Voorstudie Sluijters aangekocht door Het Noordbrabants Museum

30 maart 2017

Het Noordbrabants Museum heeft onlangs op de kunstbeurs TEFAF het schilderij Voorstudie Café de nuit van Jan Sluijters (1881-1957) verworven. Het werk is een studie voor een groot doek van Sluijters met de titel Café de nuit (Café Olympia). Het Noordbrabants Museum bezit een groot aantal werken van de Brabantse kunstenaar die bekendstaat als een van de belangrijkste modernisten van Nederland. Voorstudie Café de nuit is het vroegste schilderij van Sluijters dat het museum nu in de collectie heeft. Het werk wordt vanaf dinsdag 4 april tentoongesteld. De primeur valt samen met de start van de Nationale Museumweek. Gedurende deze week, waaraan ruim 400 Nederlandse musea deelnemen, organiseert Het Noordbrabants Museum gratis workshops en rondleidingen voor zijn bezoekers.

Jan Sluijters Voorstudie Café De Nuit 1906 Olieverf Op Doek Op Board Het Noordbrabants Museum Foto Peter Cox

Jan Sluijters, Voorstudie Café de nuit, 1906, olieverf op doek op board, 39,5 x 23 cm, Het Noordbrabants Museum. Foto: Peter Cox

Voorstudie uit Parijse periode

Jan Sluijters verbleef in 1906, op 24-jarige leeftijd, een paar maanden in Parijs. Daar richtte hij zich op het weergeven van indrukken van de stad en de Parijzenaren. Op 26 juni schrijft hij: ‘Ook ben ik bezig met een schets van het bekende café Olympia op den bvd des Italiens, waarvan ik een schilderij wensch te maken van grooten formaat.’ Café Olympia was een groot en extravagant theater, populair bij de Parijse elite. De studie toont links twee fraai getooide dames in lichte, sierlijke japonnen, die een sterk contrast vormen met de zittende mannen in donkere kostuums aan de rechterkant. Met korte toetsen plaatste Sluijters hen onder een hemel van moderne, elektrische verlichting. Voorstudie Café de nuit is de komende twee maanden te zien in Het Noordbrabants Museum. Het schilderij wordt tentoongesteld tussen de overige werken van Jan Sluijters in de presentatie van de collectie moderne kunst van het museum.

Nationale Museumweek

De Nationale Museumweek wordt georganiseerd door de Museumvereniging met als doel de waardering van het Nederlandse publiek voor museumcollecties te vergroten. Het Noordbrabants Museum neemt ook dit jaar weer deel. Naast de nieuwe aanwinst van Sluijters staat de met goudverf bewerkte popart installatie Mater Amabilis uit 1966 van Jacques Frenken (1929) in de schijnwerpers. Deze ‘spenenmadonna’ behoort tot de iconen van de collectie van Het Noordbrabants Museum en is tot en met 5 juni te zien in de tentoonstelling Verspijkerd en verzaagd. Hergebruik van heiligenbeelden in de Nederlandse beeldhouwkunst. Daarnaast organiseert het museum van 4 tot en met 9 april workshops en rondleidingen waaraan bezoekers gratis kunnen deelnemen:

Dinsdag 4 t/m zondag 9 april
Doorlopend    Graaf naar vondsten en rapporteer je bevindingen in een heus archeologisch rapport. Activiteit voor kinderen bij de tentoonstelling Opgegraven strijd. Archeologie van de oorlog.
Doorlopend    Safarispeurtocht. Activiteit voor kinderen bij de collectie oude kunst van het museum.

Zaterdag 8 april
14 uur    Rondleiding door tentoonstellingen Verspijkerd en verzaagd en De industriële natuur van Kranen/Gille.
14 uur    Rondleiding door tentoonstelling Opgegraven strijd. Archeologie van de oorlog.

Zondag 9 april
14 uur    Kinderworkshop in het Spetterlab: Maak je gouden popart beeld. Maximaal 15 kinderen per workshop. Reserveren: via hnbm.nl, T +31 (0)73-6877 820 of op de dag zelf aan de kassa van het museum
14 uur   Rondleiding door tentoonstelling Opgegraven strijd. Archeologie van de oorlog.

Persbeeld

Onderstaand beeld mag alleen rechtenvrij worden gepubliceerd onder vermelding van de verstrekte credit. Commerciële toepassingen zijn niet toegestaan.

We vragen u een bewijsexemplaar te sturen aan pers@hnbm.nl of Het Noordbrabants Museum, marketing en communicatie, Postbus 1004, 5200 BA ’s-Hertogenbosch.

Persbezoek aanvragen

Stuur ons een e-mail