Foto Joep Jacobs

Jan Sluijters

Vaste collectie

Altijd te zien

Het Noordbrabants Museum heeft een grote collectie van het werk van kunstenaar Jan Sluijters (1881-1957). Hij is een meester van het Hollands modernisme. Deze kunstenaar is voor Het Noordbrabants Museum een belangrijke kunstenaar. Hij is geboren en getogen in ’s-Hertogenbosch. Het was hier dat de jonge Sluijters zijn eerste stappen in de richting van het kunstenaarschap zette.

Een mooi overzicht van de kunstwerken van Jan Sluijters is te zien in de Paleiszalen op de begaande grond van het museum. Deze zalen zijn ingericht op basis van drie thema’s: landschappen,  portretten en figuurstudies. Deze onderwerpen komen steeds terug in zijn oeuvre.

  • Foto Joep Jacobs
  • Foto Joep Jacobs
  • Foto Joep Jacobs

Het modernisme

Natuurlijk hangen er publiekslievelingen zoals het portret van zijn dochter Liesje is jarig maar ook Brabantse landschappen en experimenten waaronder Kubistisch damesportret en luminisme zoals de voorstudie van Café de Nuit.

De kunstwerken van Jan Sluijters worden aangevuld met enkele schilderijen van tijdgenoten, zoals Piet Mondriaan en Gustaaf de Smet. Kunstenaars die net als Sluijters zich lieten beïnvloeden door het modernisme van begin 20e eeuw.

Meer weten?

Jan SluijtersWil je meer weten over Jan Sluijters en zijn leven? Bestel dan de catalogus Jan Sluijters: De wilde jaren. Dit boek verscheen bij onze gelijknamige tentoonstelling. Het werk van Jan Sluijters (1881-1957) gaf een impuls aan de ontwikkeling van de moderne kunst in Nederland in de vroege 20ste eeuw. De catalogus is nu met gratis verzendkosten te bestellen. Klik hier om de online boekenshop te bezoeken.

Bekijk ook:

Vaste collectie
Altijd te zien

Met Bruegel, Van Thulden en Bosschaert
Altijd te zien

Nieuwe presentatie
Altijd te zien