Foto Joep Jacobs

Moderne en hedendaagse kunst

Vaste collectie

Let op: tijdelijk gesloten

Op dit moment werken wij hard aan een nieuwe inrichting van deze zaal. 

In de Quistvleugel wordt een uitmuntende selectie uit onze vaste collectie geëxposeerd. Een mooie mix van schilderijen, foto’s en sculpturen van Brabantse kunstenaars met een internationaal oeuvre, waaronder Mark Manders, Henk Visch en René Daniëls.

Aanwinsten

Momenteel worden er ook recente aanwinsten getoond van onder andere Thomas Trum, Eelco Brand, Gijs van Lith en L.J.A.D. Creyghton. Wil jij meer weten of deze kunstenaars? Kijk dan hieronder voor meer informatie.

Thomas Trum
Onder de noemer Brabantse Nieuwe maakte Thomas Trum (Rosmalen, 1989) in 2018 speciaal voor in de tuingalerij het monumentale werk Two Orange Lines, dat hij direct op de muur aanbracht. Zoals de titel al aangeeft, gaat het om twee lijnen in oranje verf die in twee continue bewegingen op de muur gezet zijn. Helaas kon dit werk niet in situ behouden blijven. Reden voor het museum om een ander werk van de kunstenaar aan te kopen. Dat is One Purple Line 06 geworden. M10P5414
Eelco Brand
Na een start als kunstschilder midden jaren negentig verruilde Eelco Brand (Rotterdam, 1969) al snel de kwast voor de computer. Daarmee maakt hij 3D-animaties waarin imaginaire landschappen worden gecreëerd die van een enorme precisie en schoonheid zijn. De recent aangekochte video-drieluik is een eerbetoon aan de Brabantse zonen Vincent van Gogh, Jeronimus Bosch en Jan Sluijters. Met het eerste deel van dit drieluik won Eelco Brand in december 2018 de allereerste ‘Will en Jan van Hoof Kunstprijs Noord-Brabant’. M10P5400
Gijs van Lith
In het werk van Gijs van Lith (Eindhoven, 1984) staat het ontstaansproces van het kunstwerk centraal, waarin de keuze van schildersmaterialen en de werkwijze een voorname rol spelen. Ook het materiaal van de drager van een schilderij acht Van Lith net zo belangrijk als de materie waarmee gewerkt wordt. Zo kan bijvoorbeeld de structuur van een raster waarop hij schildert mede bepalend zijn voor het uiteindelijke resultaat. De onderlegger van het werk gaat zo een wisselwerking aan met de verschillende aspecten van het artistieke proces: verfstoffen, compositie, kleuren en, niet onbelangrijk, de wijze van werken. Van Lith schildert laag na laag, maar krabt en schuurt ook weer weg, regelmatig ‘tot op het bot’, waardoor de huidstructuur van het doek kraters en holen, ophopingen en gaten kan gaan vertonen.
L.J.A.D. Creyghton
De Nederlandse fotograaf L.J.A.D. Creyghton (Apeldoorn, 1954) is een van de bekendste landschapsfotografen in Nederland. Van de reeds jarenlang in Brabant werkzame Creyghton heeft het museum, naast verschillende prachtige werken van landschappen rond Heeze, Riel en Haaren, ook de computeranimatie Digitaal Monument voor JCJ Vanderheyden in zijn collectie. Bijna één jaar nadat L.J.A.D. Creyghton als laureaat van de tweede Will en Jan van Hoof Kunstprijs Noord-Brabant bekendgemaakt werd, heeft hij de volledige fotoreeks die hij in opdracht van het museum maakte, voltooid. Het resultaat is nu te zien.

Creyghton2

  • Foto Joep Jacobs
  • Foto Joep Jacobs
  • Foto Joep Jacobs

Evolutie van Brabantse hedendaagse kunstenaars

Het Noordbrabants Museum verzamelt sinds de jaren tachtig bewust het werk van Brabantse hedendaagse kunstenaars. Een selectie daarvan is te zien in de collectiepresentatie in de Quistvleugel op de begane grond van het museum. Aanpalend exposeert het museum in de tuingalerij doorlopend werk van jonge, talentvolle Brabantse kunstenaars, onder de noemer Brabantse Nieuwe. Het museum speelt daarmee in op het dynamische kunstklimaat in Brabant.

Bekijk ook:

Nieuw

Martien Coppens, Gerrit van Bakel en Johan Claassen
7 november 2020 t/m 21 februari 2021

Liza Wolters
3 oktober t/m 13 december 2020

Een bloemlezing
Met o.a. George Hendrik Breitner