Woordkunstenaars gezocht

Jouw tekst in ons museum op de wand

De dromerige sprookjesachtige wereld van onze nieuwe tentoonstelling van Eva Jospin, Paper Tales prikkelt je fantasie. Met simpel karton creëert zij indrukwekkende monumentale installaties. Als je door haar wereld vol bomen, struiken en fantasierijke bouwsels loopt, schieten woorden vaak tekort.

Daarom organiseert Het Noordbrabants Museum in samenwerking met literair productiehuis De Nieuwe Oost | Wintertuin een schrijfwedstrijd: Woordkunstenaars gezocht. Iedereen mag meedoen en je mag schrijven in de breedste zin van het woord. Een gedicht, een verhaal, een rap, of wat dan ook. De hoofdprijs? Jouw tekst op de wand van de tentoonstelling van deze internationaal rijzende ster.

Meedoen? Stuur voor 13 mei jouw inzending van maximaal 300 woorden naar woordkunstenaars@hnbm.nl.

Marieke Lucas Rijneveld trapt af

Speciaal voor deze wedstrijd hebben we vier schrijftalenten gevraagd zich te verdiepen in de wereld van Eva Jospin en hun woorden op papier te zetten. Marieke Lucas Rijneveld, Yentl van Stokkum, Koen Frijns en Merlijn Huntjens zijn aan de slag gegaan. Zo schreef Rijneveld, winnaar van de International Booker Prize, al het onderstaande gedicht ter inspiratie. Hier kun je het hele gedicht nog eens nalezen. 

Koen Frijns Yentl van Stokkum Merlijn Huntjens

Online inspiratie voor (bijna) woordkunstenaars

De tentoonstelling Paper Tales van Eva Jospin is, zodra de maatregelen het toelaten, te zien. Tot die tijd kun je de gratis digitale tour van de tentoonstelling bewonderen. Zodat het hoe dan ook, voor iedereen, mogelijk is om inspiratie op te doen en aan de slag te gaan. Of beluister de podcast met woordkunstenaars Marieke Lucas Rijneveld, Yentl van Stokkum, Koen Frijns en Merlijn Huntjens. Ze vertellen over zichzelf, de tentoonstelling als inspiratiebron en hun werkwijze.

Tip: duik in Uwmuseumgids

Via hnbm.uwmuseumgids.nl op je smartphone vind je interessante aanvullingen op de tentoonstelling. Bekijk de introductiefilm waarin Eva Jospin meer vertelt over haar inspiratiebronnen en werkwijze. Daarnaast is de podcast met Marieke Lucas Rijneveld en drie andere schrijftalenten te beluisteren of lees je hun werk, geïnspireerd door de tentoonstelling van Eva Jospin, terug.

Doe je mee?

Al helemaal geïnspireerd? We zien jouw inzending van maximaal 300 woorden heel graag tegemoet. Stuur voor 13 mei jouw inbreng aan woordkunstenaars@hnbm.nl en wie weet is jouw tekst binnenkort op de wand in het museum bij Eva Jospin te lezen!

  • Foto Jan-Kees Steenman
  • Eva Jospin, Balcon, 2015. Foto: Olivier Trogwiller. Courtesy Eva Jospin and Galerie Suzanne Tarasieve
  • Portret Eva Jospin. Foto Raphael Lugassy
  • Eva Jospin, Forêt Palatine, 2019-2020. Foto: Benoit Fougeirol. Courtesy Eva Jospin and Galerie Suzanne Tarasieve
  • Portret Marieke Lucas Rijneveld. Foto Jeroen Jumelet

Dank je wel

Woordkunstenaars gezocht wordt georganiseerd in samenwerking met De Nieuwe Oost | Wintertuin en is mede mogelijk gemaakt door sponsor Smurfit Kappa.

Dubbellogo De Nieuwe Oost Excl Subtekst Wintertuin Grey   SmurfitKappa

Bekijk ook:

Tijdelijk gesloten

Paper Tales
13 maart t/m 19 september 2021