Matthias Schaareman, Nr. 1709, 2017

Brabantse Nieuwe

Matthias Schaareman

14 juli t/m 23 september

Onder de noemer ‘Brabantse Nieuwe’ krijgen jonge, veelbelovende kunstenaars uit Noord-Brabant een podium in Het Noordbrabants Museum. Vanaf 14 juli 2018 is het werk van Matthias Schaareman te zien.

  • Portret Matthias Schaareman
  • Matthias Schaareman, Nr. 1606, 2016
  • Matthias Schaareman, Nr. 1709, 2017
  • Matthias Schaareman, Nr. 1705, 2017
  • Matthias Schaareman, Nr. 1712, 2017

Matthias Schaareman (Arnhem, 1986) maakt schilderijen op papier die zich in het spanningsveld tussen het twee- en driedimensionale vlak begeven. In zijn werken komen vormen terug die refereren aan ornamenten uit oude huizen, theaters en industrieel erfgoed.

Daarnaast laat hij zich inspireren door de decoratieve motieven en kaders die zijn toegepast in Arabische miniaturen, Russische iconen of Japanse houtblokdrukken. Deels door de precisie die hierin is terug te vinden en deels omdat deze kunstvormen vaak door stijl of beperking onbewust het ruimtelijke spel spelen waar Schaareman naar op zoek is. In de platte ruimtes of doorkijkjes die in zijn werk te zien zijn, worden deze elementen op collage-achtige wijze gerangschikt en zoekt hij naar een moment waarin alle losse onderdelen op de juiste manier samen vallen. Het proces van het werk blijft altijd duidelijk zichtbaar doordat lagen verf worden opgestapeld en weer worden afgepeld. Ook de grafische constructies die hij gebruikt voor het maken van de decoratieve patronen blijven zichtbaar.

Door deze manier van werken krijgen de schilderijen een eigen geschiedenis. Schaareman geeft zijn werken geen titels maar nummert ze. Daarmee laat hij de beschouwer alle ruimte voor zijn eigen verbeelding en herinneringen.

Bekijk ook

Vaste collectie
Altijd te zien

Geweest

Capturing time
28 juli t/m 4 november 2018