Geweest
Vrijdag 2 september 2022

Gratis museumavond

Kunst kijken, dansen en ontspannen

Sluit jouw zomer af bij Het Noordbrabants Museum en Design Museum Den Bosch tijdens de Bossche Zomernacht. Op vrijdag 2 september openen beide musea speciaal voor jou de deuren van 19 tot 22 uur voor een gratis Museumavond met kunst, cultuur, geschiedenis en design. Dé ingrediënten voor een heerlijke avond vol vermaak! We hebben een bomvol programma: ontmoet een kunstenaar, volg een theeceremonie of bijzondere rondleiding, aanschouw een voorstelling van Panama Pictures, maak een postercollage of sluit aan bij de silent disco in de binnentuin. Je hoeft geen ticket te reserveren en kunt gewoon binnenlopen.

Wat is er te doen?

Het Noordbrabants Museum

De binnentuin van het Het Noordbrabants Museum wordt omgetoverd tot silent disco. Dans en swing tussen een bijzondere verzameling standbeelden in een groene oase. Over dans gesproken: de tentoonstelling Symbolisme in Vlaanderen vormt het decor voor het Bossche dans- en circusgezelschap Panama Pictures. In november gaat de nieuwe voorstelling The Man who fell from the sky in première. Dans en acrobatiek worden omgezet tot een poëtische beeldenreeks met een grote fysieke lading. De kracht en kwetsbaarheid van het menselijk lichaam staan voorop. Tijdens de Bossche Zomernacht kun je alvast een voorproefje beleven. Bijzonder!

Sluit na deze inspanningen aan bij de meet-and-greet van kunstenaar Esmee Seebregts. Het werk van de Brabantse Nieuwe vult de Tuingalerij met kleuren die je zintuigen prikkelen. Een mooie afwisseling van alle prikkelende activiteiten? Bij de installatie van Tatsuo Miyajima kom je tot rust tijdens een Japanse theeceremonie met een officiële theesommelier. In deze boeddhistische traditie is het drinken van thee verheven tot een kunstvorm. Of kom in verbinding met de natuur, net als de Vlaamse symbolisten uit de tentoonstelling Symbolisme in Vlaanderen. Hoe? Proef wat eigenaardige insectenhapjes of volg een meditatieve wandeling. Tijdens deze wandeling leer je kunst op een andere manier te bekijken.

DESIGN MUSEUM DEN BOSCH

In Design Museum Den Bosch kun je aan de slag in de tentoonstelling De Grote Versierder - posterkoning Engel Verkerke. Iedere jongere had in de jaren 60, 70 en 80 wel een poster van Verkerke Reproducties aan de muur hangen; van Madonna tot The Beatles en van Che Guevara tot een naakte dame op het strand. Je kunt op ieder moment van de avond aansluiten bij de mini-workshop die wordt gegeven in de tentoonstellingszaal. Met schaar, lijm en een flinke dosis verbeelding zet je je tanden in de bizarre mix van nostalgie, stardom en stijl van de posters van Verkerke. Uiteindelijk wandel je met je eigen postercollage de deur uit.

De tentoonstelling Sneakers Unboxed geeft je een kijkje achter de schermen bij de schoen die voor technologische doorbraken heeft gezorgd, nieuwe jeugdculturen heeft geïnspireerd en de modewereld op z'n kop heeft gezet. De hele avond lang kun je aansluiten bij de rondleidingen door deze tentoonstelling. Natuurlijk zie je allerhande geweldige ontwerpen, maar we belichten ook de maatschappelijke impact van de sneakerindustrie. Bij de presentatie Sneakers Under Construction op de begane grond van het museum ontmoet je een aantal van de deelnemende kunstenaars en ontwerpers. Zij vertellen hun persoonlijke verhalen bij de sneakers die zij maakten voor Sneakers Under Construction.

Foto: Ben Nienhuis
Foto Manoah Salampessy, Rode beuk Paleistuin 2022

Blokkenschema

Het Noordbrabants Museum

Tijdstip Wat Waar
19.15 - 19.45 Meditatieve wandeling (max. 20 deelnemers) Gele Salon
19.30 - 19.35 Voorstelling door Panama Pictures Symbolisme in Vlaanderen
19.30 - 19.50 Livemuziek door Vincent Houdijk en Marnix Busstra Voorplein
20.00 - 20.30 Meditatieve wandeling (max. 20 deelnemers) Gele Salon
20.30 - 20.35 Voorstelling door Panama Pictures Symbolisme in Vlaanderen
20.30 - 20.50 Livemuziek door Vincent Houdijk en Marnix Busstra Voorplein
21.00 - 21.30 Meditatieve wandeling (max. 20 deelnemers) Gele Salon
21.30 - 21.35 Voorstelling door Panama Pictures Symbolisme in Vlaanderen
21.30 - 21.50 Livemuziek door Vincent Houdijk en Marnix Busstra Voorplein

Doorlopende activiteiten

• Meet-and-greet met kunstenaar Esmee Seebregts in de Tuingalerij
  • Theetijd: Japanse theeceremonie met officiële theesommelier bij Tatsuo Miyajima
  • Proef eigenaardige insectenhapjes in de binnentuin
  • Silent disco in de binnentuin

Design Museum Den Bosch

Tijdstip Wat Waar
19.15  Start rondleiding Sneakers Unboxed Verzamelen in de hal
19.45 Start rondleiding Sneakers Unboxed Verzamelen in de hal
20.00 Sneakers en kunst: een introductie door
schrijver en curator Vincent van Velsen
Hal Design Museum Den Bosch
20.15 Start rondleiding Sneakers Unboxed Verzamelen in de hal
20.30 Dromen over helden: een artist talk met kunstenaars Qasim Arif & Pris Roos Hal Design Museum Den Bosch
20.45 Start rondleiding Sneakers Unboxed Verzamelen in de hal
21.00 Macht en invloed: een artist talk met ontwerpcollectief Das Leben am
Haverkamp & kunstenaar Arash Fakhim
Hal Design Museum Den Bosch
21.15 Start rondleiding Sneakers Unboxed Verzamelen in de hal

Doorlopende activiteiten

• Je kunt op ieder moment van de avond aansluiten bij de mini-workshop die wordt gegeven in de tentoonstelling De Grote Versierder – posterkoning Engel Verkerke. Omringd door duizenden posters en uitgerust met schaar, lijm en een flinke dosis verbeelding zet je je tanden in de bizarre mix van nostalgie, stardom en stijl van de posters van Verkerke. Uiteindelijk wandel je met je eigen postercollage de deur uit.

Ontdek meer