Foto Marc Bolsius

Oude kunst

Met Bruegel, Van Thulden en navolgers van Bosch

Altijd te zien

Uit de tijd van Pieter Bruegel de Oude vind je landschappen, allegorische voorstellingen en portretten. Ook tonen we werk van de navolgers van Jheronimus Bosch. Daarnaast zijn er uit de hoogtijdagen van de Barok schilderijen te zien van Theodoor van Thulden en Thomas Willeboirts Bosschaert.

Nalatenschap van Bosch en Bruegel

Jheronimus Bosch (ca. 1450-1516) en Pieter Bruegel de Oude (ca. 1526-1569) behoren tot de belangrijkste schilders van de Brabantse kunst en volkscultuur. Bosch verbeeldt naast religieuze onderwerpen ook spreekwoorden en volksgebruiken uit zijn tijd. De afzichtelijke en vaak grappige fantasiewezens die naar het laatste oordeel verwijzen, vormen zijn handelsmerk. 

Ruim een generatie later begint Bruegel zijn schilderscarrière. Zijn onderwerpskeuze toont de invloed van Bosch. Later ontwikkelt hij zijn eigen stijl met het boerengenre als hoofdthema. Religieuze onderwerpen maakt hij eigentijds door bijvoorbeeld op de achtergrond van een kruisiging de stad Antwerpen te laten zien. 

Hun invloed blijkt uit de vele navolgers en kopieerders. Destijds was kopiëren onderdeel van een schildersopleiding en werden bekende schilderijen gekopieerd voor de kunstmarkt. Tegenwoordig wordt een kopie niet voor vol aangezien. 

  • Foto Jan-Kees Steenman
  • Foto Jan-Kees Steenman
  • Foto Jan-Kees Steenman
  • Foto Jan-Kees Steenman

Van Thuldenzaal

Interactieve verdiepingsschermen met de hoogtepunten uit de collectie vormen een toegankelijke informatievoorziening. 

Zilverkabinet

Centraal in dit deel van het museum staat een intiem zilverkabinet met een spectaculaire presentatie 17de- en 18de-eeuws Bosch' zilver. Het zilverwerk is vervaagd in Brabantse steden als Bergen op Zoom, Breda en 's-Hertogenbosch. De wanden van deze zaal zijn versierd met bijpassende 17de-eeuwse bloemstillevens. 

Meer weten?

Visioenen Van Een GenieWil je meer weten over oude meesters? Bestel dan de catalogus Meesterwerken uit Wenen naar de gelijknamige tentoonstelling. Of ontdek meer over het leven van Jheronimus Bosch in Jheronimus Bosch: Visioenen van een genie of Uit de stal van Bosch. De catalogi zijn nu verkrijgbaar met korting en gratis verzendkosten.

Naar de boekenshop

Bekijk ook:

Vaste collectie
Altijd te zien

Een belevenis voor iedereen
Tijdelijk gesloten vanwege werkzaamheden

Nieuwe presentatie
Altijd te zien