Zo'n 30 vrienden brachten een bezoek aan de tentoonstelling van Johannes Grützke (1937). Na een gezellige lunch bezochten zij vervolgens een bezoek aan het gloednieuwe museumcomplex in Zutphen.

31 maart: Vriendentafel Kranen/Gille

M2402291Het concept van de Vriendentafels: een inhoudelijke introductie van een conservator of kunstenaar gevolgd door een rondleiding en een diner onder vrienden in de MuseumBrasserie is nog steeds succesvol!
Dit keer vertelden ontwerpers Jos Kranen en Johannes Gille over hun liefde voor design. Een aantal vrienden bekent: 'Ik wist niet zo goed wat ik me bij Kranen/Gille moest voorstellen maar met deze achtergrondverhalen komen de werken tot leven. Zo bijzonder om van henzelf te horen hoe de ontwerpen tot stand zijn gekomen.'

 

 

28 januari: Nieuwjaarsbijeenkomst

Berging Duitse Bommenwerper Ju88 Bij Utrecht Foto Herre WyniaSpeciaal voor de vrienden werd tijdens de opening van de tentoonstelling een lezing door gastconservator Evert van Ginkel gegeven. De tentoonstelling Opgegraven strijd brengt het militaire erfgoed van de twintigste eeuw (Military Legacy)in beeld en is daarmee een primeur in Nederland. De variatie is enorm van prehistorische skeletten tot vuurwapens uit de Tweede Wereldoorlog Bijna 200 vrienden bezochten deze opening.

 

25 januari: BRAFA

2015 28 Jan Excursie BRAFA 3 Een twintigtal vrienden bezocht de Brussels Antiques and Fine Art Fair (BRAFA). Dit is één van de toonaangevende Europese kunst- en antiekbeurzen. BRAFA heeft een zeer uitgebreide presentatie met aandachtsgebieden die zich uitstrekken vanaf de oudheid tot de 21ste eeuw.

20 januari: Kunst en klank

Philharmonie Zuidnederland _MR_photo _Simon Van Boxtel -II-zonderRuim 80 vrienden woonden de generale repetitie van Tussen Kunst en Klank bij. Dit programma van de Philharmonie zuidnederland inspireert leerlingen uit het voortgezet onderwijs door ze mee te nemen in de wereld van klassieke muziek en schilderkunst. In 3 zalen van het museum werd door kleine ensembles muziek gespeeld die paste bij speciaal bij de kunst in de zaal. Het leverde verrassende cross-overs tussen klassieke muziek en beeldende kunst op!

Terugblik activiteiten 2016

Nieuwsgierig wat onze vrienden in 2016 hebben ondernomen? Kijk hier voor een overzicht.