Collse watermolen van Vincent van Gogh vanaf vandaag te zien in Het Noordbrabants Museum

Museum viert aanwinst met gratis openstelling op zaterdag 16 december

’s-Hertogenbosch – Vanaf vandaag is het schilderij Collse watermolen van Vincent van Gogh (1853-1890) te zien in Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch. Precies een maand geleden verwierf het museum het schilderij op de Impressionist & Modern Art Sale van Sotheby’s New York, voor een bedrag van bijna 3 miljoen euro (hamerprijs 2,6 miljoen dollar). Van Gogh schilderde de watermolen in mei 1884, tijdens een tweejarig verblijf in Nuenen. Om de aanwinst te vieren, is Het Noordbrabants Museum op zaterdag 16 december van 11 tot 17 uur gratis toegankelijk voor het publiek. Op dezelfde dag zijn in Eindhoven de Collse Watermolen van 9.30 tot 12.30 uur en in Nuenen het Vincentre van 10 tot 17 uur ook gratis toegankelijk.

Deze voor Het Noordbrabants Museum grootste aankoop ooit past binnen de ambitie om een representatief overzicht te kunnen tonen van Van Goghs Brabantse periode aan de hand van werken van de kunstenaar. De Collse watermolen kon worden verworven dankzij de financiële steun van de provincie Noord-Brabant, het Mondriaan Fonds, de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Alida Fonds en haar Jheronimus Fonds), alsmede dankzij een in 1999 door mevrouw Henriëtte M.J. van Oppenraaij aan het museum nagelaten legaat.

Download pdf persbericht

Vincent van Gogh - Collse watermolen