Foto bymarjo

Veelgestelde vragen

Wat wil je weten?

Maatregelen coronavirus

Wat zijn de maatregelen met betrekking tot het coronavirus?
De veiligheid van de bezoekers en medewerkers van ons museum staat voorop. Hierin hanteren we de richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en volgen we het museumprotocol van de Museumvereniging. Het museum is vanaf 1 juni alleen toegankelijk met een vooraf online gereserveerd ticket met tijdslot. Klik hier voor een overzicht van de maatregelen.
Mag ik met iemand buiten mijn huishouden het museum bezoeken?
Samen ons museum bezoeken is leuker dan alleen. Je kunt op dit moment het museum bezoek met iemand buiten je huishouden, als je de afstand van 1,5 meter bewaakt. Op deze manier kunnen we de maatregelen van het RIVM waarborgen. Klik hier voor de nieuwe bezoekregels.
Hoe definieert het museum een huishouden?
Het Noordbrabants Museum definieert een huishouden als een groep mensen van maximaal acht personen, die op hetzelfde adres woont en onder hetzelfde dak leeft.
Wat verstaat het museum onder gezondheidsklachten?
De overheid heeft een uitgebreide check op gezondheidsklachten verplicht gesteld. Het gaat hier om de volgende gezondheidsklachten*: neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest, verhoging, koorts (boven 38 graden Celsius) en/of benauwdheid. Je moet daarom bij het reserveren van een ticket aangeven of je klachtenvrij bent. Je bent van harte welkom als jij en je huisgenoten tenminste 24 uur klachtenvrij zijn.
Vanaf wanneer is het museum geopend?
Het Noordbrabants Museum opent op maandag 1 juni om 12 uur.
Zijn de toiletvoorzieningen nog steeds geopend?
Ja, je kunt gebruik maken van de toiletten in de Rabobankgalerij en de tentoonstellingsvleugel (bij Meesterwerken uit Wenen). Vergeet niet je handen te wassen voor en na je toiletbezoek. In de buurt van de toiletten staan desinfectiezuilen. We vragen je vriendelijk afstand te houden in de rij voor de toiletten.
Worden er extra hygiënemaatregelen getroffen?
Tijdens openingstijden wordt het museum extra gereinigd. Er wordt in het bijzonder aandacht besteed aan belangrijke contactpunten, zoals trapleuningen en deurklinken. Daarnaast zijn er diverse desinfectiezuilen aanwezig in het museum, waar bezoekers en medewerkers gebruik van kunnen maken.
Welke maatregelen kan ik zelf nemen?
Het Noordbrabants Museum houdt zich aan de richtlijnen van het RIVM. Wij vragen onze bezoekers zich daar ook aan te houden voor een veilig museumbezoek. Denk hierbij aan de volgende maatregelen: desinfecteer en was je handen zo vaak mogelijk, hoest en nies in je elleboog, vermijd handen schudden en houd 1,5 meter afstand tot bezoekers die niet bij jouw huishouden horen.
Hoe wordt mijn ticket gecontroleerd?
De medewerkers achter de kassa worden afgeschermd door een glaswand. Zij scannen je geprinte ticket op gepaste afstand. Hierdoor vindt er geen fysiek contact plaats tussen bezoeker en medewerker.
Hoelang van tevoren moet ik in het museum zijn?
Binnen het gereserveerde tijdslot verwachten we je bij de entree van ons museum. Als je te vroeg bent, vragen wij je op gepaste afstand te wachten bij de ingang.
Hoelang mag ik blijven?
Binnen het gereserveerde tijdslot verwachten we je bij de entree van ons museum. Daarna mag je tot sluitingstijd blijven.

