Foto Joep Jacobs

Beeldentuin

Kunstwerken in een groene oase

Altijd te zien

De schitterende beeldentuin, met als topstuk de grote rode beuk, is het groene hart van het museum. De tuin dateert uit het begin van de 19de eeuw. In 2013 beeldentuin helemaal opnieuw ingericht voor de heropening van het museum. Oude favorieten en minder bekende werken uit de collectie hebben een plaats in de zon.

Guido Geelen

De beeldengroep van een koe, een varken en een kip in het gras is het resultaat van een opdracht aan Guido Geelen in 1999. De beelden zijn geïnspireerd op een 19de-eeuws Brabants agrarisch tafereel. Geelen modelleerde de diersculpturen in was, waarna ze uit aluminium werden gegoten. Opvallend aan de beelden is dat Geelen de gietkanalen heeft laten zitten, waardoor ze deel zijn gaan uitmaken van het beeld. Het patroon van ronde gaten stelt de spanning van het beeld op de proef. 

Jean-Antoine van de Ven

Het bronzen beeld op het terras is in 1841 vervaardigd door de Bossche beeldhouwer Jean-Antoine van de Ven. Het is een afgietsel uit 1985 van het gipsmodel Eva en de slang. Het geldt als Van der Vens meesterwerk en werd in zijn tijd hogelijk gewaardeerd. Koning Willem II bezat een marmeren exemplaar.

In de MuseumBrasserie kun je terecht voor een kop koffie, een lekker broodje of een glas wijn.

  • Foto: Joep Jacobs
  • Foto Joep Jacobs

Bekijk ook:

Het paradepaardje

Een stukje geschiedenis

Een belevenis voor iedereen
Altijd te zien