Foto Joep Jacobs

Surrealistische topstukken

Van Dali tot Magritte

12 januari 2019 t/m 16 februari 2020

Vanaf de eerste helft van 2019 zijn een aantal unieke surrealistische topstukken uit een Brabantse privéverzameling te zien. Waaronder een metronoom van Salvador Dali, een met wolken beschilderd object van René Magritte, een fotowerk van Man Ray, een frottage van Max Ernst en een werk met echte kogelgaten van Pyke Koch.

De surrealisten wilden met hun kunst de maatschappij veranderen, door mensen te bevrijden van de dwang van de logica en de rede. Ze schilderden absurde taferelen en vormen en verenigden vreemde objecten met elkaar. Hierdoor overbrugden zij de grenzen tussen de uiterlijke wereld en de wereld van de psyche en de verbeelding.

Let op: de surrealistische topstukken zijn uitsluitend toegankelijk in combinatie met een geldig dagticket en time slot voor Van Goghs intimi. Boek dit ticket voorafgaand aan je bezoek in de online ticketshop.

Boek hier je tickets
  • Foto Joep Jacobs
  • Foto Joep Jacobs
  • Foto Joep Jacobs

Anamorfe kunst

De presentatie begint met twee historische anamorfe schilderijen. Een anamorfose is een vertekende afbeelding, die er alleen vanuit een bepaalde hoek of onder bepaalde voorwaarden realistisch uitziet.

Het 17de-eeuwse schilderij Sint Antonius van Padua het kind Christus aanbiddend is een sleutelstuk in de ontwikkeling van het surrealisme. Het surrealisme probeerde de grenzen tussen de uiterlijke wereld en de wereld van de psyche te overbruggen.

Bekijk ook:

Vrienden, familie, modellen
21 september 2019 t/m 12 januari 2020

Vaste collectie
Altijd te zien

Kimono's
21 september 2019 t/m 19 januari 2020