Gedeputeerde verwelkomt 500.000ste bezoeker in Het Noordbrabants Museum

22 december 2016

Het Noordbrabants Museum heeft vandaag de 500.000ste bezoeker van 2016 verwelkomd. Niet eerder in zijn 180-jarige geschiedenis wist het museum zoveel bezoekers te bereiken. Samen met gedeputeerde Henri Swinkels (Leefbaarheid en Cultuur) zette directeur Charles de Mooij mevrouw Leny Buys en de heer Marius Ramakers van Praag in het zonnetje.

Gedeputeerde verwelkomt 500.000ste bezoeker in Het Noordbrabants Museum

Het recordaantal bezoekers is te danken aan de tentoonstelling Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie, die tussen 13 februari en 8 mei 2016 in totaal 421.700 bezoekers op de been bracht. De expositie werd door de Britse krant The Guardian omschreven als ‘een van de belangrijkste tentoonstellingen van de eeuw’ en vormde het hoogtepunt van het Nationaal Evenementenjaar ‘Jheronimus Bosch 500’. Het museum verwacht het jaar af te sluiten met 510.000 bezoekers.

Charles de Mooij: “2016 gaat voor Het Noordbrabants Museum de geschiedenis in als een uitzonderlijk jaar. Met het grote succes van de tentoonstelling Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie heeft het museum aangetoond in staat te zijn om een project van dit ambitieniveau te kunnen realiseren en tot een goed einde te brengen. Dat wij dit jaar ook nog de magische grens van 500.000 bezoekers wisten te overschrijden, overtreft alle verwachtingen. Wij zijn dan ook bijzonder trots op dit fantastische resultaat.”

500.000ste bezoeker

De eer van 500.000ste bezoeker viel te beurt aan mevrouw Leny Buys en de heer Marius Ramakers van Praag uit ’s-Hertogenbosch. Ze waren naar Het Noordbrabants Museum gekomen vanwege de tentoonstelling Claire Morgan, The Sound of Silence (t/m 8 januari 2017). De 500.000ste bezoeker is getrakteerd op een bos bloemen in een Noord-Brabant vaas, een boek over het leven van Vincent van Gogh, een jaar lang gratis bezoek aan Het Noordbrabants Museum en de tentoonstellings-catalogus over Claire Morgan.

Culturele pijler

Het Noordbrabants Museum in het Museumkwartier is voor Swinkels bijzonder. “Natuurlijk omdat het gebouw (het is het voormalig provinciehuis) een belangrijke historische plek is en eigendom van de provincie. Maar bovenal vanwege de inhoud. Het is een museum met een bijzondere collectie, dat
steeds op een vernieuwende en met buitengewoon veel inzet op spectaculaire manieren bezoekers trekt. De provincie Noord-Brabant wil dat ook nieuwe doelgroepen de weg naar musea weten te vinden. Het Noordbrabants Museum levert daarin een belangrijke bijdrage. Na een al bijzonder Van Gogh-jaar was de Jeroen Bosch-tentoonstelling er een uit de hoogste categorie. Begrijpelijk dat steeds meer mensen dit bijzondere museum weten te vinden en wat een mooie kroon op het werk van Charles de Mooij, zijn team en de vrijwilligers die dit allemaal mogelijk maken."

Veelzijdig programma

Na dit uitermate succesvol 2016 biedt het museum ook in 2017 een veelzijdig programma. Hoogtepunten zijn de cultuurhistorische tentoonstelling De jaren ’80, de eerste solotentoonstelling in Nederland van de veelgeprezen Japanse kunstenaar Chiharu Shiota en een serie imposante, op Jheronimus Bosch geïnspireerde foto’s van de internationaal vermaarde modefotograaf Tim Walker.