Foto Jan-Kees Steenman

Gratis online lezingen

Op 2 december en 6 januari

Meld je nu aan

Geniet van twee gratis online lezingen vanuit je eigen huiskamer: het turbulente leven van Pablo Picasso en de aankomende tentoonstelling De ontdekking van het heden. Ons online aanbod bestaat uit twee versies. Hetzelfde verhaal, maar net iets anders gebracht. Kies de lezing die het beste bij jou past! 

 1. Kunst met een knipoog
  Voor iedereen met een algemene interesse in kunst. Kies deze lezing als je een leuke introductie wilt op de tentoonstelling. Deze lezing is laagdrempelig en duurt 20 minuten.

 2. Kunst voor de kenner
  Ben jij een kunstliefhebber en wil je ontdekken hoe je de tentoonstelling in een iets breder perspectief kunt plaatsen? Kies dan deze versie. Deze lezing duurt 45 minuten.

Picasso's Suite Vollard

DSC0524Donderdag 2 december om 20 uur of 21 uur

Pablo Picasso (1881-1973) werkt in de jaren dertig aan het absolute hoogtepunt van zijn grafisch werk: de Suite Vollard. De uit honderd etsen bestaande serie vormt een afspiegeling van zijn leven en geeft een inkijk in Picasso’s creatieve denkwereld. Intieme schetsen die gaan over zijn liefde voor vrouwelijk schoon, erotiek, het kunstenaarschap, zijn bewondering voor Rembrandt en zijn vriendschap met kunsthandelaar Ambroise Vollard. Let op: de lezingen duren iets langer. Onze spreker heeft zich niet in kunnen houden en wil graag veel vertellen! 

Kunst met een knipoog Kunst voor de kenner

De ontdekking van het heden

Alphonse OsbertDonderdag 6 januari om 20 uur of 21 uur

Ga je mee op een ontdekkingsreis door de westerse kunstgeschiedenis? In de tentoonstelling De ontdekking van het heden maak je kennis met een voor Nederland uitzonderlijke particuliere collectie. Deze verzameling bevat werk van kunstenaars van wereldfaam, zoals Constantin Brancusi, Pablo Picasso, Salvador Dalí, Joan Miró en Tamara de Lempicka, maar ook hedendaagse kunstenaars als Anish Kapoor, Olafur Eliasson en Marlene Dumas.

 

Kunst met een knipoog Kunst voor de kenner

Tips voor tijdens het luisteren

 • Kies één van de twee lezingen. De lezingen kunnen namelijk overlappen. 
 • De lezing met een knipoog duurt ongeveer 20 minuten. De lezing voor de kenner duurt ongeveer 45 minuten.
 • Meld je aan voor een lezing via de rode buttons. Vul je voornaam, achternaam en e-mailadres in.
 • Je ontvangt een e-mail met link naar de lezing, nadat je je hebt aangemeld. 
 • De meest optimale manier om een lezing te volgen is vanuit een desktop of laptop met de Google Chrome browser. Je hoeft geen programma te downloaden. De lezingen zijn te volgen via Webinargeek. 

______________________________________________________________________  

Terugkijken

Wil je onze eerdere lezingen terugkijken? Dat kan!

Trots en zelfbewust

HNBM Trots Zelfbewust OMSLAG DRUK 1 Een bijzondere reeks van 15 schilderijen siert al meer dan 200 jaar ons prachtige gebouw. Wist je dat dit statige gebouw ooit de residentie van een militair gouverneur was? Als je door de paleiszalen of de salons struint, is het makkelijk voor te stellen. Aan deze functie kwam een einde door de Franse revolutie en de verovering van ‘s-Hertogenbosch in 1794 door Franse troepen. Brabant werd zelfstandig en het gebouw werd de zetel van het bestuur van het nieuwe departement. Directeur Charles de Mooij vertelt je alles over deze bijzondere reeks schilderijen.

Kunst voor de kenner

Van Gogh in Brabant

Vangogh3In Van Gogh in Brabant ontdek je de sterke band tussen Vincent van Gogh en zijn geboorteprovincie. Onze nieuwe presentatie laat naast 12 werken van Van Gogh ook brieven, persoonlijke documenten, foto's, animaties en andere objecten zien. Het Noordbrabants Museum herbergt als enige museumlocatie in Zuid-Nederland originele werken van Van Gogh. Docent kunsteducatie Dagmar Baars (Kunst met een knipoog) en kunsthistoricus Sophie Tutelaers (Kunst voor de kenner) vertellen je meer over zijn ontwikkeling als schilder.

Kunst met een knipoog Kunst voor de kenner

Dalí - en niets anders

53 RdSalvador Dalí (1904-1989) was méér dan een geniaal kunstenaar: ook als mens was hij een ‘bijzonder portret’. Dalí’s fantasie kende geen grenzen; zijn leven was één groot, vaak provocerend optreden. Hij stond graag in de schijnwerpers en zocht de aandacht van de massa. Hij cultiveerde zijn uiterlijk, schitterde in magazines, trad op in talkshows en was veelvuldig in het nieuws. Daarnaast dook hij regelmatig op in zelfontworpen advertenties en reclamespots. Hiermee maakte hij zichzelf tot een wereldberoemd en onsterfelijk merk. Let op: dit is dezelfde online lezing als in het voorjaar. 

Kunst met een knipoog Kunst voor de kenner

Bekijk ook:

Geweest

en niets anders
11 juni t/m 21 november 2021

De man, de muze, de mythe
Uit de collectie MAPFRE
9 oktober 2021 t/m 13 februari 2022

Verwacht

Picasso, Dalí, Mondriaan, Klee, Miró, Léger, Daniëls
19 december 2021 t/m 26 februari 2022