Kunst in Nederland rond 1915-1925

Een bloemlezing

27 februari t/m 13 september 2020 (datum volgt)

Niet alleen musea verzamelen kunst, ook diverse particulieren hebben in de loop der jaren fantastische collecties opgebouwd. Deze verzamelingen worden niet vaak aan het publiek getoond. Daarom is het bijzonder dat een Brabantse verzamelaar een keuze uit zijn collectie tijdelijk beschikbaar stelt aan Het Noordbrabants Museum.

Een kleine greep uit de Nederlandse kunst van 1915-1925 laat de diversiteit in kunststromingen van deze periode zien. Het impressionisme, waarin kunstenaars als George Hendrik Breitner en Marius Bauer werkten, maakte plaats voor nieuwe ontwikkelingen. Zo schilderde Dirk Smorenberg gestileerde landschappen in zachte, lichte kleuren.

Tegelijkertijd ontstond er in het werk van Piet van Wijngaerdt een donkere, expressieve beeldtaal met nadruk op lijn en kleur, die Leo Gestel en Matthieu Wiegman ieder op een eigen manier toepasten. De collagekunst van Thijs Rinsema en de geometrische schilderijen van Wobbe Alkema laten zien dat ook non-figuratieve kunst een opkomst maakte.

• Foto Peter Cox

Bekijk ook:

Verlengd

Between Truth and Illusion
Verlengd t/m 18 oktober 2020

Vaste collectie
Altijd te zien

Verlengd

En dehors des murs du palais
Verlengd t/m 8 november 2020