Foto bymarjo

Veelgestelde vragen

Wat wil je weten?

Maatregelen coronavirus

Wat zijn de maatregelen met betrekking tot het coronavirus?
De veiligheid van de bezoekers en medewerkers van ons museum staat voorop. Hierin hanteren we de richtlijnen van het RIVM en volgen we het museumprotocol van de Museumvereniging. We mogen een beperkt aantal bezoekers in het museum toelaten. Door van tevoren een ticket met tijdslot te reserveren, kunnen wij het aantal bezoekers reguleren. Zo ben je verzekerd van toegang tot het museum binnen het gereserveerde tijdslot en kunnen we je voorafgaand praktische informatie sturen. Klik hier voor een overzicht van de maatregelen.
Mag ik met iemand buiten mijn huishouden het museum bezoeken?
Samen ons museum bezoeken is leuker dan alleen. Je kunt op dit moment het museum bezoek met iemand buiten je huishouden, als je de afstand van 1,5 meter bewaakt. Op deze manier kunnen we de maatregelen van het RIVM waarborgen. Klik hier voor de nieuwe bezoekregels.
Hoe definieert het museum een huishouden?
Het Noordbrabants Museum definieert een huishouden als een groep mensen van maximaal acht personen, die op hetzelfde adres woont en onder hetzelfde dak leeft.
Wat verstaat het museum onder gezondheidsklachten?
Het gaat om de volgende gezondheidsklachten*: neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest, verhoging, koorts (boven 38 graden Celsius) en/of benauwdheid. Je moet daarom bij het reserveren van een ticket aangeven of je klachtenvrij bent. Je bent van harte welkom als jij en je huisgenoten tenminste 24 uur klachtenvrij zijn.
Zijn de toiletvoorzieningen nog steeds geopend?
Ja, je kunt gebruik maken van de toiletten in de Rabobankgalerij en de tentoonstellingsvleugel (bij Meesterwerken uit Wenen). Vergeet niet je handen te wassen voor en na je toiletbezoek. In de buurt van de toiletten staan desinfectiezuilen. We vragen je vriendelijk afstand te houden in de rij voor de toiletten.
Worden er extra hygiënemaatregelen getroffen?
Tijdens openingstijden wordt het museum extra gereinigd. Er wordt in het bijzonder aandacht besteed aan belangrijke contactpunten, zoals trapleuningen en deurklinken. Daarnaast zijn er diverse desinfectiezuilen aanwezig in het museum, waar bezoekers en medewerkers gebruik van kunnen maken.
Welke maatregelen kan ik zelf nemen?
Het Noordbrabants Museum houdt zich aan de richtlijnen van het RIVM. Wij vragen onze bezoekers zich daar ook aan te houden voor een veilig museumbezoek. Denk hierbij aan de volgende maatregelen: desinfecteer en was je handen zo vaak mogelijk, hoest en nies in je elleboog, vermijd handen schudden en houd 1,5 meter afstand tot bezoekers die niet bij jouw huishouden horen.
Hoe wordt mijn ticket gecontroleerd?
De medewerkers achter de kassa worden afgeschermd door een glaswand. Zij scannen je ticket op gepaste afstand. Hierdoor vindt er geen fysiek contact plaats tussen bezoeker en medewerker.
Hoelang van tevoren moet ik in het museum zijn?
Heb je een ticket met tijdslot gereserveerd? Binnen het gereserveerde tijdslot verwachten we je bij de entree van ons museum. Als je te vroeg bent, vragen wij je op gepaste afstand te wachten bij de ingang.
Hoelang mag ik blijven?
Binnen het gereserveerde tijdslot verwachten we je bij de entree van ons museum. Daarna mag je tot sluitingstijd blijven.

