Zhao Bandi, China Lake C., 2015, Met dank aan de kunstenaar en de Sigg Collectie

A Chinese Journey

The Sigg Collection

17 maart t/m 8 juli 2018

Bezoekers worden door kunstverzamelaar Uli Sigg meegenomen op een fascinerende en inspirerende ontdekkingsreis door de wereld van de Chinese hedendaagse kunst.
Chinese kunstenaars tonen de afgelopen 15 jaar een de hernieuwde interesse voor de eigen spiritualiteit, tradities en ambacht. Terwijl andere kunstenaars (zoals de wereldberoemde Ai Weiwei) juist op de politiek-maatschappelijke problemen van het hedendaagse China reflecteren.

De tentoonstelling laat een indrukwekkende mix van schilderijen, tekeningen, foto’s, sculpturen en video-installaties: verspreid over vijf zalen van het museum worden kunstwerken van 30 kunstenaars uit de collectie van Uli Sigg getoond, waaronder Zhao Bandi, Feng Mengbo en Ai Weiwei.

  • Feng Mengbo, 2007WCSXL01 (Wrong Code Shansui XL n.1), Met dank aan de kunstenaar en de M+ Sigg Collectie
  • Shen Shaomin, Bonsai, 2009, Met dank aan de kunstenaar en de M+ Sigg Collectie
  • Zhao Bandi, China Lake C., 2015, Met dank aan de kunstenaar en de Sigg Collectie
  • He Xiangyu, The Tank Project, 2011, Met dank aan de kunstenaar en de Sigg Collectie
  • Ai Weiwei, The Wave, 2006, Met dank aan de kunstenaar en de Sigg Collectie
  • Zheng Guogu, Infared Visionary Transformation No 2
  • Tsang Kin-Wah, Second Seal – Every Being That Opposes Progress Should be Food for You, 2009, Met dank aan de kunstenaar en de Sigg Collectie

Drie belangrijke thema's

In de tentoonstelling zijn 3 belangrijke thema’s te zien: Spiritualiteit, culturele tradities en de maatschappelijke/politieke situatie in hedendaags China. Aan de hand van deze thema's zie je hoe Chinese kunstenaars zich verhouden tot hun verleden, heden en toekomst.

Spiritualiteit: Het taoïsme, confucianisme en boeddhisme zijn de belangrijkste pijlers van de Chinese denkwereld. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de moderne Thangka’s (schilderijen van de goden) van Zheng Guogu. De Oosterse filosofie en esthetiek hebben ook een donkere kant zoals Shen Shaomin laat zien in zijn werk Bonsai.

Traditie: Denk hierbij aan de traditionele landschapskunst Shanshui, oude ambachten Chinees porselein of kalligrafie, dat laatste staat zelfs op de UNESCO lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Chinese kunstenaars omarmen hun tradities en vermengen die met moderne materialen.  

Politiek/Maatschappij: Verschillende kunstenaars refereren in hun werk expliciet of impliciet naar historische en recente gebeurtenissen of naar de sterke controle vanuit de overheid. Zhao Bandi bekritiseert de overheid door borrelende jonge mensen tot aan hun knieën in water te schilderen. Hiermee laat hij zien dat er naast relatieve vrijheid er altijd een zekere ongemakkelijkheid heerst.

Over verzamelaar Uli Sigg

Zhao Bandi Portrait Uli SiggUli Sigg (1946), Zwitserse zakenman, diplomaat en kunstverzamelaar, sluit eind jaren 70 het eerste handelsverdrag tussen een Westers bedrijf en de Chinese overheid.
Daarna is hij van 1995 tot 1998 de Zwitsers ambassadeur in China, Noord-Korea en Mongolië.
Om het land en de cultuur beter te leren kennen zoekt Uli Sigg contact met Chinese kunstenaars en als hij merkt dat nog niemand Chinese kunst verzamelt, besluit hij dit zelf te gaan doen.
Inmiddels staat de Sigg Collectie wereldwijd bekend als de beste en grootste verzameling op het gebied van de hedendaagse Chinese kunst van 1970 tot heden. 

Uli Sigg stelde Het Noordbrabants Museum in de gelegenheid een ruime selectie te maken en te tonen.

Een tentoonstelling bezoeken biedt meer inzicht in de Chinese realiteit dan het lezen van tien boeken.
Uli Sigg

Audiotour bij de tentoonstelling A Chinese Journey

Een reis door de Chinese hedendaagse kunst. De audiotour geeft verdieping bij zo’n 20 kunstwerken en brengt de tentoonstelling nog meer tot leven. Dankzij de handige luisterpunten bepaal je zelf de route.

Aan de kassa kun je voor € 2,50 een ticket voor de audiotour kopen. De audiotour is ook gratis te downloaden via de App Store (iOS en Android) op de smartphone (tip: neem een headset mee). De App kun je vinden onder de naam: Podcatcher Audio Guide.

Catalogus

Sigg CatalogusBij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus. Naast toelichtingen op een groot deel van de tentoongestelde werken geeft een essay van expert Svetlana Kharchenkova inzicht in de ontwikkeling van de Chinese hedendaagse kunstmarkt sinds de late jaren 70.
Uitgever WBOOKS, 146 pagina’s, Nederlands en Engels.
De publicatie is vanaf 17 maart voor € 24,95 verkrijgbaar in de MuseumShop en de boekhandel.

Arrangementen: cultuurstad van het zuiden

Natuurlijk is er nog veel meer te doen is in ’s-Hertogenbosch! De stad heeft een rijke cultuurhistorie. Van museumbezoek, bijzondere vaartochten tot genieten in een van de culinaire en verrassende restaurants. Op www.bezoekdenbosch.nl/nl/cultuurstad vind je mooie 1- en 2-daagse arrangementen.

 

 Sh Banner 1000X500 4 1

Bekijk ook

Vaste collectie
Altijd te zien

Geweest

Capturing time
28 juli t/m 4 november 2018