Bezoekinformatie

Wat zijn de openingstijden van het museum?
Het Noordbrabants Museum is tijdelijk gesloten tot 1 juni. Op 1 juni is het museum geopend van 12 tot 17 uur. Vanaf 2 juni is het museum op dinsdag t/m zondag geopend van 11 tot 17 uur. Klik hier voor meer informatie.
Mag ik foto's maken in het museum?
Het maken van foto’s of video's is helaas niet toegestaan. Hiermee proberen we te voorkomen dat bezoekers onnodig op elkaar moeten wachten.
Mag ik eten en drinken in het museum?
Nee, in het museum mag je nergens eten en drinken. Voor een hapje of drankje kun je terecht in onze MuseumBrasserie. De MuseumBrasserie en het terras in de Paleistuin zijn tijdelijk toegankelijk voor maximaal 30 personen.
Zijn er audiotours beschikbaar?
Op dit moment zijn er helaas geen audiotours beschikbaar.
Kan ik met mijn Museumkaart naar binnen?
Ja, de Museumkaart is geldig in Het Noordbrabants Museum. Let op: ook met een Museumkaart moet je tijdelijk een online ticket met tijdslot reserveren. Reserveer je ticket via onze online ticketshop. Zowel het ticket als de pas worden bij binnenkomst gecontroleerd.
Kan ik een rondleiding volgen?
Vooralsnog zijn groepsontvangsten, rondleidingen en arrangementen helaas niet mogelijk.
Kan ik mijn zakelijk evenement, bruiloft of verjaardag in het museum organiseren?
Vooralsnog zijn groepsontvangsten, rondleidingen en arrangementen helaas niet mogelijk.
Hoe word ik vriend van Het Noordbrabants Museum?
Via onze site kun je jezelf aanmelden. Lees hier meer over vriend worden.

Faciliteiten

Wat zijn de openingstijden van het museumrestaurant?
De MuseumBrasserie is op 1 juni geopend van 12 tot 17 uur en vanaf 2 juni van dinsdag t/m zondag van 11 tot 17 uur. Klik hier voor meer informatie.
Kan ik het museumrestaurant bezoeken zonder ticket?
Nee, om het museumrestaurant te bezoeken heb je een geldig ticket met tijdslot nodig.
Wat zijn de coronamaatregelen van het museumrestaurant?
In de MuseumBrasserie en op het terras in de Paleistuin is tijdelijk plaats voor 30 personen. Bij de ingang van de MuseumBrasserie krijg je een tafeltje toegewezen. In plaats van een bestelling door te geven, geldt een zelfbedieningsconcept. Normaliter kunnen in het restaurant besloten ontvangsten en diners plaatsvinden voor groepen vanaf 10 personen. Dit is tijdelijk niet mogelijk.
Is er een museumwinkel?
Ja, er is een museumwinkel. Deze gezamenlijke winkel bevindt zich in het gebouw van Design Museum Den Bosch, op de begane grond achter de toegangsbalie van dit museum. Hier geldt tijdelijk het protocol ‘Verantwoord winkelen’.
Wat zijn de betalingsmogelijkheden in het museum?
Je kunt uitsluitend met pin of mobiel (cashless) betalen. Dit geldt zowel voor de MuseumShop als de MuseumBrasserie.
Is er een (bewaakte) garderobe?
Er zijn kluisjes beschikbaar voor het opbergen van jassen en tassen. Het is verplicht jassen en tassen groter dan A4-formaat op te bergen.

Toegankelijkheid

Wat zijn de voorzieningen voor mindervaliden?
Het museum is volledig toegankelijk voor mindervaliden. Er zijn invalidentoiletten en liften waardoor alle museumzalen toegankelijk zijn per rolstoel. Ook rollators zijn toegestaan in de tentoonstellingsruimtes. Helaas kun je tijdelijk geen rolstoelen en wandelstokken lenen in het museum. Met een invalidenparkeerkaart kun je parkeren in de Verwersstraat voor de ingang van het museum (1x) en op de Parade op 250 meter afstand van het museum (6x).
Mag ik met mijn scootmobiel naar binnen?
Helaas is het niet mogelijk om met een scootmobiel het museum te bezoeken.
Mogen blindengeleidenhonden mee naar binnen?
Blindengeleidehonden en SOHO-honden mogen mee naar binnen.
Werkt het museum samen met Stichting Museum Plus Bus?
Ja, Het Noordbrabants Museum werkt samen met Museum Plus Bus. Dit is een samenwerkingsproject van 14 Nederlandse musea en rijdt speciaal voor groepen ouderen die niet meer in staat zijn zelfstandig een museum te bezoeken vanwege hun lichamelijke conditie, geïsoleerde leefomgeving en/of financiële situatie. Let op: in verband met het coronavirus zijn groepsontvangsten in het museum vooralsnog niet toegestaan. Voor meer informatie en inschrijven, bezoek www.museumplusbus.nl.

