Eva Jospin

Paper Tales

t/m 19 september 2021

Ontdek de sprookjesachtige werelden van Eva Jospin. Met simpel bruin karton creëert Jospin indrukwekkende monumentale installaties. Je waant je in een wereld vol bomen, struiken en fantasierijke bouwsels die een mysterieuze sfeer oproepen. Het werk van de internationaal rijzende ster is voor het eerst te zien in Nederland.

De sculpturen zijn niet alleen indrukwekkend vanwege hun omvang, maar juist ook door de aandacht voor details van Eva Jospin. Elk blad, elke bloem en elke tak zijn met precisie uitgesneden. In een secuur proces van knippen, uitsnijden en over elkaar heen leggen verandert het karton onder Jospins handen in rotsen, stenen en planten. De kunstenaar daagt je uit verder te fantaseren over je eigen luchtkastelen.

  • Foto Jan-Kees Steenman
  • Foto Jan-Kees Steenman
  • Eva Jospin, Nymphées, 2019. Foto: Benoît Fougeirol. Courtesy Eva Jospin and Galerie Suzanne Tarasieve
  • Foto Jan-Kees Steenman
  • Foto Jan-Kees Steenman
  • Eva Jospin, Carmontelle 1, 2015. Foto: Olivier Trogwiller. Courtesy Eva Jospin and Galerie Suzanne Tarasieve
  • Foto Jan-Kees Steenman
Mijn werk is hier en nu te zien, maar ik maak het met een verlangen naar elders. Een gedroomde werkelijkheid, ver buiten ons bereik, verloren in tijd en ruimte.
Eva Jospin

Werken met karton

Doordat de imposante kunstwerken van Jospin gemaakt zijn van karton doen ze tegelijkertijd ook teer en kwetsbaar aan. Het herinnert aan de kwetsbaarheid en vergankelijkheid van de natuur om ons heen. Karton is tenslotte ook een biologisch afbreekbaar materiaal. Jospin laat zien dat karton, in al zijn eenvoud, veel meer kan zijn dan dat. In de kunstwerken van Jospin dient karton als vervanger voor een eerdere vorm van zichzelf, het doet je denken aan hout.

Over Eva Jospin

Eva Jospin2Eva Jospin (Parijs, 1975) is een beeldend kunstenaar met een achtergrond in architectuur, een interesse die duidelijk zichtbaar is in haar werk. In 2015 won ze de Prix de l'Académie des Beaux-Arts. Jospin realiseerde monumentale installaties in heel Frankrijk: op de Cour Carrée in het Louvre, het Domaine de Trévarez in Chaumont-sur-Loire, in de Beaupassage in Parijs, op de Biënnale voor Landschap en Architectuur in Versailles en op Voyage in Nantes. Ook internationaal had zij succesvolle tentoonstellingen.

De tentoonstelling 'Eva Jospin: Paper Tales' is mede mogelijk gemaakt door de Renschdael Art Foundation.

Woordkunstenaars gezocht

Beluister de podcast met woordkunstenaars Marieke Lucas Rijneveld, Yentl van Stokkum, Koen Frijns en Merlijn Huntjens. Ze vertellen over zichzelf, de tentoonstelling als inspiratiebron en hun werkwijze. De podcast is een inspiratiemoment voor onze schrijfwedstrijd Woordkunstenaars gezocht.

→ Klik hier voor Spotify
→ Klik hier voor Soundcloud

Tip: duik in Uwmuseumgids

Download hnbm.uwmuseumgids.nl op je smartphone voor interessante aanvullingen op de tentoonstelling. Bekijk de introductiefilm waarin Eva Jospin meer vertelt over haar inspiratiebronnen en werkwijze. Daarnaast is de podcast met Marieke Lucas Rijneveld en drie andere schrijftalenten te beluisteren of lees je hun werk, geïnspireerd door de tentoonstelling van Eva Jospin, terug.

Wil je meer weten?

Eva Jospin CatalogusBij de tentoonstelling verschijnt een prachtig geïllustreerde publicatie, een uitgave van WBOOKS. Deze catalogus vertelt het verhaal van de Franse kunstenaar Eva Jospin en haar inspiratiebronnen. 
De catalogus is via deze pagina verkrijgbaar voor € 19,95, nu met gratis verzendkosten.

Bekijk ook:

Schrijfwedstrijd
De winnaar is bekend

Nieuwe presentatie
Altijd te zien

Vaste collectie
Altijd te zien