27 november 2021 t/m 8 mei 2022

Brabantse Nieuwe

Jesse Fischer

Onder de noemer 'Brabantse Nieuwe' krijgen jonge, veelbelovende kunstenaars uit Noord-Brabant een podium in Het Noordbrabants Museum. Avans Hogeschool sponsort als partner van het museum deze tentoonstellingenreeks en ondersteunt de visie van het museum, dat ontwikkeling van talent en samenwerking hand in hand gaan. Deze reeks is te zien in de Tuingalerij van het museum.

Jesse Fischer: Involved in an eating scene

27 november 2021 t/m 8 mei 2022

Jesse Fischer (Tilburg, 1996) richt zich voornamelijk op het creëren van tweedimensionale figuratieve beelden en het vertellen van verhalen. Na zijn afstuderen aan de kunstacademie AKV Sint Joost in 2020, werd hij geselecteerd voor de Best of Graduates Show 2020 in de Ron Mandos Gallery in Amsterdam. Tegenwoordig steekt Jesse, naast het werken als veredelde vuilnisman en het organiseren van kunstevenementen, zoveel mogelijk tijd in het maken van schilderijen in zijn studio in Tilburg.

Jesse Fischer, Never a queen, 2021. Olieverf op doek. Collectie kunstenaar
Jesse Fischer, Heras Halama, 2021. Olieverf op doek. Collectie kunstenaar

Jesse Fischer over zijn eigen werk

"Ik teken al zo lang als ik me kan herinneren. Als kind heb ik altijd al genoten van het creëren van verhalen in beeld, stop-motion of film. Door als kind obsessief te spelen met beelden, personages en het vertellen van verhalen, leerde ik bepaalde elementen uit het echte leven te filteren en deze te gebruiken om beelden te creëren die lijken op een meer persoonlijke werkelijkheid.

De symbolische elementen die ik in mijn werk gebruik, zijn gevonden in en verzameld uit het dagelijks leven. Dat kunnen dromen of herinneringen zijn, of mensen, voorwerpen en plaatsen die me hebben geraakt. Ook literatuur, mythen en bepaalde dingen die ik op het internet heb gevonden spelen hierbij een rol. Deze elementen geven vorm aan de manier waarop ik de wereld ervaar en vormen als het ware de taal waarin ik mijn verhalen probeer te vertellen."

"Ook jonge, veelbelovende kunstenaars uit Noord-Brabant verdienen een plek om hun werk te exposeren."

— Joris Westerink, conservator Het Noordbrabants Museum

Kunstenaars die geëxposeerd hebben in deze reeks

• Thijs Segers
  • Marthe Zink