Foto bymarjo

Veelgestelde vragen

Wat wil je weten?

1. Bezoekregels coronavirus

Wat zijn de maatregelen met betrekking tot het coronavirus?
De veiligheid van de bezoekers en medewerkers van ons museum staat voorop. Hierin hanteren we de richtlijnen van het RIVM en volgen we het Museumprotocol van de Museumvereniging. Door van tevoren een ticket met tijdslot te reserveren, kunnen wij het aantal bezoekers reguleren en kunnen we je voorafgaand praktische informatie sturen. Klik hier voor een overzicht van de maatregelen.
Moet ik een mondkapje op?
Ja, het dragen van een mondkapje is verplicht.
Heb ik een coronatest of -pas nodig om het museum te bezoeken?
Ja, vanaf 13 jaar en ouder heb je een geldig coronatoegangsbewijs (digitaal of geprinte QR-code) en identiteitsbewijs nodig voor een bezoek aan het museum.
Vanaf welke leeftijd heb je een coronatoegangsbewijs nodig?
Vanaf 13 jaar en ouder heb je een geldig coronatoegangsbewijs (digitaal of geprinte QR-code) en identiteitsbewijs nodig voor een bezoek aan het museum.
Wat verstaat het museum onder gezondheidsklachten?
Het gaat om de volgende gezondheidsklachten: neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest, verhoging, koorts (boven 38 graden Celsius) en/of benauwdheid. Je moet daarom bij het reserveren van een ticket aangeven of je klachtenvrij bent. Je bent van harte welkom als je tenminste 24 uur klachtenvrij bent.
Zijn de toiletvoorzieningen nog steeds geopend?
Ja, je kunt gebruik maken van de toiletten in de Rabobankgalerij en de tentoonstellingsvleugel. Vergeet niet je handen te wassen voor en na je toiletbezoek.
Worden er extra hygiënemaatregelen getroffen?
Tijdens openingstijden wordt het museum extra gereinigd. Er wordt in het bijzonder aandacht besteed aan belangrijke contactpunten, zoals trapleuningen en deurklinken. Daarnaast staan er diverse desinfectiezuilen in het museum, waar bezoekers en medewerkers gebruik van kunnen maken.
Welke maatregelen kan ik zelf nemen?
Het Noordbrabants Museum houdt zich aan de richtlijnen van het RIVM. Wij vragen onze bezoekers zich daar ook aan te houden voor een veilig museumbezoek. Denk hierbij aan de volgende maatregelen: desinfecteer en was je handen zo vaak mogelijk, hoest en nies in je elleboog en vermijd handen schudden.
Hoe wordt mijn ticket gecontroleerd?
De medewerkers achter de kassa worden afgeschermd door een glaswand. Zij scannen je ticket op gepaste afstand. Hierdoor vindt er geen fysiek contact plaats tussen bezoeker en medewerker. Er is ook een toegangscontrole bij de ingang van de tentoonstellingen.
Hoelang van tevoren moet ik in het museum zijn? En hoelang mag ik blijven?
Binnen het gereserveerde tijdslot verwachten we je bij de entree van ons museum. Als je te vroeg bent, vragen wij je op gepaste afstand te wachten bij de ingang. Je kunt daarna tot sluitingstijd blijven.

2. Bezoekinformatie

Wat zijn de openingstijden van het museum?
Het Noordbrabants Museum is op dinsdag t/m zondag geopend van 11 tot 17 uur. Op maandag is het museum gesloten. Klik hier voor meer informatie.
Wat is een rustig bezoekmoment?
Het museum wordt het meest bezocht in de weekenden. Van dinsdag t/m vrijdag is het rustiger.
Kan ik zonder ticket de MuseumBrasserie of MuseumShop bezoeken?
Nee, op dit moment kun je alleen de MuseumShop bezoeken met een ticket met tijdslot van Het Noordbrabants Museum of Design Museum Den Bosch.
Mag ik foto's maken in het museum?
Ja, dat mag.
Mag ik eten en drinken in het museum?
Nee, in het museum mag je helaas niet eten en drinken. Daarvoor kun je terecht in de MuseumBrasserie.
Zijn er audiotours beschikbaar?
Via hnbm.uwmuseumgids.nl kun je een audiotour downloaden op je eigen telefoon. De tour en extra achtergrondinformatie zijn voor, tijdens en na je bezoek gratis te zien en te beluisteren. Vergeet niet je smartphone en eigen oordopjes mee te nemen tijdens je bezoek.
Kan ik met mijn Museumkaart naar binnen?
Ja, de Museumkaart is geldig in Het Noordbrabants Museum.
Kan ik een rondleiding volgen?
Op dit moment kun je een aantal rondleidingen reserveren. Klik hier voor een overzicht.
Hoe word ik vriend van Het Noordbrabants Museum?
Onze 1200 vrienden ondersteunen het museum, ook in financiële zin, bij collectieaankopen, tentoonstellingen en projecten. Wil jij ook vriend worden? Via onze site kun je jezelf aanmelden. Lees hier meer.
Kan ik mijn zakelijk evenement, bruiloft of verjaardag in het museum organiseren?
Voor groepsontvangsten en arrangementen kun je contact opnemen via evenement@hnbm.nl of +31 (0)73-6877 877 voor actuele informatie.

