'Moorden, Roof en Brand!' Brabantse belegeringen in beeld (1550-1800)

De geschiedenis van Brabant is getekend door oorlog. Van Bergen op Zoom tot ’s-Hertogenbosch en van Grave tot Geertruidenberg, conflict ging aan geen enkele stad voorbij. Met name langdurige belegeringen waren rampzalig. Geheel in het thema van de Maand van de Geschiedenis 2022 neemt Floris van Alebeek, conservator en historicus, je mee langs schilderijen, tekeningen en andere objecten die de grote militaire rampen uit vroegmodern Brabant verbeelden.

Bombardementen verwoestten drukbevolkte vestingsteden. Ter verdediging van de stad werden de omliggende gebieden onder water gezet. Hongersnoden en schaarste kwelden de belegerde bevolking. Epidemieën volgden in het kielzog van de soldaten. Tegelijkertijd kon een rampzalige belegering de saamhorigheid onder de bevolking aanwakkeren, toonde menig stad zich bijzonder veerkrachtig in het overkomen van de schade en werd het geleden leed nog lange tijd herdacht.

Wanneer 13 oktober 2022
Tijdstip 14:30 - 15:30
Kosten € 7,50 (plus een geldig entreebewijs)
Maand van de geschiedenis

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met talloze musea, bibliotheken, boekhandels, archieven en andere culturele instellingen organiseert de Maand honderden activiteiten door het hele land onder het motto 'Ontdek gisteren, begrijp vandaag'. In 2022 staat het thema Wat een ramp! centraal.

De agenda van de Maand van de Geschiedenis wordt vanaf 1 september bekendgemaakt.

Ontdek meer