Ticketverkoop

Kan ik een ticket via de website reserveren?
Je kunt een ticket met tijdslot reserveren via de online ticketshop.
Waarom reserveer ik mijn ticket vooraf online?
Vanwege de coronamaatregelen van de overheid mogen wij slechts een beperkt aantal bezoekers toelaten tot het museum. Wij waarborgen hiermee de veiligheid van de bezoekers en onze medewerkers. Door van tevoren een ticket te reserveren, kunnen wij het aantal bezoekers reguleren. Zo ben je verzekerd van toegang tot het museum binnen het gereserveerde tijdslot. Ook kunnen we je voorafgaand praktische informatie sturen.
Kan ik een Museumkaart kopen in het museum?
Het is tijdelijk niet mogelijk om een Museumkaart aan de kassa van het museum te kopen. Dit kan wel online via www.museumkaart.nl.
Wat kan ik bezoeken met mijn ticket?
Met je ticket heb je toegang tot een groot gedeelte van de vaste collectie in Het Noordbrabants Museum en de tijdelijke tentoonstellingen. De Salons en de Paleiszalen op de eerste verdieping zijn gesloten vanwege de coronamaatregelen.
Ik heb niet de mogelijkheid om online een ticket te kopen. Kan ik ook een ticket aan de kassa kopen?
Dit is tijdelijk helaas niet mogelijk. Voor hulp kun je contact opnemen met de afdeling Publieksservice. Dit kan telefonisch via 073-6877 877 of per mail info@hnbm.nl.
Is mijn eerder geboekte ticket nog geldig?
Ben je in het bezit van een ticket zonder tijdslot? Dit ticket blijft een jaar geldig. Je kunt het ticket op een later moment gebruiken als er geen tijdsloten meer gelden. Ook kun je het ticket laten omzetten in een ticket met tijdslot. Dit kan telefonisch via 073-6 877 877 of per mail info@hnbm.nl.
Kan ik ook een ticket voor Design Museum Den Bosch kopen?
Het is tijdelijk niet mogelijk om een combinatieticket voor Het Noordbrabants Museum en Design Museum Den Bosch te kopen. Een ticket voor Design Museum Den Bosch koop je via de website van Design Museum Den Bosch.
Zijn er cadeaubonnen te koop?
Voor zowel de ticketshop als de MuseumShop zijn er geen cadeaubonnen te koop.

Collectie

Waar zijn de Van Goghs te zien?
Een aantal Van Goghs, waaronder de Spittende boerin en de Collse watermolen, zijn op dit moment te zien in de vaste tentoonstelling Het Verhaal van Brabant.
Kan ik nog werken van Bosch zien?
De tentoonstelling Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie was te zien in Het Noordbrabants Museum van 13 februari t/m 8 mei 2016. Momenteel zijn er in het Bosch Paviljoen enkele werken van zijn navolgers te zien. Jheronimus Bosch is voor het museum een belangrijke kunstenaar. Daarom worden er met regelmaat tentoonstellingen rondom deze Bosschenaar getoond.
Wat is de geschiedenis van het Gouvernementspaleis?
Lees hier meer over de geschiedenis van het oude Bossche Gouvernementspaleis.
Heeft het museum interesse in particuliere kunstwerken?
Voor meer informatie kun je een e-mail sturen naar collectie@hnbm.nl.

Staat jouw vraag niet in deze lijst?

Neem contact op