3. Faciliteiten

Wat zijn de openingstijden van het museumrestaurant?
De MuseumBrasserie is geopend van 11 tot 17 uur.
Is er een museumwinkel?
Ja, er is een museumwinkel. Deze gezamenlijke winkel bevindt zich in het gebouw van Design Museum Den Bosch, op de begane grond achter de toegangsbalie van dit museum. Hier geldt tijdelijk het protocol ‘Verantwoord winkelen’.
Zijn er cadeaubonnen te koop?
Voor zowel de ticketshop als de MuseumShop zijn er geen cadeaubonnen te koop.
Wat zijn de betalingsmogelijkheden in het museum?
Betaal uitsluitend met pin of mobiel (cashless). Dit geldt ook voor de MuseumShop.
Is er een (bewaakte) garderobe?
Er zijn kluisjes beschikbaar voor het opbergen van jassen en tassen. Het is verplicht jassen en tassen (groter dan A4-formaat) op te bergen.
Mogen babydraagzakken, buggy's en kinderwagens mee het museum in?
In het museum mogen geen jassen, tassen groter dan A4-formaat, rugzakken of kinderdraagzakken op de rug worden meegenomen. Deze moeten worden opgeborgen in de daarvoor beschikbare kluisjes. Kleine (dames)tasjes, babydraagzakken op de buik, kinderwagens en buggy’s zijn wel toegestaan.
Welke voorwerpen moet ik afgeven als ik naar binnen wil?
Het is niet toegestaan het museum te betreden met een scootmobiel, skates, skateboards, nordic-walkingstokken, selfiesticks, statieven en ballonnen.

4. Toegankelijkheid

Wat zijn de voorzieningen voor bezoekers met een handicap?
Het Noordbrabants Museum is toegankelijk voor bezoekers die slecht ter been zijn. We hebben invalidentoiletten en liften, waardoor alle museumzalen toegankelijk zijn met een rolstoel. Ook rollators zijn toegestaan. Met een invalidenparkeerkaart kun je parkeren in de Verwersstraat voor de ingang van het museum (1 parkeerplaats) en op de Parade op 250 meter afstand van het museum (6 parkeerplaatsen).
Kan ik met een begeleider het museum bezoeken?
Ja, je kunt samen met een begeleider het museum bezoeken. Voor begeleiders is de entree gratis. Reserveer je vooraf tickets in onze ticketshop? Selecteer voor begeleiders dan de optie 'Gratis entree i.c.m. ander geldig toegangsbewijs'.
Mag ik met mijn scootmobiel naar binnen?
Helaas is het niet mogelijk om met een scootmobiel het museum te bezoeken.
Mogen blindengeleidenhonden mee naar binnen?
Blindengeleidehonden en SOHO-honden mogen mee naar binnen.
Werkt het museum samen met Stichting Museum Plus Bus?
Ja, Het Noordbrabants Museum werkt samen met Museum Plus Bus. Dit is een samenwerkingsproject van 14 Nederlandse musea en rijdt speciaal voor groepen ouderen die niet meer in staat zijn zelfstandig een museum te bezoeken vanwege hun lichamelijke conditie, geïsoleerde leefomgeving en/of financiële situatie. Let op: in verband met het coronavirus zijn groepsontvangsten in het museum vooralsnog niet toegestaan. Bezoek www.museumplusbus.nl voor meer informatie.

