Cornelis van Spaendonck, Koolroos, 1800. Het Noordbrabants Museum, ’s-Hertogenbosch

De geur van succes

Gerard & Cornelis van Spaendonck, bloemschilders in Parijs

26 april t/m 25 augustus 2019

De Brabantse broers Gerard (Tilburg, 1746 – 1822, Parijs) en Cornelis (Tilburg, 1756 – 1839, Parijs) van Spaendonck leerden het schildersvak in Antwerpen. Met Gerard voorop vertrokken ze van daaruit naar Parijs waar ze snel carrière maakten als schilders van bloemen.

Uit kunsthistorisch onderzoek is gebleken dat de positie van beide kunstenaars in het artistieke milieu van Parijs rond 1800 aanzienlijk was. Dat brengt het museum ertoe het werk te herwaarderen door deze in een breder perspectief te presenteren.

  • Cornelis van Spaendonck, Koolroos, 1800. Het Noordbrabants Museum, ’s-Hertogenbosch
  • Foto Joep Jacobs
  • Gerard van Spaendonck, Bloemen in een albasten vaas en vruchten op marmeren blad, 1781. Het Noordbrabants Museum, ’s-Hertogenbosch
  • Foto Joep Jacobs

Een historische én artistieke revolutie

Tulp (1)De expositie toont bloemstillevens, miniaturen op snuifdoosjes, gravures met botanische studies, brieven en portretten van beide broers. Met ruim 30 objecten uit eigen collectie bezit Het Noordbrabants Museum de grootste collectie werken van de gebroeders Van Spaendonck in Nederland. Deze tentoonstelling wordt verrijkt met historische objecten uit de bewogen periode waarin zij leefden, zoals bijvoorbeeld een guillotine. Reis terug in de tijd naar de Franse revolutie, waar de twee broers zich in het midden van de chaos in Parijs ontpopten tot de grootste bloemschilders van Nederlandse bodem.                                                                                                                                                                                            Ook wordt in de tentoonstelling een verkorte versie van de NTR documentaire Hollanders in Parijs getoond, over het leven van Gerard van Spaendonck in de Franse hoofdstad. De volledige aflevering en andere afleveringen uit de serie zijn te vinden op de website van NTR.

Catalogus

Geur Van Succes 3D Small ImageBij de tentoonstelling verschijnt een prachtig geïllustreerde publicatie, een uitgave van WBOOKS, geschreven door conservator Paul Huys Janssen. De catalogus vertelt het verhaal van de twee broers van Spaendonck en hun carrière in de Beau Monde van Parijs. Hoe ze zowel voor koning Lodewijk XVI als voor Napoleon Bonaparte werkten en een invloedrijke positie in de Parijse kunstwereld wisten te veroveren.
Vanaf 26 april verkrijgbaar in de MuseumShop en de boekhandel voor €24,95.

Koop tickets

Tickets voor de tentoonstelling De Geur van Succes zijn te koop aan de kassa van het museum of via de ticketshop. Het is niet noodzakelijk om tickets voorafgaand aan het museumbezoek te reserveren. Met een Museumkaart of een andere kortingspas kun je meteen doorlopen naar de toegangscontrole.

Koop tickets

Bekijk ook

Het Verhaal van Brabant

Vincent van Gogh en Jheronimus Bosch
Altijd te zien

Oude kunst

Met Brueghel , Van Thulden en Bosschaert
Altijd te zien