Eva Jospin

Paper Tales

13 maart t/m 19 september 2021*

Ontdek de sprookjesachtige werelden van Eva Jospin. Met simpel bruin karton creëert Jospin indrukwekkende monumentale installaties. Je waant je in een wereld vol bomen, struiken en fantasierijke bouwsels die een mysterieuze sfeer oproepen. Het werk van de internationaal rijzende ster is voor het eerst te zien in Nederland.

De sculpturen zijn niet alleen indrukwekkend vanwege hun omvang, maar juist ook door de aandacht voor details van Eva Jospin. Elk blad, elke bloem en elke tak zijn met precisie uitgesneden. In een secuur proces van knippen, uitsnijden en over elkaar heen leggen verandert het karton onder Jospins handen in rotsen, stenen en planten. De kunstenaar daagt je uit verder te fantaseren over je eigen luchtkastelen.

Een digitaal bezoek

Omdat een museumbezoek in levenden lijve nog even op zich laat wachten, nemen presentator Lucas De Man en conservator Hans November je mee op digitale tour. Of bekijk de digitale aftrap van de tentoonstelling met journalist en kunstkenner Yuki Kho en Marieke Lucas Rijneveld, winnaar van de International Booker Prize.

Mijn werk is hier en nu te zien, maar ik maak het met een verlangen naar elders. Een gedroomde werkelijkheid, ver buiten ons bereik, verloren in tijd en ruimte.
Eva Jospin

Werken met karton

Doordat de imposante kunstwerken van Jospin gemaakt zijn van karton doen ze tegelijkertijd ook teer en kwetsbaar aan. Het herinnert aan de kwetsbaarheid en vergankelijkheid van de natuur om ons heen. Karton is tenslotte ook een biologisch afbreekbaar materiaal. Jospin laat zien dat karton, in al zijn eenvoud, veel meer kan zijn dan dat. In de kunstwerken van Jospin dient karton als vervanger voor een eerdere vorm van zichzelf, het doet je denken aan hout.

Over Eva Jospin

Eva Jospin (Parijs, 1975) is een beeldend kunstenaar met een achtergrond in architectuur, een interesse die duidelijk zichtbaar is in haar werk. In 2015 won ze de Prix de l'Académie des Beaux-Arts. Jospin realiseerde monumentale installaties in heel Frankrijk: op de Cour Carrée in het Louvre, het Domaine de Trévarez in Chaumont-sur-Loire, in de Beaupassage in Parijs, op de Biënnale voor Landschap en Architectuur in Versailles en op Voyage in Nantes. Ook internationaal had zij succesvolle tentoonstellingen.

De tentoonstelling 'Eva Jospin: Paper Tales' is mede mogelijk gemaakt door de Renschdael Art Foundation.

  • Foto Jan-Kees Steenman
  • Eva Jospin, Forêt Palatine, 2019-2020. Foto: Benoit Fougeirol. Courtesy Eva Jospin and Galerie Suzanne Tarasieve
  • Eva Jospin in haar atelier in Parijs. Foto: Laure Vasconi
  • Foto Jan-Kees Steenman
  • Eva Jospin, Balcon, 2015. Foto: Olivier Trogwiller. Courtesy Eva Jospin and Galerie Suzanne Tarasieve
  • Eva Jospin, Nymphées, 2019. Foto: Benoît Fougeirol. Courtesy Eva Jospin and Galerie Suzanne Tarasieve
  • Eva Jospin in haar atelier in Parijs. Foto: Elisabeth Dannenmüller
  • Eva Jospin, Carmontelle 1, 2015. Foto: Olivier Trogwiller. Courtesy Eva Jospin and Galerie Suzanne Tarasieve
  • Eva Jospin, Cénotaphe, 2020. Foto: Ludovic Fortin-TIMEDIA. Courtesy Eva Jospin and Galerie Suzanne Tarasieve

Woordkunstenaars gezocht!

De dromerige sprookjesachtige wereld van Eva Jospin prikkelt je fantasie. Als je door haar wereld vol bomen, struiken en fantasierijke bouwsels loopt, schieten woorden vaak tekort. Daarom organiseren wij in samenwerking met literair productiehuis De Nieuwe Oost | Wintertuin een schrijfwedstrijd: Woordkunstenaars gezocht.

Iedereen mag meedoen en je mag schrijven in de breedste zin van het woord. Een gedicht, een verhaal, een rap, of wat dan ook. De hoofdprijs? Jouw tekst op de wand van de tentoonstelling van deze internationaal rijzende ster. 
Ben jij een echte woordkunstenaar?

Doe mee

Online inspiratie

Wil je online inspiratie op doen voor de schrijfwedstrijd? Beluister dan de podcast met woordkunstenaars Marieke Lucas Rijneveld, Yentl van Stokkum, Koen Frijns en Merlijn Huntjens. Ze vertellen over zichzelf, de tentoonstelling als inspiratiebron en hun werkwijze.

Klik hier voor Spotify en klik hier voor Soundcloud.

Tip: duik in Uwmuseumgids

Via hnbm.uwmuseumgids.nl op je smartphone vind je interessante aanvullingen op de tentoonstelling. Bekijk de introductiefilm waarin Eva Jospin meer vertelt over haar inspiratiebronnen en werkwijze. Daarnaast is de podcast met Marieke Lucas Rijneveld en drie andere schrijftalenten te beluisteren of lees je hun werk, geïnspireerd door de tentoonstelling van Eva Jospin, terug.

Wil je meer weten?

Eva Jospin CatalogusBij de tentoonstelling verschijnt een prachtig geïllustreerde publicatie, een uitgave van WBOOKS. Deze catalogus vertelt het verhaal van de Franse kunstenaar Eva Jospin. 

De catalogus is via deze pagina verkrijgbaar voor € 19,95, nu met gratis verzendkosten.

*Let op: alle data zijn onder voorbehoud.

Bekijk ook:

Tijdelijk gesloten

Martien Coppens, Gerrit van Bakel en Johan Claassen
Verlengd t/m 30 mei 2021

Tijdelijk gesloten

Oneindige inspiratie
20 februari t/m 30 mei 2021

Tijdelijk gesloten

Vaste collectie
Altijd te zien