5. Tickets en tijdsloten

Moet ik vooraf online een ticket reserveren?
Ja, dit is noodzakelijk. Op deze manier blijft je bezoek veilig, ben je verzekerd van toegang tot het museum op de door jouw gewenste dag en tijdslot. Daarnaast helpt het ons het aantal bezoekers reguleren en kunnen we je voorafgaand aan het bezoek van praktische informatie voorzien.
Kan ik ook een ticket aan de kassa kopen?
Nee, dit is niet mogelijk. Reserveer vooraf een ticket met tijdslot via onze online ticketshop. Voor hulp kun je contact opnemen met de afdeling Publieksservice. Dit kan telefonisch via +31(0)73-6877 877 of per mail via info@hnbm.nl.
Wat kan ik bezoeken met mijn ticket?
Met je ticket heb je toegang tot de vaste collectie in Het Noordbrabants Museum en de tijdelijke tentoonstellingen. Het Verhaal van Brabant is tijdelijk gesloten. Wil je ook het Design Museum Den Bosch bezoeken? Dat is mogelijk als je een apart ticket via de ticketshop van het Design Museum koopt.
Kan ik de tickets ook op mijn telefoon laten scannen?
Het is mogelijk om tickets te scannen op de telefoon of tablet. Onze voorkeur gaat uit naar geprinte tickets, zodat de toegangscontrole sneller plaatsvindt.
Heb je een ticket gereserveerd en kun je toch niet naar het museum komen?
Het kan gebeuren dat je bent verhinderd. Laat ons dit dan op tijd weten. Dit kan telefonisch via +31(0)73-6877 877 of per mail via info@hnbm.nl. Dit geldt ook als je een ticket met een Museumkaart hebt gereserveerd. Op deze manier kunnen we het desbetreffende ticket weer vrijgeven en een andere bezoeker de kans geven het museum te bezoeken.
Wil je je ticket wijzigen naar een ander tijdslot of andere datum?
Dit is mogelijk. Neem hiervoor contact op met de afdeling Publieksservice. Dit kan telefonisch via +31(0)73-6877 877 of per mail via info@hnbm.nl
Is mijn eerder geboekte ticket nog geldig?
Ben je in het bezit van een ticket zonder tijdslot? Dit ticket blijft een jaar geldig. Je kunt het ticket op een later moment gebruiken als er geen tijdsloten meer gelden. Ook kun je het ticket laten omzetten in een ticket met tijdslot. Dit kan telefonisch via +31(0)73-6877 877 of per mail via info@hnbm.nl.
Op welke manier kan ik betalen in de ticketshop?
iDEAL, VISA, MasterCard, giropay en Bancontact.
Kan ik een ticket voor Design Museum Den Bosch kopen?
Het is tijdelijk niet mogelijk om een combinatieticket voor Het Noordbrabants Museum en Design Museum Den Bosch te kopen. Een ticket voor Design Museum Den Bosch koop je via de website van Design Museum Den Bosch.
Kan ik een Museumkaart kopen in het museum?
Ja, je kunt een Museumkaart aan de kassa van het museum kopen. Kijk voor meer informatie op de website www.museumkaart.nl. Houd hierbij rekening dat je, in verband met de bezoekregels, alsnog eerst in de online ticketshop een ticket moet reserveren.
Kan ik mijn tickets na aankoop nog restitueren of omruilen?
Reeds gekochte tickets kunnen helaas niet worden gerestitueerd en/of omgeruild.
Wat als het niet lukt online tickets te bestellen?
Lukt het niet online ticket(s) te bestellen? Probeer het dan op een later moment nog eens. Natuurlijk kun je ook contact opnemen: maandag t/m vrijdag tussen 8.30 – 17 uur. Telefonisch via +31(0)73-6877 877 of per mail via info@hnbm.nl.

6. Collectie

Waar zijn de Van Goghs te zien?
Werk van de Brabantse kunstenaar Vincent van Gogh is op dit moment te zien in de vaste presentatie Van Gogh in Brabant. Je kunt onder andere de Spittende boerin en de Collse watermolen bewonderen.
Kan ik nog werken van Jheronimus Bosch zien?
De tentoonstelling Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie was te zien in Het Noordbrabants Museum van 13 februari t/m 8 mei 2016. Momenteel zijn er in het Bosch Paviljoen enkele werken van zijn navolgers te zien. Jheronimus Bosch is voor het museum een belangrijke kunstenaar. Daarom worden er met regelmaat tentoonstellingen rondom deze Bosschenaar getoond.
Wat is de geschiedenis van het gouvernementspaleis?
Bepalend voor het beeld van Het Noordbrabants Museum is onder andere de fraaie classicistische gevel van het oude Bossche gouvernementspaleis. Lees hier meer over de geschiedenis van het gouvernementspaleis.
Heeft het museum interesse in particuliere kunstwerken?
Voor meer informatie kun je een e-mail sturen naar collectie@hnbm.nl.

7. Bezoekvoorwaarden en privacy

Welke bezoekvoorwaarden gelden er in Het Noordbrabants Museum?
Bekijk hier de bezoekvoorwaarden van Het Noordbrabants Museum.
Wat doet het museum met mijn persoonsgegevens?
Meer informatie over hoe we met je gegevens omgaan vind je in ons privacy statement.

Staat jouw vraag niet in deze lijst?

Neem contact op

Bekijk ook:

Reserveer je ticket met tijdslot
Lees meer over bezoekregels

Praktische informatie

Bereikbaarheid en route