Foto Joep Jacobs

Surrealistische topstukken

Van Magritte tot Man Ray

12 januari 2019 t/m 22 februari 2020

Vanaf de eerste helft van 2019 zijn een aantal unieke surrealistische topstukken uit een Brabantse privéverzameling te zien. Waaronder een met wolken beschilderd object van René Magritte, een fotowerk van Man Ray, een frottage van Max Ernst en een werk met echte kogelgaten van Pyke Koch.

De surrealisten wilden met hun kunst de maatschappij veranderen, door mensen te bevrijden van de dwang van de logica en de rede. Ze schilderden absurde taferelen en vormen en verenigden vreemde objecten met elkaar. Hierdoor overbrugden zij de grenzen tussen de uiterlijke wereld en de wereld van de psyche en de verbeelding.

Boek hier je tickets

Anamorfe kunst

De presentatie begint met twee historische anamorfe schilderijen. Een anamorfose is een vertekende afbeelding, die er alleen vanuit een bepaalde hoek of onder bepaalde voorwaarden realistisch uitziet.

Het 17de-eeuwse schilderij Sint Antonius van Padua het kind Christus aanbiddend is een sleutelstuk in de ontwikkeling van het surrealisme. Het surrealisme probeerde de grenzen tussen de uiterlijke wereld en de wereld van de psyche te overbruggen.

Bekijk ook:

Vaste collectie
Altijd te zien

Vaste collectie
Altijd te zien

Verlengd

Vlaamse en Hollandse meesters uit de Gemäldegalerie en het Kupferstichkabinett van de Akademie der bildenden Künste Wien
Verlengd t/m 6 september 2020