Quirinus van Amelsfoort en Franciscus Johannes de Groot, De stad ’s‑Hertogenbosch, 1804-1805. Het Noordbrabants Museum, ’s-Hertogenbosch. Foto: Peter Cox

Trots en zelfbewust

Het departement Brabant in vijftien schilderijen

20 februari t/m 30 mei 2021*

Een bijzondere reeks van 15 schilderijen siert al meer dan 200 jaar ons prachtige gebouw. Wist je dat dit statige gebouw ooit de residentie van een militair gouverneur was? Als je door de paleiszalen of de salons struint, is het makkelijk voor te stellen. Aan deze functie kwam een einde door de Franse revolutie en de verovering van ‘s-Hertogenbosch in 1794 door Franse troepen. Brabant werd zelfstandig en het gebouw werd de zetel van het bestuur van het nieuwe departement. 

Uiteraard moest dat passend worden aangekleed. Het departementaal bestuur gaf de Bossche kunstenaar Quirinus van Amelsfoort daarom een belangrijke opdracht. Samen met een assistent vervaardigde hij in 1805 een reeks van vijftien imposante wapenschilderijen. Elk schilderij moest een verhaal vertellen: over het departement of over een van de zes steden of acht plattelandsdistricten. 

De reeks is nu voor het eerst in bijna 200 jaar weer samengebracht. Hij toont een trots en zelfbewust Brabant, dat na eeuwen van afhankelijkheid opnieuw zelfstandig was geworden.

  • Foto Jan-Kees Steenman
  • Foto Jan-Kees Steenman
  • Foto Jan-Kees Steenman
  • Quirinus van Amelsfoort en Franciscus Johannes de Groot, De stad ’s‑Hertogenbosch, 1804-1805. Het Noordbrabants Museum, ’s-Hertogenbosch. Foto: Peter Cox

Publicatie 'Trots en zelfbewust'

HNBM Trots Zelfbewust OMSLAG DRUK 1 Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie over de bijzondere reeks van vijftien schilderijen. In deze publicatie beschrijven we de historische gebeurtenissen die tot de wedergeboorte van het zelfstandige Brabant en de totstandkoming van deze reeks hebben geleid. Daarna volgen de verhalen achter de afzonderlijke werken. Maar eerst gaan we in op de geschiedenis van het gebouw waarvoor deze vijftien monumentale wapenschilderijen werden vervaardigd, het gouvernement in ’s-Hertogenbosch.

De publicatie is te koop via onze site voor  15, nu met gratis verzendkosten:

Klik hier om de publicatie te bestellen

*Let op: alle data zijn onder voorbehoud.

Bekijk ook:

Paper Tales
13 maart t/m 19 september 2021

Geweest

Oneindige inspiratie
20 februari t/m 30 mei 2021

Geweest

Martien Coppens, Gerrit van Bakel en Johan Claassen
Verlengd t/m 30 mei 2021