Gijs van Lith, After Nurture (No. 1), 2019. Collectie Het Noordbrabants Museum. Foto Peter Cox

Moderne en hedendaagse kunst

Vaste collectie

Altijd te zien

In de Quistvleugel op de begane grond van het museum wordt een uitmuntende selectie uit onze vaste collectie geëxposeerd. Een mooie mix van schilderijen, foto’s en sculpturen van Brabantse kunstenaars met een internationaal oeuvre, waaronder Mark Manders, Henk Visch, René Daniëls en JCJ Vanderheyden.

Aanwinsten

Momenteel worden er ook recente aanwinsten getoond van onder andere Thomas Trum, Jolanda van Gennip, Eelco Brand en Gijs van Lith. Wil jij meer weten over deze kunstenaars? Bekijk dan de accordion hieronder.

Thomas Trum
Onder de noemer Brabantse Nieuwe maakte Thomas Trum (Rosmalen, 1989) in 2018 speciaal voor in de Tuingalerij het monumentale werk Two Orange Lines, dat hij direct op de muur aanbracht. Zoals de titel al aangeeft, gaat het om twee lijnen in oranje verf die in twee continue bewegingen op de muur gezet zijn. Helaas kon dit werk niet behouden blijven. Reden voor het museum om een ander werk van de kunstenaar aan te kopen. Dat is One Purple Line 06 geworden.

Thomas_Trum__One_Purple_Line_06__2019

Thomas Trum, One Purple Line 06, 2019. Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch, hommage aan Paul en Huguette, 11 oktober 2019

Jolanda van Gennip
Het werk van Jolanda van Gennip (Terheijden, 1965) ontstaat organisch. Ze werkt vaak enkele maanden aan het laag over laag op het doek aanbrengen van de verf. Jolanda van Gennip volgt nooit een schets of een vooropgesteld idee. De dikke korst olieverf komt op een spontane wijze tot stand. Wat ontstaat is een ware verfexplosie waarbij de zwaarte van de verf, de gecreëerde diepte en de kleurenpracht een onuitwisbare indruk nalaten.

jolandavangennip

Jolanda van Gennip, Call me Mud, 2010. Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch

Eelco Brand
Na een start als kunstschilder midden jaren 90 verruilde Eelco Brand (Rotterdam, 1969) al snel de kwast voor de computer. Daarmee maakt hij 3D-animaties waarin imaginaire landschappen worden gecreëerd die van een enorme precisie en schoonheid zijn. Het video-drieluik is een eerbetoon aan de Brabantse zonen Vincent van Gogh, Jeronimus Bosch en Jan Sluijters. Met het eerste deel van dit drieluik won Eelco Brand in december 2018 de allereerste Will en Jan van Hoof Kunstprijs Noord-Brabant.

M10P5400

Gijs van Lith
In het werk van Gijs van Lith (Eindhoven, 1984) staat het ontstaansproces van het kunstwerk centraal, waarin de keuze van schildersmaterialen en de werkwijze een voorname rol spelen. Ook het materiaal van de drager van een schilderij acht Van Lith net zo belangrijk als de materie waarmee gewerkt wordt. Zo kan bijvoorbeeld de structuur van een raster waarop hij schildert mede bepalend zijn voor het uiteindelijke resultaat. De onderlegger van het werk gaat zo een wisselwerking aan met de verschillende aspecten van het artistieke proces: verfstoffen, compositie, kleuren en, niet onbelangrijk, de wijze van werken. Van Lith schildert laag na laag, maar krabt en schuurt ook weer weg, regelmatig ‘tot op het bot’, waardoor de huidstructuur van het doek kraters en holen, ophopingen en gaten kan gaan vertonen.

Gijs_van_Lith__After_Nurture__no._1___2019._Foto_Peter_Cox.jpg

Gijs van Lith, After Nurture (no. 1), 2019. Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch

In memoriam - Jan de Bie

Jan de Bie
Het kunstenaarschap van Jan de Bie ('s-Hertogenbosch, 1946-2021) strekt zich uit over zeker veertig jaar. In deze tijd heeft hij een veelzijdig oeuvre opgebouwd waarin hij zijn rijke binnenwereld vertaalde naar beeld. De Bie volgde een kunstopleiding in 's-Hertogenbosch. Hij ontwikkelde zich, naast zijn schilderwerk, tot een meester in grafische technieken als de houtdruk en linosnede.
  • Foto Jan-Kees Steenman
  • Foto Jan-Kees Steenman
  • Foto Jan-Kees Steenman
  • Foto Jan-Kees Steenman

Will en Jan van Hoof Kunstprijs Noord-Brabant

Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan een Brabantse kunstenaar met bewezen talent. De prijs is, naast een blijk van waardering, een impuls ter stimulering: de winnaar ontvangt een stipendium óf een opdracht ten behoeve van de collectie van Het Noordbrabants Museum. Het is een samenwerking tussen het Will en Jan van Hoof Fonds en Het Noordbrabants Museum. Eerdere prijswinnaars waren Eelco Brand en L.J.A.D. Creyghton.

Deze werken bieden een mooi overzicht van haar veelzijdigheid.
Conservator 20ste- en 21ste-eeuwse kunst, Hans November

In 2020 is de prijs uitgereikt aan Margriet Luyten (Venlo, 1952). Luyten beoefent vele genres: beeldhouwkunst, fotografie, film- en textielkunst, waarbij het verstrijken van de tijd als hoofdthema dient. Voor de prijs selecteerde het museum zes van haar werken: twee sculpturen, drie prenten en een wandkleed. Deze werken bieden een mooi overzicht van haar veelzijdigheid en zijn te zien in de Aanwinstenzaal.

Margriet Luyten       Nqberliniv        Nachtverblijfslangenburgi

De crème de la crème van de Belgische hedendaagse kunst

Niet alleen musea verzamelen kunst, ook diverse particulieren hebben in de loop der jaren fantastische collecties opgebouwd. Deze verzamelingen worden niet vaak aan het publiek getoond. Daarom is het bijzonder dat een Brabantse verzamelaar een keuze uit zijn collectie tijdelijk beschikbaar stelt aan Het Noordbrabants Museum. Benieuwd? Lees hier meer over deze tijdelijke tentoonstelling.

Dynamisch kunstklimaat

In de Tuingalerij exposeert het museum doorlopend werk van jonge, talentvolle Brabantse kunstenaars, onder de noemer Brabantse Nieuwe. Het museum speelt daarmee in op het dynamische kunstklimaat in Brabant. Avans Hogeschool sponsort deze tentoonstellingenreeks.

Bekijk ook:

Thijs Segers
4 september t/m 21 november 2021

en niets anders
11 juni t/m 21 november 2021