We willen je ervaring zo prettig mogelijk maken. We gebruiken cookies om het websiteverkeer te meten, relevante content op social media aan te bieden en voor andere marketingdoeleinden. Zo kunnen we je nog meer laten zien van onze Brabantse meesters, internationale topstukken en jonge talentvolle makers.
Thuis vanuit je luie stoel meer te weten komen over kunst: dat kan met onze online lezingen. Ons online aanbod bestaat uit twee versies. Hetzelfde verhaal, maar net iets anders gebracht. Kies de lezing die het beste bij jou past!
Kunst met een knipoog
Voor iedereen met een algemene interesse in kunst. Kies deze lezing als je een leuke introductie wilt op de tentoonstelling. Deze lezing is laagdrempelig en duurt 20 minuten.
Kunst voor de kenner
Ben jij een kunstliefhebber en wil je ontdekken hoe je de tentoonstelling in een iets breder perspectief kunt plaatsen? Kies dan deze versie. Deze lezing duurt 45 minuten.
Het programma
We zijn druk bezig met het plannen van de online lezingen. Houd deze pagina goed in de gaten voor updates.
Meeluisteren? Zo doe je dat
- Meld je aan voor één van de twee lezingen via de rode button. De twee versies overlappen.
- Vul je voornaam, achternaam en e-mailadres in. Je ontvangt een e-mail met een link naar de lezing.
- De fijnste manier om een lezing te volgen is via een desktop of laptop met Google Chrome browser. Je hoeft geen programma te downloaden, de lezingen zijn te volgen via Webinargeek.
- De lezing met een knipoog duurt ongeveer 20 minuten. De lezing voor de kenner duurt ongeveer 45 minuten. Geniet ervan!
Terugkijken?
-
Van mammoeten tot middeleeuwen: een tijdreis door de vroegste geschiedenis van Brabant
In deze online lezing vertelt archeoloog Carolien Tolsma over de vroegste geschiedenis van Brabant. De archeologische collectie van Het Noordbrabants Museum bevat vele bijzondere vondsten uit de prehistorie, de Romeinse tijd en de vroege middeleeuwen. Van kleine stukjes vuursteen en aardewerken potten, tot bronzen bijlen en veelkleurige kralenkettingen – al deze voorwerpen vertellen samen het verhaal van Brabant. Reis je mee?
→ Kunst met een knipoog
→ Kunst voor de kenner -
De ontdekking van het heden
Ga je mee op een ontdekkingsreis door de westerse kunstgeschiedenis? In de tentoonstelling De ontdekking van het heden maak je kennis met een voor Nederland uitzonderlijke particuliere collectie. Deze verzameling bevat werk van kunstenaars van wereldfaam, zoals Constantin Brancusi, Pablo Picasso, Salvador Dalí, Joan Miró en Tamara de Lempicka, maar ook hedendaagse kunstenaars als Anish Kapoor, Olafur Eliasson en Marlene Dumas.
→ Met conservator Charlotte Hoitsma -
Picasso's Suite Vollard: De man, de muze, de mythe
Pablo Picasso (1881-1973) werkt in de jaren dertig aan het absolute hoogtepunt van zijn grafisch werk: de Suite Vollard. De uit honderd etsen bestaande serie vormt een afspiegeling van zijn leven en geeft een inkijk in Picasso’s creatieve denkwereld. Intieme schetsen die gaan over zijn liefde voor vrouwelijk schoon, erotiek, het kunstenaarschap, zijn bewondering voor Rembrandt en zijn vriendschap met kunsthandelaar Ambroise Vollard.
-
Dalí - en niets anders
Salvador Dalí (1904-1989) was veel méér dan een geniaal kunstenaar: ook als mens was hij een bijzonder portret. Zijn fantasie kende geen grenzen en zijn leven was één groot – en vaak provocerend – optreden. De kunstenaar stond maar wat graag in de schijnwerpers en wist van zichzelf een wereldberoemd en onsterfelijk merk te maken. Kunsthistoricus Anne Weijers (Kunst met een knipoog) en Maartje Tegelaar (Kunst voor de kenner) vertellen je alles over zijn leven.
→ Kunst met een knipoog
→ Kunst voor de kenner -
Van Gogh in Brabant
Het Noordbrabants Museum herbergt als enige museumlocatie in Zuid-Nederland originele werken van Vincent van Gogh. Onze presentatie laat naast twaalf werken van de meester bovendien ook brieven, persoonlijke documenten, foto's, animaties en ander moois zien. Docent kunsteducatie Dagmar Baars (Kunst met een knipoog) en kunsthistoricus Sophie Tutelaers (Kunst voor de kenner) vertellen je meer over zijn ontwikkeling als schilder en de sterke band tussen Vincent van Gogh en zijn geboorteprovincie.
-
Trots en zelfbewust: Het departement Brabant in vijftien schilderijen
Een bijzondere reeks van vijftien schilderijen siert al meer dan tweehonderd jaar ons gebouw aan de Verwersstraat in Den Bosch. Je vindt ze in de hal, het trappenhuis en de Statenzaal. De grote, indrukwekkende schilderijen weerspiegelen het herwonnen zelfvertrouwen van de Brabanders, nadat ze in 1795 weer zelfstandig waren geworden. Directeur Charles de Mooij vertelt je er alles over.