Het Noordbrabants Museum - foto Joep Jacobs

Programma 2020

Bekijk de tentoonstellingen

Van Goghs intimi. Vrienden, familie, modellen

21 sep 2019 – 12 jan 2020

Vincent van Gogh was een gepassioneerd man. Zijn relaties waren vaak sterk en langdurig, maar hij wist met zijn uitgesproken karakter ook mensen van zich te vervreemden. Aan de hand van schilderijen, tekeningen, brieven en documenten geeft Van Goghs intimi een brede blik op de personen die een belangrijke rol speelden in zowel het leven als het werk van Vincent van Gogh. Maak kennis met de man achter de kunstenaar!

Karin Borghouts. Vincent was here

21 sep 2019 – 12 jan 2020

Nadat ze de Van-Goghreproductie fotografeerde in haar verbrande ouderlijke huis, werd Karin Borghouts zich bewust van haar jeugdherinnering aan dit werkje en de invloed ervan op haar beeldend geheugen. Karin heeft Vincents traject meerdere keren gevolgd en gefotografeerd: Zundert, de Borinage, Etten, Nuenen, Drenthe, Londen, Antwerpen, Parijs, Arles, Saint-Rémy-de-Provence, Auvers sur Oise… Vincent was here.

Hans van Hoek. Kimono’s

21 sep 2019 – 19 jan 2020

Hans van Hoek is een Brabantse kunstschilder,  aquarellist, keramist en houtsnijder. Kenmerkend is dat hij vaak sculpturale lijsten om zijn schilderijen maakt. Het Noordbrabants Museum presenteert een reeks van 11 schilderijen met kimono’s. Van Hoek schildert steeds dezelfde kimono op een andere manier. Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door BorzoGallery.

Shao Fan. Between Truth & Illusion

15 feb – 14 jun 2020

De Chinese kunstenaar Shao Fan (1964, Beijing) combineert kunst en design met een diepgaande kennis van de Chinese cultuur. Hij is een meester in de techniek van de klassieke inkttekening. Zijn monumentale werken tonen dieren zoals apen en hazen. Shao Fans eerste solotentoonstelling komt tot stand met steun van de Renschdael Art Foundation en Galerie Urs Meile Lucerne.

Meesterwerken uit Wenen. Vlaamse en Hollandse meesters uit de Gemäldegalerie en het Kupferstichkabinett van de Akademie der bildenden Künste Wien

15 feb – 14 jun 2020

Ruim 50 topstukken uit deze relatief onbekende maar indrukwekkende Weense collectie komen naar Het Noordbrabants Museum. De expositie toont werken van Nederlandse en Vlaamse meesters, waaronder Peter Paul Rubens, Anthony van Dyck en Rembrandt van Rijn. Het is de eerste keer dat zo’n groot deel van de collectie in het buitenland wordt getoond.

Tatsuo Miyajima

4 jul – 18 okt 2020

De Japanse kunstenaar Tatsuo Miyajima (Tokio, 1957) had eerder solo tentoonstellingen in o.a. Sydney, Beijing en San Francisco. Hij staat bekend om zijn sculpturen en installaties, opgebouwd met LED-tellers van verlichte cijfers. De cijfers kenmerken de oneindige reis van het leven. Zijn artistieke uitgangspunten zijn: “Keep Changing, Connect with Everything, Continue Forever.”

Een geschiedenis van de Nederlandse populaire cultuur in 100 voorwerpen

20 jun – 27 sep 2020

In samenwerking met de Volkskrant en uitgeverij Thomas Rap presenteert Het Noordbrabants Museum Een Geschiedenis van de Nederlandse populaire cultuur in 100 voorwerpen. Ieder voorwerp, geselecteerd door twee journalisten van de Volkskrant, heeft een eigen verrassend verhaal. Samen vormen deze verhalen een unieke cultuurhistorische tentoonstelling.

  • Vincent van Gogh, L’Arlésienne (Madame Ginoux), 1890. Galleria Nazionale d’Arte Moderna e Contemporanea, Rome
  • Karin Borghouts, De Collse watermolen, 2018
  • Foto Paul van Rosmalen | Atelierfoto Hans van Hoek
  • Shao Fan (Beijing), Portrait, 2013. Private Collection, Switzerland. Courtesy: Galerie Urs Meile, Beijing-Lucerne
  • Zelfportret op 15-jarige leeftijd, Anthony van Dyck, 1614. Gemäldegalerie van de Akademie der bildenden Künste in Wenen
  • Tatsuo Miyajima, Five Opposite Circle, 1992 (installation). Foto: MA Siliang. Courtesy Shanghai Minsheng Art Museum
  • Lou Ottens (Philips), Cassettebandje, 1963. Foto: Annabel Miedema