Chiharu Shiota, Uncertain Journey, 2016. Courtesy the artist and Blain I Southern. Foto: Sunhi Mang. © Chiharu Shiota, c/o Pictoright Amsterdam, 2017

Chiharu Shiota

Between the Lines

24 juni t/m 15 oktober 2017

De Japanse kunstenaar Chiharu Shiota (Osaka, 1972) was in 2015 de sensatie van de 56ste Biënnale van Venetië. Het Japanse paviljoen met haar installatie The Key in the Hand stond dat jaar in de top-5 tentoonstellingen van The Guardian en op de cover van The New York Times. Chiharu Shiota’s eerste solotentoonstelling in Nederland biedt een retrospectief overzicht van haar oeuvre. De speciaal op maat van Het Noordbrabants Museum gemaakte installatie Uncertain Journey is het klapstuk van de tentoonstelling.

"Zo vergaat het je als je Shiota's reusachtige web van rode draden binnenstapt. Je kunt je er niet meer van losmaken."
Trouw

Verbluffende installatie

Met tien assistenten werkt Chiharu Shiota twaalf dagen aan de gigantische web-installatie. Eerst wordt de tentoonstellingsruimte van ongeveer 130 m² overspannen met een op maat gemaakt net. Daarna worden met ongeveer 10.000 nietjes de draden van zo’n 2.000 bollen wol vastgezet. De installaties van Chiharu Shiota maken wereldwijd een diepe indruk op bezoekers doordat ze universele begrippen zoals identiteit en herinnering op een verbluffend mooie manier vormgeeft.

Retrospectief overzicht

In totaal worden er 24 werken geëxposeerd, daterend van 1994 tot 2017, waaronder video’s, foto’s, tekeningen, grote en kleine draadsculpturen en een bronzen beeld. Met de foto The Key in the Hand en de video How Did you Come into this World? toont Het Noordbrabants Museum twee werken uit de gevierde Venetiëshow.

  • Chiharu Shiota, Uncertain Journey, 2017, metalen boten en rode draden (wol), Het Noordbrabants Museum. Foto: Joep Jacobs. © Chiharu Shiota, c/o Pictoright Amsterdam, 2017
  • Foto: Joep Jacobs
  • Portret Chiharu Shiota, 2017. Foto Joep Jacobs
  • Chiharu Shiota, Traces of Life, 2009 © Chiharu Shiota, co Pictoright Amsterdam, 2017
  • Chiharu Shiota, In the Hand, 2017, courtesy Kenji Taki Gallery. © Chiharu Shiota, c/o/ Pictoright Amsterdam, 2017
  • Chiharu Shiota, Uncertain Journey, 2016. Foto Sunhi Mang. © Chiharu Shiota, co Pictoright Amsterdam, 2017
  • Chiharu Shiota,The Key in the Hand, 2015, Japans Pavilioen, Biënnale di Venezia 2015, Venetië, Italië. Foto: Sunhi Mang. © Chiharu Shiota, co Pictoright Amsterdam, 2017

Catalogus

CatalogusBij de tentoonstelling wordt een catalogus uitgegeven door WBOOKS. Het boek met een essay door Hans November, conservator 20ste en 21ste-eeuwse kunst in Het Noordbrabants Museum, verschijnt in drie talen (Nederlands, Duits, Engels). De publicatie is voor € 19,95 verkrijgbaar in o.a. de MuseumShop.

In samenwerking met

De tentoonstelling Chiharu Shiota: Between the Lines wordt mogelijk gemaakt door de Renschdael Art Foundation. De samenwerking tussen de Renschdael Art Foundation en Het Noordbrabants Museum resulteerde eerder in tentoonstellingen met werk van Lita Cabellut, Francis Bacon en Claire Morgan.