Portrait of Shao Fan, Photography Wang Yu, Courtesy of the artist and Galerie Urs Meile

Shao Fan

Between Truth and Illusion

Verlengd t/m 18 oktober 2020

De Chinese hedendaagse kunstenaar Shao Fan (Beijing, 1964) combineert kunst en design met een diepgaande kennis van de Chinese cultuur. Hij is een meester in de techniek van de klassieke inkttekening. Op zijn monumentale werken staan merendeel dieren geportretteerd.

Lang leve de haas en het konijn

Fan ziet met name het konijn en de haas als hybride wezens tussen mens en dier. Daarmee sluit hij aan bij een traditie: het konijn en de haas zijn terugkerende onderwerpen in de traditionele Chinese kunst en ambachten. In China heeft men de neiging geen onderscheid te maken tussen deze twee legendarische diersoorten. In de taoïstische traditie worden ze geassocieerd met onsterfelijkheid en een lang leven.

Innovatief en traditioneel

Fan was ook één van de eerste Chinese kunstenaars die de grenzen tussen visuele kunst en design verkende. Hoewel het ontwerp van zijn Ming stoelen innovatief is, zijn ze verbonden met traditionele methoden. De stoelen kunnen worden beschouwd als een sculptuur die een functioneel meubel suggereren. 

Vandaag de dag vergeten wij mensen altijd, bewust of onbewust, dat we een dierlijke kant hebben. Maar die dierlijke kant van onszelf is eigenlijk erg belangrijk.
Shao Fan

A Chinese Journey

Onlangs was het werk van Shao Fan onderdeel van de tentoonstelling A Chinese Journey. Zijn eerste solotentoonstelling in Nederland komt tot stand met steun van de Renschdael Art Foundation en Galerie Urs Meile Lucerne.

  • Foto Joep Jacobs
  • Portrait of Shao Fan, Courtesy of the artist and Galerie Urs Meile
  • Foto Joep Jacobs
  • Portrait of Shao Fan, Photography Wang Yu, Courtesy of the artist and Galerie Urs Meile
  • Foto Joep Jacobs
  • Shao Fan, Afternoon Nap, 2019, old elm wood, 142,5 x 83 x 95 cm. The artist and Galerie Urs Meile, Beijing-Lucerne
  • Shao Fan (Beijing), Portrait, 2013. Private Collection, Switzerland. Courtesy: Galerie Urs Meile, Beijing-Lucerne
  • Shao Fan, Shanshui Hare, 2017. Collection of Erlenmeyer Foundation, Switzerland
  • Foto Joep Jacobs

Catalogus

CatalogusBij de tentoonstelling verschijnt een prachtig geïllustreerde publicatie, een uitgave van WBOOKS. De catalogus vertelt het verhaal van de Chinese kunstenaar Shao Fan. De catalogus is verkrijgbaar in de MuseumShop, via de website van WBooks.nl en in de boekhandel voor €19,95.

Verrassing: samen met WBOOKS heeft het museum de catalogus gratis digitaal beschikbaar gesteld. Veel leesplezier! Klik op de link hieronder voor de digitale catalogus.

Klik hier voor de catalogus

Bekijk ook:

Vaste collectie
Altijd te zien

Geweest

En dehors des murs du palais
4 maart t/m 8 november 2020