Rondleiding De Geur van Succes

26 april t/m 25 augustus 2019

De Brabantse broers Gerard (Tilburg, 1746 – 1822, Parijs) en Cornelis (Tilburg, 1756 – 1839, Parijs) van Spaendonck waren de grootste bloemschilders uit Nederland, maar waren altijd veel beroemder in Parijs. Daarom wil Het Noordbrabants Museum nu het Nederlandse volk laten kennis maken met de kunstenaars en hun interessante levensverhaal. Zo werkte Gerard heel lang als hofschilder in het paleis van Koning Lodewijk XVI en Marie Antoinette, maar werd loyaal aan Napoleon Bonaporte toen de Franse Revolutie zijn climax bereikte. In zijn kielzog ontwikkelde Cornelis zich tot directeur van de porseleinfabriek in Sèvres. Twee bijzondere verhalen die met elkaar verweven zijn door een sterke familieband, en het waard om te vertellen.

In 1980 toonde Het Noordbrabants Museum voor het eerst werk van Gerard en Cornelis van Spaendonck aan het Nederlandse publiek. Sindsdien zijn er nieuwe schilderijen, tekeningen en prenten ontdekt en is de collectie werken van de broers Van Spaendonck van Het Noordbrabants Museum gegroeid. De nieuwe expositie toont bloemstillevens, miniaturen op snuifdoosjes, gravures met botanische studies, brieven en portretten van beide broers. Tijdens de rondleiding leert u meer over de kunstwerken in de tentoonstelling en het leven van Gerard en Cornelis.

• Cornelis van Spaendonck, Koolroos, 1800. Het Noordbrabants Museum, ’s-Hertogenbosch
  • Foto Joep Jacobs
  • Gerard van Spaendonck, Bloemen in een albasten vaas en vruchten op marmeren blad, 1781. Het Noordbrabants Museum, ’s-Hertogenbosch
  • Foto Joep Jacobs

Groepsgrootte max. 15 personen per rondleider
Duur 60 min.
Talen NL
Andere talen op aanvraag
Tijdstip di t/m zo tussen 11 en 15.30 uur
Reserveren 2 weken vooraf, via onderstaande knop, of bel: +31(0)73-6877 820.
Kosten per rondleiding € 65
Boek nu!