Bezoekinformatie

Wat zijn de openingstijden van het museum?
Het Noordbrabants Museum is op dinsdag t/m zondag geopend van 11 tot 17 uur. Klik hier voor meer informatie.
Mag ik foto's maken in het museum?
Ja, dat mag.
Mag ik eten en drinken in het museum?
Nee, in het museum mag je nergens eten en drinken. Voor een hapje of drankje kun je terecht in onze MuseumBrasserie. De MuseumBrasserie en het terras in de Paleistuin zijn tijdelijk toegankelijk voor maximaal 30 personen.
Zijn er audiotours beschikbaar?
Op dit moment zijn er helaas geen audiotours beschikbaar.
Kan ik met mijn Museumkaart naar binnen?
Ja, de Museumkaart is geldig in Het Noordbrabants Museum.
Kan ik een rondleiding volgen?
Ja, het is weer mogelijk om rondleidingen te boeken voor maximaal 10 personen. Bestaat de groep uit meerdere huishoudens? Dan hanteren wij anderhalve meter afstand tussen de verschillende huishoudens. Bekijk hier het huidige aanbod.
Kan ik mijn zakelijk evenement, bruiloft of verjaardag in het museum organiseren?
Vooralsnog zijn groepsontvangsten, rondleidingen en arrangementen helaas niet mogelijk.
Hoe word ik vriend van Het Noordbrabants Museum?
Via onze site kun je jezelf aanmelden. Lees hier meer over vriend worden.

Faciliteiten

Wat zijn de openingstijden van het museumrestaurant?
De MuseumBrasserie is op dinsdag t/m zondag van 11 tot 17 uur geopend. Klik hier voor meer informatie.
Kan ik het museumrestaurant bezoeken zonder ticket?
Nee, om het museumrestaurant te bezoeken heb je een geldig ticket met tijdslot nodig.
Wat zijn de coronamaatregelen van het museumrestaurant?
In de MuseumBrasserie en op het terras in de Paleistuin is tijdelijk plaats voor 30 personen. Bij de ingang van de MuseumBrasserie krijg je een tafeltje toegewezen. In plaats van een bestelling door te geven, geldt een zelfbedieningsconcept. Normaliter kunnen in het restaurant besloten ontvangsten en diners plaatsvinden voor groepen vanaf 10 personen. Dit is tijdelijk niet mogelijk.
Is er een museumwinkel?
Ja, er is een museumwinkel. Deze gezamenlijke winkel bevindt zich in het gebouw van Design Museum Den Bosch, op de begane grond achter de toegangsbalie van dit museum. Hier geldt tijdelijk het protocol ‘Verantwoord winkelen’.
Wat zijn de betalingsmogelijkheden in het museum?
Betaal zo veel mogelijk met pin of mobiel (cashless). Dit geldt zowel voor de MuseumShop als de MuseumBrasserie.
Is er een (bewaakte) garderobe?
Er zijn kluisjes beschikbaar voor het opbergen van jassen en tassen. Het is verplicht jassen en tassen groter dan A4-formaat op te bergen.

Toegankelijkheid

Wat zijn de voorzieningen voor mindervaliden?
Het museum is volledig toegankelijk voor mindervaliden. Er zijn invalidentoiletten en liften waardoor alle museumzalen toegankelijk zijn per rolstoel. Ook rollators zijn toegestaan in de tentoonstellingsruimtes. Helaas kun je tijdelijk geen rolstoelen en wandelstokken lenen in het museum. Met een invalidenparkeerkaart kun je parkeren in de Verwersstraat voor de ingang van het museum (1x) en op de Parade op 250 meter afstand van het museum (6x).
Kan ik met een begeleider het museum bezoeken?
Ja, je kunt samen met een begeleider het museum bezoeken. Voor begeleiders is entree gratis. Koop je vooraf tickets in de ticketshop? Selecteer voor begeleiders dan de optie 'Gratis entree i.c.m. ander geldig toegangsbewijs'.
Mag ik met mijn scootmobiel naar binnen?
Helaas is het niet mogelijk om met een scootmobiel het museum te bezoeken.
Mogen blindengeleidenhonden mee naar binnen?
Blindengeleidehonden en SOHO-honden mogen mee naar binnen.
Werkt het museum samen met Stichting Museum Plus Bus?
Ja, Het Noordbrabants Museum werkt samen met Museum Plus Bus. Dit is een samenwerkingsproject van 14 Nederlandse musea en rijdt speciaal voor groepen ouderen die niet meer in staat zijn zelfstandig een museum te bezoeken vanwege hun lichamelijke conditie, geïsoleerde leefomgeving en/of financiële situatie. Let op: in verband met het coronavirus zijn groepsontvangsten in het museum vooralsnog niet toegestaan. Voor meer informatie en inschrijven, bezoek www.museumplusbus.nl.

