Vincent van Gogh, Kop van een vrouw, februari-maart 1885. Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch. Foto: Peter Cox

Van Gogh in Het Noordbrabants Museum

Werken uit Vincent van Goghs Brabantse periode

NIEUWS

2 september 2020

Met de aankoop van het portret Kop van een vrouw door Vincent van Gogh brengt Het Noordbrabants Museum opnieuw een stukje van Vincents Brabantse verleden terug naar huis. De aankoop past bij de ambitie van het museum om in Van Goghs geboorteprovincie een mooi overzicht te laten zien van zijn Brabantse oeuvre. 
Deze bijzondere aankoop is mogelijk geworden dankzij de hartverwarmende steun van de deelnemers van de BankGiro Loterij, Het Noordbrabants Museum Fonds, Fonds Merifin, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, John & Patricia Groenewoud en JK Art Foundation.

Over het portret

In Van Goghs Brabantse werk is dit portret relatief kleurrijk omdat hij hier een lichte, gekleurde achtergrond toepaste waarbij het gezicht duidelijk leesbaar is.
Vincent Van Gogh schilderde graag boeren en landarbeiders in de omgeving van Nuenen. Met hun doorleefde gezichten vertegenwoordigden zij het zware boerenleven. Dit schilderij Kop van een vrouw is onderdeel van een belangrijke serie van 47 kopstudies die Van Gogh maakte als voorbereiding op het schilderen van mensfiguren. Kort na deze studies schildert hij zijn eerste meesterwerk De aardappeleters. Het markante gezicht van de vrouw in dit portret is door Van Gogh meer dan eens vast gelegd. dat hij kort na deze studies maakte. Van Gogh heeft het markante gezicht van deze vrouw vaker vastgelegd, mogelijk is zij dus één van zijn favoriete modellen geweest.

  • Vincent van Gogh, Kop van een vrouw, februari-maart 1885. Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch. Foto: Peter Cox
Dat is echt Brabant en ik houd er zoo veel van...
Vincent van Gogh

Vincent van Gogh en Brabant

Vincent Van Gogh , Collse Watermolen , 1884, Collectie Het Noordbrabants MuseumVincent van Gogh (1853-1890) is een van de meest bekende schilders ter wereld. Toch weten maar weinig mensen dat hij oorspronkelijk uit Brabant kwam. Hij werd geboren in Zundert en heeft gedurende zijn leven op verschillende plaatsen in Brabant gewoond. Hier zette hij zijn eerste stappen richting het kunstenaarschap. Zijn liefde voor Brabant en het Brabantse landschap zou hij altijd houden.

Van Gogh in Het Noordbrabants Museum

M2408571Het Noordbrabants Museum herbergt als enige museumlocatie in Zuid-Nederland originele werken van Vincent van Gogh. Samen vertellen zij het verhaal van de Brabantse oorsprong van de kunstenaar en zijn grote fascinatie voor het boerenleven. Momenteel zijn de werken van de kunstenaar te zien in het Van Gogh paviljoen. Maart 2021 wordt een geheel nieuwe en grotere permanente presentatie over Vincent van Gogh geopend.

Ontdek meer over de Van Gogh collectie van het museum

Bekijk ook:

Verwacht
Tijdelijk gesloten

Een belevenis voor iedereen
Tijdelijk gesloten

Tijdelijk gesloten

Een stukje geschiedenis