Foto Jan-Kees Steenman

Van Gogh in Brabant

Werken uit Vincent van Goghs Brabantse periode

Altijd te zien

In Van Gogh in Brabant ontdek je de sterke band tussen Vincent van Gogh (1853-1890) en zijn geboorteprovincie. De presentatie laat naast 12 werken van Van Gogh ook brieven, persoonlijke documenten, foto's, animaties en andere objecten zien.

Het Noordbrabants Museum herbergt als enige museumlocatie in Zuid-Nederland originele werken van Vincent van Gogh. De presentatie gaat in op Van Goghs ontwikkeling als schilder en belicht de belangrijkste thema’s uit zijn Brabantse periode: de landelijke omgeving, het boerenleven en het stilleven.

  • Foto Jan-Kees Steenman
  • Foto Jan-Kees Steenman
  • Foto Jan-Kees Steenman
  • Foto Jan-Kees Steenman
Dat is echt Brabant en ik houd er zoo veel van...
Vincent van Gogh

Vincent van Gogh en Brabant

Vincent Van Gogh , Collse Watermolen , 1884, Collectie Het Noordbrabants MuseumVincent van Gogh (1853-1890) is een van de meest bekende schilders ter wereld. Toch weten maar weinig mensen dat hij oorspronkelijk uit Brabant kwam. Hij werd geboren in Zundert en heeft gedurende zijn leven op verschillende plaatsen in Brabant gewoond.

Hier zette hij zijn eerste stappen richting het kunstenaarschap. Zijn liefde voor Brabant en het Brabantse landschap zou hij altijd houden.

Gratis online lezing

Wil je meer weten over het leven van Van Gogh? Kijk dan de gratis online lezing terug via hnbm.nl/lezingen.

Marieke Lucas Rijneveld

IMG 20201115 125050 120Speciaal voor deze presentatie schreef ‘International Booker Prize winnaar’ Marieke Lucas Rijneveld een gedicht over Van Gogh. Door het lezen van zijn brieven en bestuderen van zijn werk ontstond een poëtisch drieluik dat de gedachtegang en gevoelens van Van Gogh pakkend verwoordt. Marieke Lucas sprak dit gedicht zelf in bij de eveneens als drieluik gemaakte film van Roel van Tour, te zien op grote schermen bij binnenkomst van de zaal. De krachtige beelden van de onaangetaste plekken die Brabant nog kent en de rake woorden van Marieke Lucas brengen de bezoeker onmiddellijk naar het Brabantse boerenleven van toen én daarmee naar de wereld van Van Gogh.

Digitaal bezoek

Vangogh1Omdat een open museum de komende tijd niet vanzelfsprekend is, kun je de presentatie digitaal bezoeken. De inmiddels vaste presentator van de online museumtour, Lucas De Man, voert je mee door de nieuwe presentatie. Met de nodige humor en onuitputtelijke nieuwsgierigheid vraagt hij onze conservator Helewise Berger alles over het leven van Van Gogh.

De tour is gratis te bekijken via 
www.hnbm.nl/tour.

Aankoop 'Kop van een vrouw'

In 2020 kocht het museum het portret Kop van een vrouw door Vincent van Gogh aan. Daarmee brengen we opnieuw een stukje van Vincents Brabantse verleden terug naar huis. De aankoop past bij de ambitie van het museum om in Van Goghs geboorteprovincie een mooi overzicht te laten zien van zijn Brabantse oeuvre. Deze bijzondere aankoop is mogelijk geworden dankzij de hartverwarmende steun van de deelnemers van de BankGiro Loterij, Het Noordbrabants Museum Fonds, Fonds Merifin, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, John & Patricia Groenewoud en JK Art Foundation.

Over het portret

In Van Goghs Brabantse werk is dit portret relatief kleurrijk omdat hij hier een lichte, gekleurde achtergrond toepaste waarbij het gezicht duidelijk leesbaar is. Vincent Van Gogh schilderde graag boeren en landarbeiders in de omgeving van Nuenen. Met hun doorleefde gezichten vertegenwoordigden zij het zware boerenleven. Dit schilderij Kop van een vrouw is onderdeel van een belangrijke serie van 47 kopstudies die Van Gogh maakte als voorbereiding op het schilderen van mensfiguren. Kort na deze studies schildert hij zijn eerste meesterwerk De aardappeleters. Het markante gezicht van de vrouw in dit portret is door Van Gogh meer dan eens vast gelegd. dat hij kort na deze studies maakte. Van Gogh heeft het markante gezicht van deze vrouw vaker vastgelegd, mogelijk is zij dus één van zijn favoriete modellen geweest.

Meer weten?

Van Goghs IntimiWil je meer weten over Vincent van Gogh en zijn leven? Bestel dan de catalogus Van Goghs intimi. Dit boek verscheen bij onze gelijknamige tentoonstelling. In Van Goghs initimi komen de belangrijkste personen aan bod, van zijn jaren in Brabant en Den Haag, de periodes in Parijs en Zuid-Frankrijk tot aan zijn dood in Auvers-sur-Oise. De catalogus is nu verkrijgbaar met korting en gratis verzendkosten. Klik hier om de online boekenshop te bezoeken.

Bekijk ook:

Nieuw

Jesse Fischer
27 november 2021 t/m 6 februari 2022

Een belevenis voor iedereen
Tijdelijk gesloten vanwege werkzaamheden

Een stukje geschiedenis