Woordkunstenaars gezocht

Jouw tekst in ons museum

De dromerige sprookjesachtige wereld van onze nieuwe tentoonstelling van Eva Jospin, Paper Tales prikkelt je fantasie. Met simpel karton creëert zij indrukwekkende monumentale installaties. Als je door haar wereld vol bomen, struiken en fantasierijke bouwsels loopt, schieten woorden vaak tekort.

Daarom heeft Het Noordbrabants Museum in samenwerking met literair productiehuis De Nieuwe Oost | Wintertuin een schrijfwedstrijd georganiseerd: Woordkunstenaars gezocht. De hoofdprijs? Jouw tekst op de wand van de tentoonstelling van deze internationaal rijzende ster.

Inmiddels is de winnende woordkunstenaar bekend. Van harte gefeliciteerd Charlotte de Beus! Haar gedicht is op de wand van de tentoonstelling te bewonderen. Bekijk hier haar reactie, vastgelegd door Omroep Brabant, of lees hier haar volledige inzending.

Marieke Lucas Rijneveld 

Speciaal voor deze wedstrijd hebben we vier schrijftalenten gevraagd zich te verdiepen in de wereld van Eva Jospin en hun woorden op papier te zetten. Marieke Lucas Rijneveld, Yentl van Stokkum, Koen Frijns en Merlijn Huntjens zijn aan de slag gegaan. Zo schreef Rijneveld, winnaar van de International Booker Prize, het onderstaande gedicht ter inspiratie. Hier kun je het hele gedicht nog eens nalezen. 

Koen Frijns Yentl van Stokkum Merlijn Huntjens

Online inspiratie voor (bijna) woordkunstenaars

De tentoonstelling Paper Tales van Eva Jospin is, zodra de maatregelen het toelaten, te zien. Tot die tijd kun je de gratis digitale tour van de tentoonstelling bewonderen. Zodat het hoe dan ook, voor iedereen, mogelijk is om inspiratie op te doen en aan de slag te gaan. Of beluister de podcast met woordkunstenaars Marieke Lucas Rijneveld, Yentl van Stokkum, Koen Frijns en Merlijn Huntjens. Ze vertellen over zichzelf, de tentoonstelling als inspiratiebron en hun werkwijze.

Tip: duik in Uwmuseumgids

Via hnbm.uwmuseumgids.nl op je smartphone vind je interessante aanvullingen op de tentoonstelling. Bekijk de introductiefilm waarin Eva Jospin meer vertelt over haar inspiratiebronnen en werkwijze. Daarnaast is de podcast met Marieke Lucas Rijneveld en drie andere schrijftalenten te beluisteren of lees je hun werk, geïnspireerd door de tentoonstelling van Eva Jospin, terug.

  • Foto Jan-Kees Steenman
  • Eva Jospin, Balcon, 2015. Foto: Olivier Trogwiller. Courtesy Eva Jospin and Galerie Suzanne Tarasieve
  • Portret Eva Jospin. Foto Raphael Lugassy
  • Eva Jospin, Forêt Palatine, 2019-2020. Foto: Benoit Fougeirol. Courtesy Eva Jospin and Galerie Suzanne Tarasieve
  • Portret Marieke Lucas Rijneveld. Foto Jeroen Jumelet

Dank je wel

Woordkunstenaars gezocht wordt georganiseerd in samenwerking met De Nieuwe Oost | Wintertuin en is mede mogelijk gemaakt door sponsor Smurfit Kappa.

Dubbellogo De Nieuwe Oost Excl Subtekst Wintertuin Grey   SmurfitKappa

Bekijk ook:

Paper Tales
13 maart t/m 19 september 2021