Vincent van Gogh, Spittende boerin, 1885, collectie Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch

Van Gogh

doorgelicht

24 juni 2017 t/m 21 januari 2018

Onder de wereldberoemde schilderijen van Vincent van Gogh zit soms een andere voorstelling verborgen. Van Gogh schilderde tussen 1884 en 1888 geregeld zijn eigen kunstwerken over. Vijf schilderijen uit de vaste presentatie in Het Noordbrabants Museum worden technisch onderzocht door middel van röntgen, infraroodfotografie, infraroodreflectografie en strijklichtfotografie.

Van Gogh doorgelicht presenteert de resultaten van dit onderzoek. De bezoeker wordt meegenomen in de wereld van technisch onderzoek en leert over de werkwijze van Van Gogh. Wat zit er onder het verfoppervlak? En waarom nam Van Gogh zijn bestaande doeken opnieuw onder handen?

I.s.m. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Rijksmuseum en Van Gogh Museum

Spittende Boerin

Partnerscholen kruipen in de huid van Van Gogh!

2014 06 28 Opening Parnterscholen Bymarjo 5 Dit jaar sluit de Partnerscholen tentoonstelling aan bij Van Gogh doorgelicht. Ruim 350 leerlingen uit het basis en voortgezet onderwijs van de Partnerscholen van Het Noordbrabants Museum zijn in de huid van Van Gogh gekropen en hebben zich verdiept in zijn manier van schilderen. Vervolgens hebben ze hun zelfgemaakte kunstwerk onderzocht net zoals de onderzoekers de echte Van Gogh’s hebben doorgelicht. Bezoekers kunnen stemmen op de Partnerschool van het jaar. De tentoonstelling is van 1 juli tot 2 september 2017 te zien in het Medialab op de eerste verdieping van het paleis.