Tickets en tijdsloten

Waarom reserveer ik mijn ticket vooraf online?
De veiligheid van de bezoekers en medewerkers van ons museum staat voorop. Hierin hanteren we de richtlijnen van het RIVM en volgen we het museumprotocol van de Museumvereniging. We mogen een beperkt aantal bezoekers in het museum toelaten. Door van tevoren een ticket met tijdslot te reserveren, kunnen wij het aantal bezoekers reguleren. Zo ben je verzekerd van toegang tot het museum binnen het gereserveerde tijdslot en kunnen we je voorafgaand praktische informatie sturen.
Heb je een ticket gereserveerd en kun je toch niet naar het museum komen?
Het kan gebeuren dat je bent verhinderd. Laat ons dit dan op tijd weten. Dit kan telefonisch via 073-6877 877 of per mail info@hnbm.nl. Dit geldt ook als je een ticket met een Museumkaart hebt gereserveerd. Op deze manier kunnen we het desbetreffende ticket weer vrijgeven en een andere bezoeker de kans geven het museum te bezoeken.
Kan ik de tickets ook op mijn telefoon laten scannen?
Het is mogelijk om tickets te scannen op de telefoon of tablet. Onze voorkeur gaat uit naar geprinte tickets, zodat de toegangscontrole sneller plaatsvindt. Let op: elk ticket bestaat uit een aparte PDF.
Kan ik een Museumkaart kopen in het museum?
Ja, je kunt ook een Museumkaart aan de kassa van het museum kopen. Kijk voor meer informatie op de website www.museumkaart.nl.
Wat kan ik bezoeken met mijn ticket?
Met je ticket heb je toegang tot een groot gedeelte van de vaste collectie in Het Noordbrabants Museum en de tijdelijke tentoonstellingen. De Salons en de Paleiszalen op de eerste verdieping zijn gesloten vanwege de coronamaatregelen.
Ik heb niet de mogelijkheid om online een ticket te kopen. Kan ik ook een ticket aan de kassa kopen?
Ja, dit is mogelijk. Desondanks adviseren we je om vooraf een ticket met tijdslot te reserveren. Zo kunnen we het aantal bezoekers reguleren en ben je verzekerd van toegang tot het museum binnen jouw gewenste tijdslot. Voor hulp kun je contact opnemen met de afdeling Publieksservice. Dit kan telefonisch via 073-6877 877 of per mail info@hnbm.nl.
Is mijn eerder geboekte ticket nog geldig?
Ben je in het bezit van een ticket zonder tijdslot? Dit ticket blijft een jaar geldig. Je kunt het ticket op een later moment gebruiken als er geen tijdsloten meer gelden. Ook kun je het ticket laten omzetten in een ticket met tijdslot. Dit kan telefonisch via 073-6 877 877 of per mail info@hnbm.nl.
Kan ik ook een ticket voor Design Museum Den Bosch kopen?
Het is tijdelijk niet mogelijk om een combinatieticket voor Het Noordbrabants Museum en Design Museum Den Bosch te kopen. Een ticket voor Design Museum Den Bosch koop je via de website van Design Museum Den Bosch.
Zijn er cadeaubonnen te koop?
Voor zowel de ticketshop als de MuseumShop zijn er geen cadeaubonnen te koop.

Collectie

Waar zijn de Van Goghs te zien?
Een aantal Van Goghs, waaronder de Spittende boerin en de Collse watermolen, zijn op dit moment te zien in de vaste tentoonstelling Het Verhaal van Brabant.
Kan ik nog werken van Bosch zien?
De tentoonstelling Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie was te zien in Het Noordbrabants Museum van 13 februari t/m 8 mei 2016. Momenteel zijn er in het Bosch Paviljoen enkele werken van zijn navolgers te zien. Jheronimus Bosch is voor het museum een belangrijke kunstenaar. Daarom worden er met regelmaat tentoonstellingen rondom deze Bosschenaar getoond.
Wat is de geschiedenis van het Gouvernementspaleis?
Lees hier meer over de geschiedenis van het oude Bossche Gouvernementspaleis.
Heeft het museum interesse in particuliere kunstwerken?
Voor meer informatie kun je een e-mail sturen naar collectie@hnbm.nl.

Staat jouw vraag niet in deze lijst?

Neem contact op