Samuel Hortulanus, Zonder titel (berekening 4), 2016

Brabantse Nieuwe

Samuel Hortulanus

7 nov 2017 t/m 25 feb 2018

 Onder de noemer ‘Brabantse Nieuwe’ krijgen jonge, veelbelovende kunstenaars uit Noord-Brabant een podium in Het Noordbrabants Museum. Vanaf eind november 2017 is het werk van Samuel Hortulanus te zien.

  • Samuel Hortulanus, Zonder titel (berekening 4), 2016
  • Samuel Hortulanus, Het valse geluid van de verteller, 2016

Over Samuel Hortulanus

Samuel Hortulanus (Venray, 1988)  creëert een eigen wereld met beeld zoals fantasyschrijvers dat met taal doen. Hij tekent en schildert om een imaginaire samenleving te bouwen.
De schilderijen die Hortulanus maakt geven de toeschouwer het gevoel dat er iets aan de hand is: er zijn herkenbare figuren in verschillende poses te zien. Tegelijkertijd zijn de landschappen of ruimtes waarin deze zich begeven minder herkenbaar. Soms steken zogenaamde totems van goden of voorouders de kop op, die getuige zijn van de rituelen uit de wereld die de kunstenaar schetst. Hierbij spelen thema’s zoals spiritualiteit, hiërarchie en onderdrukking een rol. De toeschouwer voelt een ritueel, maar kan zelf fantaseren over de omstandigheden.

Samuel Hortulanus over zijn schilderwereld: „Wij maken niets meer mee. Ik zou graag een keer een kamer binnen willen komen waarin iets gebeurt dat ik niet kan verklaren, een occult ritueel bijvoorbeeld. Ik wil zoiets meemaken maar tegelijkertijd durf ik dat niet. Ik ben een mens van deze tijd. Dus zoek ik in mijn hoofd die wereld op. Geen esthetiek en compositie, maar een voorstelling die zal zijn zoals hij zich aan mij voordoet.

Hortulanus werkt vaak op ruw linnen dat grotendeels onbehandeld blijft aan de voorkant, maar wel aan de achterkant een laag grondverf krijgt. Daardoor trekt de verf die aan de voorkant wordt opgebracht niet te diep in het linnen. Signeren doet de schilder achterop het doek.

In 2014 studeerde Samuel Hortulanus, als een van de weinige schilders, af aan de AKV St. Joost in Breda. De afgelopen jaren exposeerde hij vooral in groepsexposities in o.a. TAC (Eindhoven), Atelier Vonk (Aarle-Rixtel), Melkweg Expo (Amsterdam), MAAS ruimte voor kunst (Nijmegen), De Mannenzaal (Amersfoort) en CBK Amsterdam (Amsterdam). Daarnaast had hij in 2015 een solo-expositie van tekeningen en schilderijen bij Percipi Gallery in Amsterdam.