Foto Jasper Toeli

TUINSESSIES in de museumtuin

Intieme zomeravondconcerten in de tuin van Het Noordbrabants Museum

8 t/m 31 juli 2021

Deze zomer presenteren wij samen met Theater aan de Parade en Willem Twee Poppodium unieke zomerconcerten in het kader van de Bossche Zomer. Vlij jezelf neer op een picknickkleedje in het gras en geniet tijdens een zwoele zomeravond van heerlijke live-muziek van Nederlandse artiesten als Tim Knol, Spinvis, Lucas Hamming, Tangarine en Bettie Serveert. Het nieuwe muzikale evenement vindt plaats op een bijzondere locatie: in de sfeervolle ambiance van de Paleistuin van Het Noordbrabants Museum.

TUINSESSIES verrast met een veelzijdige programmering. Zo brengt kunstenaar Sophie Straat eigenzinnige smartlappen over actuele thema’s als woningnood, seksisme en racisme ten gehore. Bassist en singer-songwriter Nana Adjoa laat horen én zien waarom zij geldt als een van de grote beloftes van de Nederlandse popmuziek.

Daarnaast biedt TUINSESSIES ook plek aan talent van Brabantse bodem. De Osse singer-songwriter Robin Borneman, tevens frontman van het symfonische rockorkest Trans-Siberian Orchestra en winnaar van de tv-talentenjacht 'We Want More', speelt een mix aan roots, blues en folk. Blackbird, de uit Den Bosch afkomstige zanger Merel Koman, betovert met haar puntige, door de jaren zeventig beïnvloede popmuziek. Kijk voor de volledige programmering op www.tuinsessies.nl.

Liggend

We bundelen onze krachten om een heerlijke zomer in onze museumtuin neer te zetten. Muziek en gezelligheid tussen de kunst.
Charles de Mooij, directeur Het Noordbrabants Museum

