Jan Sluijters, Kermesse à la Porte Mailliot, 1906, c/o Pictoright Amsterdam 2018

Jan Sluijters

De wilde jaren

17 november 2018 t/m 7 april 2019

Portret JS Voor Bal Tabarin HR Contact Met PictorightJan Sluijters (1881-1957) is – samen met Jheronimus Bosch en Vincent van Gogh – een van de drie uit Brabant afkomstige ‘kernkunstenaars’ waaraan Het Noordbrabants Museum met regelmaat aandacht besteedt. Deze grote najaarstentoonstelling Jan Sluijters. De wilde jaren laat zien hoe de kunstenaar als jongeman in Parijs kennis maakte met de avant-garde kunst uit die periode.
Ongeveer 15 jaar lang experimenteert Sluijters met bijna alle nieuwe kunststromingen die hij in Parijs leerde kennen dat blijkt essentieel voor zijn kunstenaarschap.
Het Noordbrabants Museum toont naast het werk van Sluijters ook enkele kunstwerken van zijn inspiratiebronnen en gelijkgestemden als Kees van Dongen, Georges Braque en Leo Gestel. Daarmee wordt het vroegere werk van Sluijters in de context van de nationale en internationale moderne kunst geplaatst.

Kleurrijke werken

Van Sluijters zelf is een groot aantal kleurrijke schilderijen en tekeningen te zien. Daarvan zijn een aantal afkomstig uit particulier bezit en daarom zelden voor publiek te zien geweest. Naast zijn werk besteden we ook aandacht aan zijn leven: wie was deze man die aan het begin van de 20e eeuw de Nederlandse kunstwereld op zijn kop zette? De expositie geeft een beeld van de wilde jaren van Jan Sluijters, jaren waarin hij uitgroeide tot een van de grondleggers van de nieuwe Nederlandse schilderkunst en die vormend bleken voor zijn gehele schilderscarrière.

  • Jan Sluijters, Larens Landschap, 1910
  • Jan Sluijters, Kermesse à la Porte Mailliot, 1906, c/o Pictoright Amsterdam 2018
  • Jan Sluijters, Danseres, ca. 1907, c/o Pictoright Amsterdam 2018

Catalogus

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde  publicatie, een uitgave van WBOOKS geschreven door Helewise Berger, Karlijn de Jong, Anita Hopmans en Wietse Coppes.

Audiotour

Aan de kassa kun je voor € 2,50 een ticket voor de audiotour kopen. De audiotour is ook gratis te downloaden via de App Store (iOS en Android) op de smartphone (tip: neem een headset mee). De App kun je vinden onder de naam: Podcatcher Audio Guide.

Bekijk ook

Vaste collectie
Altijd te zien

Een belevenis voor iedereen
Altijd te zien