Foto Joep Jacobs

Het Verhaal van Brabant

Een belevenis voor iedereen

Let op: deze zaal is gesloten i.v.m. werkzaamheden tot het najaar.

Het Verhaal van Brabant presenteert de geschiedenis, cultuur en kunst van Brabant. Je wandelt door de hoogte- en dieptepunten van Brabant aan de hand van kunst en voorwerpen, ondersteund door multimedia.

Momenteel wordt de zaal aangepast. De meeste kunst en voorwerpen zijn ondergebracht in ons depot. Sommige stukken vonden tijdelijk een ander onderkomen. Zo is de drukpers van Palier ondergebracht in het Nederlands Drukkerij Museum in Etten-Leur en stond de maquette van 's-Hertogenbosch tijdelijk in het provinciehuis van Noord-Brabant.

Maquette van 's-Hertogenbosch

De onderstaande maquette uit 1985 kwam tot stand naar aanleiding van de 800ste verjaardag van 's-Hertogenbosch. Het is het resultaat van diepgaand bouwhistorisch onderzoek, uitgebreide archiefstudie en het bestuderen van schilderijen waar de stad op voorkomt.

  • Foto Marc Bolsius

Je ziet Den Bosch zoals het er in 1794 uitzag, bij de komst van de Franse revolutionaire legers. Tegelijk krijg je een idee van de eeuwen daarvoor, omdat er tussen de late Middeleeuwen, dat is de bloeitijd van Den Bosch, en 1800 betrekkelijk weinig veranderde.

Een groot verschil met de huidige stad is dat toentertijd de vestingwerken nog intact waren. De windmolens op de wallen bepalen mede het stadssilhouet. De markt bevindt zich centraal. In het midden vooraan is een grote, symmetrisch opgebouwde groene ruimte te zien. Dat is tegenwoordig onze beeldentuin.

Wil je meer weten over Den Bosch anno 1794?

Klik hier voor de video's

Bekijk ook:

Nieuwe presentatie
Altijd te zien

Vaste collectie
Altijd te zien

Thijs Segers
4 september t/m 21 november 2021