Het programma

8 juli - Spinvis
Spinvis is de naam van de eenmansband van Erik de Jong. Erik de Jong is het tweede kind uit een gezin van vier kinderen, zijn ouders waren beiden muzikant. Zijn vader Walter speelde gitaar en zijn moeder Sjaan hawaïgitaar en ukelele. Spinvis maakt muziek die niet zomaar onder een noemer onder te brengen is. Het is muziek gemaakt uit samples en geluiden die variëren van speelgoed, fluitjes, vocoders, pannendeksels en andere rariteiten. De teksten zijn poëtisch en gaan vaak over mensen die niet helemaal mee kunnen komen en die getekend zijn door het leven.
9 juli - Lucas Hamming
Je kunt Lucas Hamming kennen van het tv-programma De Beste Singer-Songwriter, hier was hij één van de grote talenten. Uiteindelijk brak hij definitief door toen hij samen met zijn band de huisband werd van het programma De Wereld Draait Door. Lucas Hamming stond onder andere op Pinkpop en trad regelmatig voor verkochte zalen op. De kracht van zijn muziek schuilt in de onverwachte dynamiekwisselingen. Lucas Hamming heeft zich inmiddels ontpopt tot bonafide rocker en absoluut podiumdier.
10 juli – Blackbird
Mensen zijn gelaagde wezens. Zeker Merel Koman, zanger, performer en songwriter, sinds 2017 opererend onder de naam Blackbird. Ze rondde het conservatorium succesvol af, had een carrière als sessiezanger en presenteerde vorig jaar haar debuutalbum. Een uitermate gelaagde, rijke plaat. Simpelweg Blackbird getiteld. Met hierop dertien nummers, die – hoe gevarieerd ook – onmiskenbaar haar signatuur dragen. Merels talent laat zich niet in een genre vangen. Ze rockt (veel). Ze heeft soul (idem). Haar nummer getuigen van een bijzonder goed ontwikkeld gevoel voor pop. Soms nemen ze een haast exotische wending. Soms houdt ze het bewust ingetogen en klein.
15 juli - Nana Adjoa
De Amsterdamse singer-songwriter Nana Adjoa is een muzikale ontdekkingsreiziger, gewapend met een vaardigheid voor poëzie. Ze is zanger en multi-instrumentalist. Haar melancholische indiepop zit vol poëtische teksten en spannende laagjes. Haar warme stemgeluid zorgt voor een diepe sound met een bijna hypnotiserend effect.
16 juli - Robin Borneman
Robin Borneman is een Nederlandse volkszanger en verteller. Zijn muziek raakt een snaar die lijkt op de grote avonturenverhalen van vroeger. Zijn folk/rootsmuziek is rijk en vol betekenis, poëzie en symboliek. Geïnspireerd door grote Amerikaanse songwriters als Tom Waits, Johnny Cash & Bob Dylan begon hij als tiener op te treden in de Nederlandse singer-songwriterscene. Voor zijn 25e bracht hij in eigen beheer maar liefst vijf albums uit. Hij kreeg landelijke aandacht toen van zijn zesde album Home (2012) zoveel exemplaren werden verkocht dat hij een eerste plek als self-releasing artiest in verschillende muziekstijlen bemachtigde.
17 juli - Tangarine
Hetzelfde uiterlijk, een identiek leven, onafscheidelijke stembanden. Tangarine wordt gevormd door de tweelingbroers Sander en Arnout Brinks. Vanaf hun twaalfde begonnen de broers met het schrijven en componeren van liedjes, deels met invloeden van hun helden Simon & Garfunkel, The Beatles en Bob Dylan. Tangarine is niet langer een loepzuivere folksband. Hun muziek is grilliger en meeslepender geworden. De typische blood harmony in hun tweelingzang is gebleven, maar dit keer eisen de gitaren meer spreektijd op. Midden in de vertrouwd klinkende Tangarine-liedjes worden zijwegen ingeslagen. De harmonie wordt opengescheurd door scherpe gitaarpartijen en struinende afdwalingen over muzikaal rotsachtig terrein.
22 juli - Sophie Straat
De Nederlandse volkszangeres Sophie Straat groeide eind jaren 90 op in de gerenoveerde volksbuurt de Pijp. Tegenwoordig schrijft Straat, samen met haar compagnon Wieger, over de effecten van buurtvernieuwing in Amsterdam. In haar liederen krijg je een kijkje in de levens van de groene bakfietseigenaar, de Zuidaswerker en het kind dat naar Amsterdam verhuisde. Naast haar rol als vertolker van het levenslied is Straat kunstenaar en maakt zij sociaal geëngageerd werk.
23 juli - Joe Buck
Joe Buck is een 23-jarige zanger, songwriter, performer en aspirant-producer. Tijdens zijn zangstudie aan de Rockacademie begon hij zijn eigen liedjes te schrijven. Catchy pop-countrynummers met eerlijke, rechttoe rechtaan teksten over de echte dingen in het leven. In oktober 2018 bracht hij zijn eerste single Black uit en hij steunde Kacey Musgraves tijdens haar Europe Tour. In 2019 mocht Joe deel uitmaken van de line-up van CMA Fest en was hij de eerste Nederlandse artiest die dat bereikte. Joe Buck wil met zijn muziek mensen inspireren en raken en zijn muziek spelen op mooie plekken over de hele wereld.
24 juli - Meskerem Mees
Neem een stemgeluid zo helder als bronwater, voeg een gulle dosis puurheid toe en werk het af met een portie panache, en je hebt Meskerem Mees. Deze dame van begin twintig neemt je bij je nekvel en laat je niet meer los. Met haar intrigerende stem, haar akoestische gitaar en de cello van haar buddy Febe, tovert ze haar gelaagde en zorgvuldig opgebouwde songs om tot zoete earcandy. Haar melodieën blijven hangen en de refreinen zetten zich als weerhaken in je vast.
29 juli - Tim Knol
Singer-songwriter Tim Knol gooide zijn levensstijl niet lang geleden drastisch om, viel 40 kilo af en bedacht tijdens de lockdown De Wandelclub. "Daarin komen twee dingen uit mijn leven samen: muziek en bewegen." Knol vindt voor de rest nog steeds exact dezelfde dingen belangrijk als toen hij voor het eerst in de platenkast van zijn vader rommelde. Hij stond er ook tijdens de grote succesjaren nooit alleen voor: de hechte vriendschappen, diepgewortelde liefde en natuurlijk die sweet, sweet melodies ven hem die uit de aarde blijven schieten.
30 juli - Peter & Carol (Bettie Serveert)
Het verhaal begint wanneer de in Canada geboren, in Nederland opgegroeide Carol van Dyk werd ingehuurd als de live-soundmixer voor de gevierde undergroundband De Artsen. Herman Bunskoeke en Peter Visser waren al lid, Berend Dubbe was hun roadie en het muzikale zijproject, waaraan alle vier de vrienden deelnamen, werd Bettie Serveert. Door de jaren heen hebben ze verschillende albums opgenomen en werd hun tweede album 'Lamprey' door Melody Maker geprezen als het meest verwarde, desolate, levensechte gitaargeluid van het jaar.
31 juli - Tim Dawn
Singer-songwriter Tim Dawn rondde met verschillende prijzen zijn rechtenstudie af en was hard op weg naar een PhD en het grote geld. En toen viel hij voor de muziek. Reizend door Australië en Nieuw-Zeeland, gewapend met een handvol liedjes en een gitaar, voelde hij zich vrijer dan ooit. Na het veroveren van twee NPO-radio 2 TopSongs met Walking On A Wire en Bite The Bullet, werd hij vlak voor de release van zijn EP I’ll Hold On in het najaar van 2019 uitgeroepen tot 3FM Talent. Eind 2020 brak hij definitief door bij het grote publiek met zijn hit To Love Somebody, die hij opnam voor de kerstcommercial van de PLUS. Op Noordeslag liet hij vervolgens al zien waarom hij door het AD werd benoemd als het muziektalent voor 2021. Zijn debuutalbum verschijnt in het najaar van 2021.

