Foto Marc Bolsius

Manish Nai

Capturing time

28 juli t/m 4 november 2018

Na de Japanse Chiharu Shiota, de Noord-Ierse Claire Morgan en de Schotse Georgia Russell laat Het Noordbrabants Museum met de Indiase kunstenaar Manish Nai opnieuw een internationaal rijzende ster zien in Nederland.
Manish Nai: Capturing Time is de eerste museale solotentoonstelling van deze kunstenaar in Nederland.

 

  • Foto Marc Bolsius
  • Foto Marc Bolsius
  • Digits XIII (Bilboard Series), Manish Nai, 2016, Courtesy Galerie Karsten Greve
  • Foto Marc Bolsius
Het is alsof je Mumbai ruikt, het is een heel fysiek kunstwerk.
Hans November, conservator 20e en 21e eeuwse kunst Het Noordbrabants Museum

Over de kunstenaar

DSC00307De in Mumbai werkzame Nai werd als zoon van een handelaar in kledingtextiel geïnspireerd door de bonte kleuren en de verschillende materialen. Katoen, jute, karton, canvas, krantenpapier en draad bekrast, plooit en perst hij tot geometrische vormen, tekeningen of werken op paneel. Hij vervormt vaak gebruikte, geleefde en karaktervolle materialen tot strakke constructies.
In de tentoonstelling zijn 12 werken te zien, waaronder een installatie gemaakt van van 400 houten klossen en enorme hoeveelheden gekleurd katoen en sculpturen van krantenpapier.
Naast ruimtelijk werk worden in de tentoonstelling ook foto’s getoond. De werken tonen grote reclameborden die na de financiële crisis in ongebruik raakten en zo hun functie verloren. Nai is gefascineerd door deze grote abstracte vlakken, die overal opduiken in het straatbeeld van Mumbai.

Catalogus

Manish Nai CatalogusBij de tentoonstelling wordt een catalogus uitgegeven door WBOOKS.  Het boek, met een essay van Girish Shahane (kunstcriticus, curator en directeur van de ŠKODA Prize for Indian Contemporary Art in India) geeft uitleg bij het werk en leven van Manish Nai, verschijnt in twee talen (Nederlands en Engels). De publicatie is vanaf 27 juli voor € 19,95 verkrijgbaar in de MuseumShop en de boekhandel.

In samenwerking met

De tentoonstelling Manish Nai: Capturing time wordt mede mogelijk gemaakt door de Renschdael Art Foundation. De samenwerking tussen de Renschdael Art Foundation en Het Noordbrabants Museum resulteerde eerder in tentoonstellingen met werk van Chiharu Shiota, Claire Morgan, Georgia Russel en Francis Bacon