Eva Jospin, Forêt Palatine, 2019-2020. Foto: Benoit Fougeirol. Courtesy Eva Jospin and Galerie Suzanne Tarasieve

Woordkunstenaars gezocht

Jouw tekst in ons museum op de wand

De dromerige sprookjesachtige wereld van onze nieuwe tentoonstelling van Eva Jospin, Paper Tales prikkelt je fantasie. Met simpel karton creëert zij indrukwekkende monumentale installaties. Als je door haar wereld vol bomen, struiken en fantasierijke bouwsels loopt, schieten woorden vaak tekort.

Daarom organiseert Het Noordbrabants Museum in samenwerking met literair productiehuis De Nieuwe Oost | Wintertuin een schrijfwedstrijd: Woordkunstenaars gezocht. Iedereen mag meedoen en je mag schrijven in de breedste zin van het woord. Een gedicht, een verhaal, een rap, of wat dan ook. De hoofdprijs? Jouw tekst op de wand van de tentoonstelling van deze internationaal rijzende ster.

Meedoen? Stuur voor 13 mei jouw inzending van maximaal 300 woorden naar woordkunstenaars@hnbm.nl.

Marieke Lucas Rijneveld trapt af

Speciaal voor deze wedstrijd hebben we schrijftalenten gevraagd zich te verdiepen in de wereld van Eva Jospin en hun woorden op papier te zetten. Zo schreef ‘International Booker Prize winnaar’ Marieke Lucas Rijneveld al het onderstaande gedicht ter inspiratie.

Compostgeweten
Gedicht door Marieke Lucas Rijneveld

Tussen de bomen gezeten, bladeren we door dit
kartonnen leven. Onze handen bouwen alles wat we zien,
door de blikken van de berken hebben we weinig te vrezen,
pas in de kreukelzone van het schemeruur vinden we het

kwetsbare, vinden we alles wat op snelwegtempo aan ons
voorbijgaat, wat in een kringloop terechtkomt zonder afscheid
te nemen en hoe we denken dat we alles willen behouden
wat we zo koesteren, waardoor we kunnen ademhalen...

Klik hier voor het hele gedicht
  • Foto Jan-Kees Steenman
  • Eva Jospin, Balcon, 2015. Foto: Olivier Trogwiller. Courtesy Eva Jospin and Galerie Suzanne Tarasieve
  • Portret Eva Jospin. Foto Raphael Lugassy
  • Eva Jospin, Forêt Palatine, 2019-2020. Foto: Benoit Fougeirol. Courtesy Eva Jospin and Galerie Suzanne Tarasieve
  • Portret Marieke Lucas Rijneveld. Foto Jeroen Jumelet

Kom online langs voor inspiratie

De tentoonstelling Paper Tales van Eva Jospin is, zodra de maatregelen het toelaten, te zien. Tot die tijd kun je binnenkort de gratis digitale tour van de tentoonstelling bewonderen. Zodat het hoe dan ook, voor iedereen, mogelijk is om inspiratie op te doen en aan de slag te gaan.

Gratis online workshops voor (bijna) woordkunstenaars 

Wil jij verhalen, gedichten en/of spoken word leren schrijven? Volg dan onze gratis workshops! De drie talenten die al hun eigen stuk bij de tentoonstelling van Eva Jospin hebben geschreven, helpen jullie graag een handje. 

Let op: de aanmeldingen voor de workshops zijn gesloten.

Voordragen door Merlijn Huntjens | 15 april van 16 tot 17.30 uur
Merlijn Huntjens schrijft poëzie en weet dit als geen ander mooi en treffend voor te dragen. In 2016, 2017 en 2018 stond hij in de finale van het NK Poetry Slam. Wil jij van hem de fijne kneepjes van het poetry slam-vak leren? Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.
Proza schrijven door Koen Frijns | 21 april van 16 tot 17.30 uur
Koen Frijns schrijft proza, poëzie en theater. Naast schrijver is Koen muzikant. In 2019 en 2020 bracht hij met het Nederlandstalige Frino twee ep's uit. Meld je aan voor zijn workshop Proza schrijven en wie weet krijg je ook nog wat performtips van deze veelzijdige maker. Je kunt je helaas niet meer inschrijven voor deze workshop.
Poëzie schrijven door Yentl van Stokkum | 23 april van 16 tot 17.30 uur
Yentl van Stokkum schrijft poëzie, proza en toneel. Gedichten van haar hand werden opgenomen in de bundel Nyx door Uitgeverij Chaos. Benieuwd wat Yentl jou kan leren over het schrijven van poëzie? Meld je aan voor haar workshop Poëzie schrijven. Je kunt je helaas niet meer inschrijven voor deze workshop.

Doe je mee?

Al helemaal geïnspireerd? We zien jouw inzending van maximaal 300 woorden heel graag tegemoet. Stuur voor 13 mei jouw inbreng aan woordkunstenaars@hnbm.nl en wie weet is jouw tekst binnenkort op de wand in het museum bij Eva Jospin te lezen!

Dank je wel

Woordkunstenaars gezocht wordt georganiseerd in samenwerking met De Nieuwe Oost | Wintertuin en is mede mogelijk gemaakt door sponsor Smurfit Kappa.

Dubbellogo De Nieuwe Oost Excl Subtekst Wintertuin Grey   SmurfitKappa

Bekijk ook:

Paper Tales
13 maart t/m 19 september 2021