Ali Banisadr, Foreign Lands, 2015, Olbricht Collection. Courtesy of the artist and Galerie Thaddaeus Ropac, London, Paris, Salzburg

Ali Banisadr

Foreign Lands

6 april t/m 25 augustus 2019

De schilderijen van de kunstenaar Ali Banisadr (Teheran, 1976) zijn een weerspiegeling van zijn Iraanse afkomst en de invloed van Europese kunstenaars als Jheronimus Bosch, Paolo Veronese, Tintoretto en Francis Bacon. De heldere en levendige kunstwerken zijn een mix van orde en chaos, van schoonheid en horror. Ze nemen ons mee in een wereld vol abstract expressionisme waarbij de wereldgeschiedenis en de mythologie elkaar ontmoeten.

Wanneer Banisadr schildert ziet hij geluid, ook wel synesthesie genoemd. Zelf zegt hij hierover: “Als ik start met een schilderij is dat altijd gebaseerd op een interne ruis. Zodra ik mijn kwast neerzet, begint het geluid en kan ik het kunstwerk creëren op basis van de geluiden die ik hoor tijdens het schilderen. Dat is de kracht in mijn werk. Het zorgt ervoor dat ik de compositie kan maken en alles bij elkaar kan laten horen.”

  • Foto Julia Niebuhr
  • foto Joep Jacobs
  • foto Joep Jacobs
  • foto Joep Jacobs
  • Ali Banisadr, Foreign Lands, 2015, Olbricht Collection. Courtesy of the artist and Galerie Thaddaeus Ropac, London, Paris, Salzburg
  • foto Joep Jacobs
  • foto Joep Jacobs
  • foto Joep Jacobs

Europees debuut

In het voorjaar van 2019 beleeft Ali Banisadr zijn museumdebuut in Europa met een overzichtstentoonstelling in Het Noordbrabants Museum. Dit sluit aan bij het streven van het museum om kunstenaars te introduceren die nog niet of nauwelijks in Nederland te zien zijn geweest.

Catalogus + audiotour

Bij de tentoonstelling Ali Banisadr: Foreign Lands verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus met teksten van kunsthistoricus Robert Hobbs. De catalogus, een uitgave van Uitgeverij WBOOKS, is vanaf 6 april 2019 in het Nederlands en Engels verkrijgbaar in de MuseumShop en de boekhandel.

Aan de kassa kun je voor € 2,50 een ticket voor de audiotour kopen. De audiotour is ook gratis te downloaden via de App Store (iOS en Android) op de smartphone (tip: neem een headset mee). De App kun je vinden onder de naam: Podcatcher Audio Guide. Met behulp van de audiotour wordt een selectie van de kunstwerken door Ali Banisadr geïntroduceerd en vergezeld met muziek uit zijn studio.

Mede mogelijk gemaakt door:

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de Renschdael Art Foundation en georganiseerd met de steun van Blain|Southern.

Koop tickets

Tickets voor de tentoonstelling Ali Banisadr en de audiotour zijn momenteel enkel direct aan de kassa te koop. Uw entreeticket biedt toegang tot alle zalen van Het Noordbrabants Museum. 

Bekijk ook

Vaste collectie
Altijd te zien