Foto Marc Bolsius

Koning Willem-Alexander opent tentoonstelling Jheronimus Bosch in Het Noordbrabants Museum

12 februari 2016

Vandaag opende Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander met een symbolische handeling op het voorplein van Het Noordbrabants Museum de tentoonstelling ‘Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie’. Het bezoek van de Koning begon met een feestelijke bijeenkomst in de Sint-Janskathedraal. Van daaruit wandelde Zijne Majesteit vergezeld door een stoet aan bonte Bosch-figuren langs de Parade naar Het Noordbrabants Museum. Met een hooivork in zijn hand schepte de Koning letterlijk een opening in de hedendaagse versie van De Hooiwagen om de ingang van het museum toegankelijk te maken. Vervolgens kreeg de koning een rondleiding langs de schilderijen en tekeningen van Jheronimus Bosch. NOS deed samen met Omroep Brabant live verslag van de openingsceremonie. Vanavond om 20.30 uur is er een extra uitzending met een verslag van dit evenement op NPO2.

Bosch terug in ’s-Hertogenbosch

Vanaf morgen, zaterdag 13 februari tot en met 8 mei 2016 is de internationale tentoonstelling ‘Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie’ open voor het publiek. De tentoonstelling omvat het leeuwendeel van de door Bosch nagelaten schilderijen en tekeningen en is gebaseerd op het meest omvangrijke onderzoek dat ooit naar het oeuvre van Bosch is gedaan: het Bosch Research and Conservation Project (BRCP). Nooit eerder keerden zoveel werken van Bosch terug naar ‘zijn’ ’s Hertogenbosch, de stad waar de schilderijen en tekeningen ruim 500 jaar geleden werden vervaardigd.

Kaartverkoop zeer succesvol: al meer dan 100.000 entreebewijzen

De kaartverkoop is op 1 december 2015 gestart en verloopt zeer succesvol. Tot nu toe zijn al meer dan 100.000 kaarten verkocht aan geïnteresseerden uit de hele wereld. Hieronder zijn ook 15.000 kaarten gereserveerd voor scholen in Nederland. Tentoonstellingstickets en audiotours zijn via tickets.hnbm.nl te koop. Voor de tentoonstelling gelden zogenaamde ‘time slots’.

Met dank aan

De tentoonstelling maakt deel uit van de manifestatie Jheronimus Bosch 500 en wordt mogelijk gemaakt door onder meer Gemeente ’s-Hertogenbosch, Provincie Noord-Brabant, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, BankGiro Loterij, Essent, Rabobank, Gieskes-Strijbis Fonds, Fonds 21, Ammodo, Prins Bernhard Cultuurfonds, KLM en de Getty Foundation.

Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie

Persdossier inclusief beeldmateriaal