Wang Qingsong, Follow you, 2013, Met dank aan de kunstenaar en de Sigg Collectie

Vriendenontvangst

A Chinese Journey: The Sigg Collection

Eind jaren 70 sluit de Zwitserse zakenman, diplomaat en kunstverzamelaar Uli Sigg (1946) het eerste handelsverdrag tussen een westers bedrijf en de Chinese overheid. Vervolgens is hij van 1995 tot 1998 de Zwitsers ambassadeur in China, Noord-Korea en Mongolië. Om het land en de cultuur beter te leren kennen zoekt Uli Sigg contact met Chinese kunstenaars. Nadat hij merkt dat niemand systematisch hedendaagse Chinese kunst verzamelt besluit hij dit zelf te gaan doen. De Sigg Collectie geldt inmiddels wereldwijd als de beste en grootste verzameling op het gebied van de hedendaagse Chinese kunst van 1970 tot heden. Uli Sigg stelde Het Noordbrabants Museum in de gelegenheid tot het maken van een ruime selectie, die de gehele tentoonstellingsvleugel van het museum in beslag neemt.

A Chinese Journey toont de veelzijdige Chinese kunstproductie van de afgelopen tien jaar. Daarbij wordt niet alleen de hernieuwde interesse van Chinese kunstenaars voor de eigen tradities en spiritualiteit belicht, maar ook de reflectie van deze kunstenaars op het hedendaagse China en op zijn politiek-maatschappelijke problemen. De expositie biedt een exotische mix van schilderijen, tekeningen, foto’s, sculpturen en video-installaties: verspreid over vijf zalen worden kunstwerken van 30 kunstenaars getoond, waaronder Zhao Bandi, Feng Mengo en Ai Weiwei. Het is voor het eerst dat een dergelijke omvangrijke selectie uit deze wereldberoemde collectie in Nederland te zien is.

Het programma is als volgt:
15.30 ontvangst in Statenzaal
15.40 woord van welkom door Wim Kievits, bestuurslid Stichting Vrienden
15.45 interview conservator Hans November door Yuki of Ko van ’t Hek van Kunst Kijken met Ko & Kho
16.05 vragen vanuit de zaal
16.15 bezoeken tentoonstelling
17.00 borrel in de Rabobankgalerij
17.30 einde bijeenkomst 

Alle vrienden hebben een persoonlijke uitnodiging ontvangen. De bijeenkomst is inmiddels volgeboekt. inschrijven is niet meer mogelijk. Bent u onverhoopt verhinderd, dan kunt u een e-mail sturen aan: vrienden@hnbm.nl