Vincent van Gogh, Zelfportret, 1887. Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting).

Inleiding of lezing 'Van Goghs intimi'

21 september 2019 t/m 12 januari 2020

Ruim drie jaar na het enorme succes van de tentoonstelling Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie, die maar liefst 421.700 bezoekers naar ’s-Hertogenbosch trok, tonen wij opnieuw werken van een Brabantse meester die wereldwijd tot de verbeelding spreekt. Met deze expositie over Vincent van Gogh en zijn relatie tot de mensen die hem het meest dierbaar waren, belichten wij een kant van Van Gogh die bij velen – kunstkenners én liefhebbers – onbekend is. We tonen de kunstenaar die voortdurend probeerde een warme band op te bouwen met zijn vrienden, familieleden en modellen. Dat doen we uiteraard aan de hand van kunstwerken en objecten van de kunstenaar zelf én van zijn collega-kunstenaars.

Verrijk je bezoek
Wil je je bezoek verrijken met een persoonlijke toelichting op de tentoonstelling? Boek dan een inleiding of een uitgebreidere lezing. Onze Van Goghkenner neemt je graag mee op reis door het leven van Van Gogh. Ontdek de man achter de kunstenaar!

Groepsinleiding op de tentoonstelling

Duur: 20 minuten
Kosten: € 5 p.p.

Tijdens deze inleiding worden enkele relaties van Van Gogh kort besproken. Dit gebeurt aan de hand van schilderijen, tekeningen, brieven en documenten van zowel van de hand van Van Gogh als zijn intimi, zodat het verhaal bij de kunstwerken en voorwerpen tot leven komt.

Uitgebreide groepslezing

Duur: 45 minuten
Kosten: € 7,50 p.p.

In de lezing staan de bijzondere relaties centraal, ondersteund met beeldmateriaal van schilderijen, tekeningen, brieven en documenten. Want niet alleen werken uit het oeuvre van Van Gogh zelf zeggen iets over die relaties, er zijn ook talrijke documenten van anderen die daar inzichten in geven, zoals bijvoorbeeld poëzieboekjes die Van Gogh maakte voor Theo en Matthijs Maris, en brieven van en aan Van Gogh. Naast familie, geliefden en modellen worden ook vrienden van hem belicht, waaronder Anthon van Rappard, Emile Bernard en Paul Signac.

  • Vincent van Gogh, Zelfportret, 1887. Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting).
  • Vincent van Gogh, L’Arlésienne (Madame Ginoux), 1890. Galleria Nazionale d’Arte Moderna e Contemporanea, Rome
  • Vincent van Gogh, Portret van Theo van Gogh, zomer 1887. Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting).

Praktische informatie

  • Een inleiding of een lezing is te boeken tijdens openingstijden van het museum, di t/m zo van 11 tot 17 uur. De inleiding of lezing zal plaatsvinden in een besloten ruimte.
  • De inleiding en lezing zijn te boeken in het Nederlands, Engels of Duits.
  • Het is niet mogelijk om alleen tickets te boeken voor een inleiding of lezing.
  • De groepsprijzen gelden voor groepen vanaf 25 personen. Als u met minder personen wenst te komen is dit mogelijk, maar dan gelden er andere tarieven.
  • De audiotour kan vooraf worden gereserveerd, maar kan ook ter plekke aan de kassa worden gekocht zolang de voorraad strekt. Deze is te beluisteren in het Nederlands, Engels, Duits en Frans. De taal wordt ter plekke gekozen. Prijs: € 3,50 p.p.
  • Er zijn gratis bijschriftenboekjes in het Nederlands, Engels, Duits en Frans. Deze zijn bij de entree van de tentoonstelling beschikbaar.
  • Wilt u uw bezoek uitbreiden met een hapje of drankje, neem dan contact op met de MuseumBrasserie. Informatie en reserveringen via T +31 (0)73 6877 891 of museumbrasserie@maisonvandenboer.com.

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling publieksservice T +31 (0)73 6877 820 of reservering@hnbm.nl