Geniet van geweldige, intieme concerten, iedere donderdag-, vrijdag-, en zaterdagavond van 8 t/m 31 juli. Maak je avond compleet met een diner vooraf in de voortuin van het museum, bij pop-up restaurant 'Thuis bij Van Drakestein' of bestel ter plaatse een lekker hapje en/of drankje.

De tickets voor de zomerconcerten zijn uitverkocht.

  • Tangarine
  • Tim Knol
  • Sophie Straat
  • Robin Borneman

Veelgestelde vragen

Mag ik mijn eigen picknickkleed en eten en drinken meebrengen?
Nee, het is niet de bedoeling dat je zelf een picknickkleed, stoel of eten en drinken meebrengt naar de Paleistuin van Het Noordbrabants Museum. Er liggen picknickkleden klaar en voor een deel van het publiek zijn er stoelen op het terras. Uiteraard kun je wat te drinken en wat lekkers kopen bij de MuseumBrasserie.
Ik heb helaas geen kaartjes kunnen kopen, hoe kan dit?
Uiteraard zijn we enorm blij met al het enthousiasme voor de TUINSESSIES concertenreeks. Doordat we een beperkt aantal kaartjes hadden in verband met de vergunning en de ruimte in de Paleistuin betekent dit helaas dat we ook mensen hebben moeten teleurstellen. Alle kaartjes zijn eerlijk in de verkoop gegaan op de geplande verkoopmomenten.
Heb je een toegangstest nodig voor de concerten?
Nee, je hoeft geen toegangstest te laten zien bij de concerten van TUINSESSIES. Wij zorgen voor 1,5 meter afstand op de locatie. De zitplaatsen op de picknickkleedjes en de stoelen op het terras zijn met 1,5 meter afstand van elkaar verdeeld over de Paleistuin.

Kijk op tuinsessies.nl voor meer veelgestelde vragen.

Bekijk ook:

Gratis

Meld je aan en kijk terug
Wapenschilderijen, Van Gogh en Dalí

Paper Tales
13 maart t/m 19 september 2021

Nieuw

en niets anders
11 juni t/m 21 november 2021