Alphonse Osbert, Dromen aan de waterkant, 1900. Particuliere collectie

De ontdekking van het heden

Picasso, Dalí, Mondriaan, Klee, Miró, Léger, Daniëls…

18 december 2021 t/m 26 februari 2022

Ga je mee op een ontdekkingsreis door de westerse kunstgeschiedenis? In de tentoonstelling De ontdekking van het heden maak je kennis met een voor Nederland uitzonderlijke particuliere collectie. Deze verzameling bevat werk van kunstenaars van wereldfaam, zoals Constantin Brancusi, Pablo Picasso, Salvador Dalí, Joan Miró en Tamara de Lempicka, maar ook hedendaagse kunstenaars als Anish Kapoor, Olafur Eliasson en Marlene Dumas. De tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met Singer Laren en is daar voorafgaand aan deze tentoonstelling te zien in een andere vorm.

Een collectie van topniveau

Niet alleen musea verzamelen kunst, ook particuliere verzamelaars bouwen fantastische collecties op. Maar gepassioneerd verzamelen vanuit een eigen interesse betekent soms dat de samenhang van een collectie als geheel verloren gaat. Daar is bij deze verzameling geen sprake van. De collectie is veelzijdig en bevat dan ook topstukken die in internationale musea niet zouden misstaan. Uit deze collectie zijn ruim negentig kunstwerken in de tentoonstelling te zien.

BRA PIC 102 01

Constantin Brancusi, Portrait d'une Femme, ca. 1918. Foto: Peter Cox. Particuliere collectie, Succession Brancusi, All Rights Reserved (ADAGP), c/o Pictoright Amsterdam 2021 (links)
Pablo Picasso, Tête de Pierrot, 1926. Foto: Peter Cox. Particuliere collectie, c/o Pictoright Amsterdam 2021 (rechts)

De ontdekking van het heden in Het Noordbrabants Museum

In het begin van de 20ste eeuw raken de ontwikkelingen in de maatschappij én in de kunst in een stroomversnelling. Kunstenaars beginnen tegen de gevestigde orde aan te schoppen. Ze experimenteren en zoeken naar nieuwe vormen; de kunststromingen volgen elkaar in rap tempo op. Voortgestuwd door kunstenaars als Pablo Picasso, Fernand Léger en Piet Mondriaan ontstaat abstracte kunst in het kubisme, futurisme en De Stijl. Salvador Dalí, René Magritte en Joan Miró laten in het surrealisme rede en logica los, terwijl kunstenaars als Constant Brancusi en Amadeo Modigliani hun kunst proberen terug te brengen naar de essentie. ZERO kunstenaars reageren in de jaren vijftig en zestig op hun voorgangers en pleiten voor radicale vernieuwing. Ook de werken van wereldberoemde hedendaagse kunstenaars als Olafur Eliasson en Anish Kapoor laten zien hoe de kunst blijft reageren op zichzelf en de maatschappij om zich heen. In het inleidende essay in de bijhorende catalogus schrijft kunstjournalist Edo Dijksterhuis: 'In het modernisme is het heden ontstaan.' Dat verklaart de titel van deze tentoonstelling: De ontdekking van het heden.

DAL 104 01 MIR 159 01

Salvador Dalí, Carry-le-Rouet, 1930. Foto: Peter Cox. Particuliere collectie © Salvador Dalí, Fundación Gala-Salvador Dalí, c/o Pictoright Amsterdam 2021 (links)
Joan Miró, Peinture-Bleu, 1927. Foto: Peter Cox. Particuliere collectie © Successió Miró, c/o Pictoright Amsterdam, 2021 (rechts)

Bekijk ook:

Geweest