Foto Joep Jacobs

Jan Sluijters

Vaste collectie

Altijd te zien

Het Noordbrabants Museum heeft een grote collectie van het werk van kunstenaar Jan Sluijters (1881-1957). Hij is een meester van het Hollands modernisme. Deze kunstenaar is voor Het Noordbrabants Museum een belangrijke kunstenaar. Hij is geboren en getogen in ’s-Hertogenbosch. Het was hier dat de jonge Sluijters zijn eerste stappen in de richting van het kunstenaarschap zette.

Een mooi overzicht van de kunstwerken van Jan Sluijters is te zien in de Paleiszalen op de begaande grond van het museum. Deze zalen zijn ingericht op basis van drie thema’s: landschappen,  portretten en figuurstudies. Deze onderwerpen komen steeds terug in zijn oeuvre.

  • Foto Joep Jacobs
  • Foto Joep Jacobs
  • Foto Joep Jacobs

Het modernisme

Natuurlijk hangen er publiekslievelingen zoals het portret van zijn dochter Liesje is jarig maar ook Brabantse landschappen en experimenten waaronder Kubistisch damesportret en luminisme zoals de voorstudie van Café de Nuit.

De kunstwerken van Jan Sluijters worden aangevuld met enkele schilderijen van tijdgenoten, zoals Piet Mondriaan en Gustaaf de Smet. Kunstenaars die net als Sluijters zich lieten beïnvloeden door het modernisme van begin 20e eeuw.

Bekijk ook:

Vaste collectie
Altijd te zien

Tijdelijk gesloten

Met Bruegel, Van Thulden en Bosschaert
Altijd te zien

Geweest

Vlaamse en Hollandse meesters uit de Gemäldegalerie en het Kupferstichkabinett van de Akademie der bildenden Künste Wien
Verlengd t/m 6 september 2020