Drie belangrijke thema's
In de tentoonstelling zijn 3 belangrijke thema’s te zien: Spiritualiteit, culturele tradities en de maatschappelijke/politieke situatie in hedendaags China. Aan de hand van deze thema's zie je hoe Chinese kunstenaars zich verhouden tot hun verleden, heden en toekomst.
Spiritualiteit: Het taoïsme, confucianisme en boeddhisme zijn de belangrijkste pijlers van de Chinese denkwereld. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de moderne Thangka’s (schilderijen van de goden) van Zheng Guogu. De Oosterse filosofie en esthetiek hebben ook een donkere kant zoals Shen Shaomin laat zien in zijn werk Bonsai.
Traditie: Denk hierbij aan de traditionele landschapskunst Shanshui, oude ambachten Chinees porselein of kalligrafie, dat laatste staat zelfs op de UNESCO lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Chinese kunstenaars omarmen hun tradities en vermengen die met moderne materialen.
Politiek/Maatschappij: Verschillende kunstenaars refereren in hun werk expliciet of impliciet naar historische en recente gebeurtenissen of naar de sterke controle vanuit de overheid. Zhao Bandi bekritiseert de overheid door borrelende jonge mensen tot aan hun knieën in water te schilderen. Hiermee laat hij zien dat er naast relatieve vrijheid er altijd een zekere ongemakkelijkheid heerst.
Over verzamelaar Uli Sigg
Uli Sigg (1946), Zwitserse zakenman, diplomaat en kunstverzamelaar, sluit eind jaren 70 het eerste handelsverdrag tussen een Westers bedrijf en de Chinese overheid.
Daarna is hij van 1995 tot 1998 de Zwitsers ambassadeur in China, Noord-Korea en Mongolië.
Om het land en de cultuur beter te leren kennen zoekt Uli Sigg contact met Chinese kunstenaars en als hij merkt dat nog niemand Chinese kunst verzamelt, besluit hij dit zelf te gaan doen.
Inmiddels staat de Sigg Collectie wereldwijd bekend als de beste en grootste verzameling op het gebied van de hedendaagse Chinese kunst van 1970 tot heden.
Uli Sigg stelde Het Noordbrabants Museum in de gelegenheid een ruime selectie te maken en te tonen.
Audiotour bij de tentoonstelling A Chinese Journey
Een reis door de Chinese hedendaagse kunst. De audiotour geeft verdieping bij zo’n 20 kunstwerken en brengt de tentoonstelling nog meer tot leven. Dankzij de handige luisterpunten bepaal je zelf de route.
Aan de kassa kun je voor € 2,50 een ticket voor de audiotour kopen. De audiotour is ook gratis te downloaden via de App Store (iOS en Android) op de smartphone (tip: neem een headset mee). De App kun je vinden onder de naam: Podcatcher Audio Guide.
Catalogus
Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus. Naast toelichtingen op een groot deel van de tentoongestelde werken geeft een essay van expert Svetlana Kharchenkova inzicht in de ontwikkeling van de Chinese hedendaagse kunstmarkt sinds de late jaren 70.
Uitgever WBOOKS, 146 pagina’s, Nederlands en Engels.
De publicatie is vanaf 17 maart voor € 24,95 verkrijgbaar in de MuseumShop en de boekhandel.
Arrangementen: cultuurstad van het zuiden
Natuurlijk is er nog veel meer te doen is in ’s-Hertogenbosch! De stad heeft een rijke cultuurhistorie. Van museumbezoek, bijzondere vaartochten tot genieten in een van de culinaire en verrassende restaurants. Op www.bezoekdenbosch.nl/nl/cultuurstad vind je mooie 1- en 2-daagse arrangementen.
